!
_A3H6818.jpg
6 maart 2021

Aris vergeet te winnen

Door Johan Span

LEEUWARDEN - Klein Duimpje tegen de Reus, zo zou je vooraf de wedstrijd typeren. In het Kalverdijkje kwam dat verschil totaal niet tot uiting. Vrijwel de hele wedstrijd ging Aris Leeuwarden met een paar puntjes verschil aan de leiding. Met nog een kleine zeven minuten te gaan keek Heroes Den Bosch tegen een 65-57 achterstand aan. De Friezen lieten wat vrije worpen liggen en Jean-Victor Mukama maakte onnodig zijn vijfde fout. De Bosschenaren namen de leiding over en wonnen de wedstrijd uiteindelijk met 72-74, een verrassing vermijdend.

Aris Leeuwarden nam het zaterdag op tegen 16-voudig Nederlands Kampioen Heroes Den Bosch. Een ploeg in vorm. Heroes wist de laatste vijf wedstrijden te winnen en versloeg afgelopen donderdag de ongeslagen koploper Zorg en Zekerheid Leiden. Een geplaagd Aris is zoekende naar de juiste vorm. De laatste zes duels gingen verloren.

Er waren voorafgaand aan de wedstrijd nog twee competitieronden te gaan om zich te plaatsen voor de Elite A of in de Elite B. Zorg en Zekerheid Leiden en Donar Groningen zijn reeds geplaatst voor de elitegroep. Heroes Den Bosch strijdt samen met Landstede Hammers (14 punten), Zeeuw & Zeeuw Feyenoord, Yoast United (beiden 12 punten) en Den Helder Suns (na winst eerder op de dag tegen Apollo ook 12 punten) nog voor de plekken vier-vijf en zes.

Voor Den Bosch waren de belangen in het Kalverdome enorm en niets meer of minder dan een ‘must win’ wedstrijd. Apollo Amsterdam, Almere Sailors, Basketbal Academie Limburg, The Hague Royals en Aris Leeuwarden zijn al zeker van een plek in de Elite B. Daarin volgt andermaal een hele competitie. Het team van Aris-coach Ferried Naciri mag tegen Heroes aan het zelfvertrouwen werken en stappen maken naar de juiste vorm. De eerste twee teams in de Elite B plaatsen zich, naast de zes teams in de Elite A, voor de play-offs.

Achteraf kunnen beide teams tevreden zijn over het eindresultaat op deze zaterdagavond. Heroes was blij met de overwinning en Aris met het vertoonde spel. Het team van coach Jean-Marc Jaumin hing lang in de strop bij een herboren team van coach Ferried Naciri. “Ik ben heel tevreden over het vertoonde spel, maar jammer van het laatste schot. We zijn nog niet helemaal waar wij moeten zijn fysiek, hopelijk zijn we over een week of twee wel weer gezond”, aldus Naciri.

Een op 80 % spelende Man of The Match Chad Frazier was goed voor 23 punten en 11 rebounds. Op het moment dat de Elite B begint, is de Friese guard hopelijk weer 100 %. Alan Herndon opende het bal voor Heroes met een drietje in het Kalverdome. Reinder Brandsma zette de Friezen voor het eerst op voorsprong. JaCori Payne en Herndon vuurden nog twee bommen af, maar dat kon de Friezen deze avond niet doen schrikken. In plaats van zich over te geven, gooide de thuisploeg er onder aanvoering van Jean Victor Mukama (5 punten) en Chad Frazier (9 punten) er een 14-0 tegenaan naar 18-9. Heroes antwoorde met een 0-7 runnetje, waarna het eerste kwart werd afgesloten met een nipte 18-16 voor de thuisploeg.

Boy van Vliet trok de partijen daarna weer in evenwicht. En waar de Friezen op zulke momenten het spoor nog wel eens bijster raken, rechtte het nu de rug. Tim Hoeve, Mukama en Sjoerd Koopmans knalden Aris naar een 27-20 voorsprong. Op het moment dat de Brabanders weer naderbij slopen, was het driepuntspecialist Cedric DeDecker die zijn kunstje nog maar weer eens vertoonde. Bij rust was er voor Aris nog alle hoop op een stunt tegen de 16-voudig landskampioen: 34-29. Frazier (tot dan 11 punten en 7 rebounds) en Mukama (9 punten en 4 verdedigende rebounds) waren de smaakmakers bij de thuisploeg.

Onbevangen kwam de thuisploeg dit keer uit de kleedkamer. Giannis Dimakopoulos begon zich onder het bord ook te roeren en zette de 44-43 op het bord. Na een score van Mukama (49-40) vluchtte Heroes coach Jaumin in een time-out met nog 3 min. 42 op de klok in het derde kwart. DeDecker gooide er nog maar weer eens een drietje tegenaan, maar kon ook niet verhinderen dat Heroes naderbij sloop. Met nog een kwart te gaan was er nog steeds een nipte 55-52 voorsprong voor de Friezen.

Ook in het laatste kwart bleef Aris lang aan de goede kant van de score. Het opende met drie bommetjes en de spanning liep hoog op bij Heroes Den Bosch. De Heroes bank werd bestraft met een technische fout, waarna Frazier verzilverde naar 65-57. Op dat moment was het Payne die de reddende engel (7 punten) was voor de Brabanders. Daarbij kwam Aris in de foutenlast en mocht Heroes vanaf de vrije worplijn aanleggen. Dat deed de thuisploeg uiteindelijk de das om. Miha Lapornik zette Heroes op voorsprong: 65-66. Dimakopoulos stribbelde nog even tegen en Frazier vuurde van afstand (70-68) raak. Lapornik, na een tweetje van DeMario Mayfield en de gelijkmaker van Thomas van der Mars, zette Heroes op 70-74 voorsprong.

Met nog 37 seconden op de klok nam coach Naciri een time-out. Na de score van Frazier was er nog 33 seconden te spelen. Nadat Payne een laatste poging van Heroes had gemist, mocht DeDecker nog een keer aanleggen. Zijn driepuntpoging ketste van de ring waarna de gelijkmakende score van Frazier buiten de tijd viel.

Coach Naciri: “We hebben ze onder het aantal punten gehouden wat wij wilden. We startten goed. We kregen onze scores uit goed aanvallende acties. Vorige week tegen BAL hadden we ook een hele hoop open driepunters en uitgespeelde acties die er wel naast gingen. We zijn blij hoe we gespeeld hebben en dat we een kans hadden om op het einde te winnen.”