!
_DSC0258.jpg
4 december 2019

Aris maakt het ZZ Leiden lang lastig

Door Martin Hoekstra

LEIDEN, 4 december 2019 - Zorg en Zekerheid Leiden heeft weliswaar twee punten bij kunnen schrijven, maar kreeg de punten zeker niet cadeau van Aris Leeuwarden. Tot diep in het vierde kwart bleven de Friezen in de buurt van de Leidse formatie. Via een ruststand van 37-27 werd het uiteindelijk 73-62. LATER MEER

Zorg en Zekerheid Leiden begon goed aan het duel. Binnen anderhalve minuut knalden Worthy de Jong en Drago Pasalic driepunters door de ring en gaf het scorebord 6-2 aan. Daarna zakte het Leidse spel naar een bedenkelijk niveau. Aris Leeuwarden plaatste aan de hand van Samuel Idowu (inside en een driepunter) een 9-0 run.

De Friezen hadden weinig moeite om aan de goede kant van de score te blijven. Dat was vooral te danken aan het slimme spel van Andy Mazurczak. Aris had in het begin van het seizoen vooral veel turnovers, maar sinds Mazurczak mee is gaan spelen, is de ploeg een stuk balvaster geworden. Via een lay-up van Tayler Persons en één rake vrije worp van Jarvis Williams wist Zorg en Zekerheid Leiden de schade na tien minuten te beperken: 13-15.

In het tweede kwart voerde Zorg en Zekerheid Leiden de druk wat meer op. Door een aantal double teamings te zetten op de jonge guards Tijme van Dijk en Cedric DeDecker wist de Leidse ploeg turnovers af te dwingen. Williams ronde een alley-oop af en scoorde even zes punten op rij.

Halverwege het kwart perste Zorg en Zekerheid Leiden er een 7-0 run uit, mede dankzij een driepunter van Troy Koehler, die nu wat meer minuten mocht maken. Verdedigend stond het beter bij de Leidse ploeg en ook het aantal aanvallende rebounds van Aris Leeuwarden bleef beperkt. DeDecker tekende in korte tijd voor vijf punten en Idowu stond voor de pauze al in de dubbele cijfers. De Friese Amerikaan zou uiteindelijk een fraaie double noteren met 18 punten en 14 rebounds, waarvan er maar liefst 10 aanvallend waren. Voor rust kwam Aris aan 9 aanvallende rebounds, maar aan het eind van de wedstrijd waren dat er maar liefst 23, een onderdeel waarin Zorg en Zekerheid Leiden flink teleurstelde. De Jong bepaalde de ruststand uiteindelijk op 37-27.

Na de pauze bleef het verschil lange tijd rond de 10 punten schommelen. Braxton Huggins pakte een paar scores mee, zodat het halverwege het derde kwart 46-37 stond. Aan Friese zijde kwamen de scores nu vooral van Arunas Mikalauskas en Mazurczak. Scores uitwisselen en verder niets aan de hand voor de Leidse ploeg. Althans, dat zou je zeggen, maar dat was niet het geval. Met nog vier minuten te gaan in het derde kwart, tekende Williams met zijn veertiende punt voor 48-40. In het resterende deel van het derde kwart kwam de Leidse ploeg echter niet meer tot scoren. Idowu voegde er voor Aris nog vijf punten toe, waaronder een dunk over Sergio de Randamie na een uitbal op de achterlijn. Daarmee werd het 48-45 en was het duel nog geenszins beslist.

Williams en De Jong gingen de thuisploeg voor en wisten binnen anderhalve minuut de marge te vergroten naar 55-47. Het fris spelende en hard werkende Aris legde zich echter nog niet bij een nederlaag neer en wist via Sjoerd Koopmans en Mikalauskas terug te komen tot 55-51. Een tweede driepunter van Pasalic bracht het verschil met nog iets meer dan twee minuten te gaan zelfs weer boven de tien punten: 68-56.

Aris Leeuwarden zette nog één keer aan. Koopmans en Mikalauskas, die kort voor tijd met een enkelblessure uitviel, brachten de spanning nog even terug: 68-62. Verder kwamen de Friezen niet meer. Tayler Persons werkte nog even aan zijn scoregemiddelde door er nog gauw vijf punten in te gooien. Daarmee kwam de eindstand op 73-62. Geen overtuigende zege van Zorg en Zekerheid Leiden, maar het zijn de punten die tellen. Vanaf de kant keek Nuni Omot, de nieuwe aanwinst van Leiden, toe. De Keniaan zal zaterdag in Amsterdam zijn debuut maken.