!
LDDK-20200208-0001.jpg
8 februari 2020

Apollo wint de kleine klassieker

Door Bryant Abath

AMSTERDAM, 8 februari 2020 - Apollo Amsterdam versus Zeeuw & Zeeuw Feyenoord wordt doorgaans beschouwd als de kleine klassieker. Tot nu toe gingen de zeges dit seizoen naar de Rotterdammers. Echter, sinds de jaarwisseling gaat het niet best met Zeeuw & Zeeuw Feyenoord. Van de zeven duels na 1 januari werd slechts één keer gewonnen. In Amsterdam ging ook het zevende duel uit 2020 verloren. Apollo was heer en meester en won met 84-68.

De bezoekers uit Rotterdam starten het beste met Quinten Snider en Keyshawn Woods. Apollo blijft bij dankzij de drives van Dexter Hope en Xavier Cannefax, maar Zeeuw & Zeeuw Feyenoord gaat met een doordunk van Willem Brandwijk door. Beide ploegen starten hierdoor gelijkmatig aan de wedstrijd. Cannefax zet met een driepunter Apollo op 11-10, maar Rotterdam heeft Jeroen van der List die weer 13-14 maakt. De ploeg van Toon van Helfteren valt dan ineens stil. Vrije worpen van Mladen Vitkovic en twee driepunters van Siem Uijtendaal zetten de thuisploeg op 21-14 na het eerste kwart.

Na de scorespurt van Apollo, waaronder drives van Cannefax, zet Feyenoord weer aan. Middels Woods, Mack Bruining en Raidell de Pree is het verschil verkleind tot zes punten: 28-22. Apollo heeft niet alleen Cannefax, ook Uijtendaal knalt raak. Zijn derde driepunter betekent een groter verschil voor de hoofdstedelingen. Zeker als Uijtendaal driepunter nummer vier raak knalt. Na een gelijk opgaand begin staat Apollo er ineens 18 voor. Brandwijk zorgt voor de laatste vrije worpen voor rust, maar het verschil is al heel groot: 45-29.

Na rust loopt Apollo Amsterdam alleen verder uit. Uijtendaal is met vier vrije worpen goed voor 49-29. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord heeft dus dringend scores nodig om een nieuwe nederlaag te voorkomen. Snider staat in deze fase van de wedstrijd op met meerdere jumpers en driepunters. Apollo scoort zelf niet vrij veel meer, en Snider des te meer. Met een driepunter zet hij 53-40 op het bord, en even later 55-45. Maar Snider alleen is niet voldoende. Niemand anders neemt het over of gaat met Snider mee. Apollo maakt meteen gebruik van die situatie, en via de and-1 van Cannefax en de driepunter van Berend Weijs is het verschil weer 15 na het derde kwart: 65-50.

De Rotterdammers weten niet dichterbij te komen. Enkel Snider verkleint het verschil nogmaals, maar zijn ploeg moet weer de driepunter van Weijs incasseren die Apollo weer op veilige voorsprong zet. Ook Vitkovic en Lucas Faijdherbe raken van deze afstand en zo gaat Apollo vrijwel onbedreigd winnen van Feyenoord met 84-68. Apollo pakt hiermee een nieuwe overwinning in 2020, en mag dat samen met Basketbal Academie Limburg en Aris Leeuwarden doen die respectievelijk Heroes Den Bosch en Zorg en Zekerheid Leiden te pakken hebben genomen.