!
20200104 Apollo-Suns.jpg
4 januari 2020

Apollo pakt tweede zege

Door Bryant Abath

AMSTERDAM, 4 januari 2020 - Het was de hele dag al feest in Amsterdam met clinics voor de jeugd en een dames- en herenwedstrijd van oud-Amsterdam versus de oud-internationals. Apollo Amsterdam kwam daarna in actie tegen Den Helder Suns, dat zonder Josh Williams (gebroken middenvoetsbeentje) aantrad. De Amsterdammers haalden aan het slot flink uit: 103-79.

Vanwege het feest Past Meets Future in de Apollohal was de hal al heel snel vol, waardoor er ruim 1000 bezoekers aanwezig waren bij de avondwedstrijd die plaatsvond. In dat duel opende Den Helder de wedstrijd via Yarick Brussen. Even later is Apollo aan zet via meerdere inside treffers van Lucas Faijdherbe en Mladen Vitkovic. Een snelle start voor de thuisploeg is dan al gemaakt: 10-5. Verder laten de Suns het niet oplopen. Van onder de basket vinden ze opnieuw Brussen, tevens ook de drives van Nino Gorissen en Michael Miller. Echter, steeds als Den Helder lijkt aan te klampen gaat Apollo er weer vandoor. Xavier Cannefax kan ook zijn drives verzilveren en creëert daarbij in eerste instantie een and-1. Ook Siem Uijtendaal gaat zich met het scorende werk bezig houden. Waarbij Uijtendaal eerst van dichtbij trefzeker was, is hij ook vanaf de driepuntslijn trefzeker. Twee keer zelfs, waardoor de stand na het eerste kwart 23-16 is in het voordeel van de thuisploeg.

Al snel komt Den Helder in het tweede kwart terug in de wedstrijd. Zij vinden allereerst Boyd van der Vuurst de Vries die vanuit de hoek zeer trefzeker is met de driepunter: 25-21. Twee minuten later is het opnieuw Van der Vuurst de Vries die raak weet te schieten vanuit de hoek. De Suns komen dichterbij, maar Apollo vindt net op tijd Berend Weijs die voor wat ruimte zorgt. Lang zal deze ruimte niet duren, want voor de derde keer is Van der Vuurst de Vries zeer trefzeker met zijn driepunter: 29-29. Den Helder gaat er echter niet overheen. Apollo weet via meerdere één uit twee vrije worpen wat marge te creëren. Cannefax weet de weg naar de basket te vinden waardoor, maar Den Helder slaat met opnieuw een driepunter toe, opnieuw via Van der Vuurst de Vries: 36-35. Vlak voor rust wordt bij Apollo Weijs gevonden die voor een drie punten verschil zorgt. Doordat Den Helder de bal verliest, is er kans voor de thuisploeg om de voorsprong te vergroten. Dat lukt middels een and-1 van Cannefax en zo staat het 41-35 voor Apollo bij rust.

De Suns openen de tweede helft met de vijfde driepunter van Van der Vuurst de Vries. Als ook Miller van dichtbij trefzeker is, staat er een minimaal verschil op het bord: 43-42. Beide teams weten even geen treffer te verzilveren. Apollo loopt niet uit en Den Helder herovert niet de voorsprong. Na anderhalve minuut is het Vitkovic die wordt gevonden bij Apollo. De bezoekers vinden op dat moment ook weer scorende impulsen. Thibault Vanderhaegen is onder de basket sterk. De Belg weet na de driepunter van Cannefax de Suns weer terug te brengen middels zijn driepunter. Beide ploegen dus in de achtervolging. Den Helder komt met een vrije worp van Golan Michaeli weer gelijk te staan: 55-55. Ook nu weigert Apollo de voorsprong weg te geven aan de bezoekers. Weijs is al onder de basket gevonden, even later zorgt Uijtendaal met een driepunter voor een grotere marge. Cannefax zorgt via vrije worpen voor een verschil van zeven punten, een serieus verschil op dat moment. Den Helder steekt er een stokje voor om de thuisploeg verder te laten uitlopen. Vanuit de hoek is het K.J. Byers die met een driepunter het verschil terugbrengt tot vier punten. In de laatste minuten van het derde kwart slaat Apollo nog één keer toe via Uijtendaal en Cannefax: 66-60.

Een spannende slotfase lijkt aanstaande. Maar Apollo is al snel klaar in de laatste tien minuten. Vitkovic opent met een driepunter. De Suns komen niet verder dan een fout van Miller te incasseren van Miller. Dat is zijn vijfde persoonlijke fout en hij krijgt daar bovenop nog een technische fout, waardoor Cannefax één vrije worp erin mag leggen. Bovendien is het zijkant voor Apollo, dat gelijk toeslaat met een driepunter van opnieuw Vitkovic. In plaats van dat Den Helder tot zeven of zes punten terug komt, staat Apollo in één aanval 13 punten voor. Ook het schot van Van der Vuurst de Vries valt niet meer voor de bezoekers. Apollo gaat dan weer verder. Opnieuw wordt Vitkovic gevonden bij de driepunterslijnen opnieuw is het raak. Daarbij begaat Gorissen op deze driepunter nog een fout, waardoor Vitkovic de and-1 verzilvert: 77-60. Ook voor Gorissen is het de vijfde persoonlijke fout. De tank is leeg bij Den Helder. Brussen en Van der Vuurst de Vries zijn niet meer trefzeker, maar Apollo is dat des te meer. Ook Uijtendaal en Dexter Hope laten zien de driepunter te kunnen verzilveren, waarna in het bijzonder Cannefax de ploeg volledig op sleeptouw neemt in de laatste minuten. De ene na de andere drive wordt door middel van een and-1 benut. Zo komt de Amerikaan uiteindelijk uit op 35 punten. Den Helder legt nog een paar keer aan via Ole Hoogsteden en David Idada, maar Apollo mag met een alley-oop dunk van Weijs het honderdste punt aanteken en wint met 103-79 van Den Helder Suns. In een volle Apollohal met het event Past Meets Future is deze overwinning voor de toeschouwers de kers op de taart.