!
_A3H1266.jpg
8 februari 2020

Aris verrast ZZ Leiden

Door Johan Span

LEEUWARDEN, 8 februari 2020 - Aris Leeuwarden profiteerde van een zwak spelend Zorg en Zekerheid Leiden. De reis uit het koude Siberië zat duidelijk nog in de benen van de Leidse spelers. Zelfs zonder Samuel Idowu had Aris Leeuwarden het beste van het spel. In de chaotische slotfase werd Rolf Franke na de derde technische fout van de bank ook nog weggestuurd. Het werd uiteindelijk 64-60 voor Aris Leeuwarden.

De eerste thuiswedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden werd door een toen gehandicapt Aris Leeuwarden ‘gewonnen’. Op de houten vloer ging de zege op 12 oktober na een slecht gespeeld laatste kwart nog wel (nipt) met 66-77 naar een gehandicapt Zorg en Zekerheid Leiden. Van achter de groene tafel werd het team van coach Ferried Naciri de 20-0 overwinning in de schoot geworpen door een ‘administratieve blunder’ bij de bewoners van de Sleutelstad.

Aris versloeg Zorg en Zekerheid Leiden zaterdag met 64-60. Met een laatste dunk, wel meegerekend maar niet binnen de reguliere tijd van Reinder Brandsma, werd een eindstand van 66-60 doorgegeven.

Aris Leeuwarden scoorde zaterdagavond ‘twee bonuspunten’ tegen Zorg en Zekerheid Leiden, maar kreeg deze niet uitbetaald op de ranglijst. Concurrent Basketbal Academie Limburg nam in Den Bosch Heroes met 76-83 te grazen en bleef de Friezen daarmee zes punten voor met wel een wedstrijd meer gespeeld.

Met zes wedstrijden krijgt Aris Leeuwarden een drukke, maar uiterst belangrijke februarimaand voor de kiezen. In de vier competitiewedstrijden mag het weinig punten morsen om alsnog play-off deelname af te dwingen. Daarnaast kan het team van coach Naciri, na winst in een tweeluik tegen Den Helder Suns, voor de Friezen geschiedenis schrijven door zich voor de bekerfinale, ‘de Basketball Cup’, te plaatsen.

Aris Leeuwarden moest zaterdagavond Samuel Idowu (enkel) missen. Bij Zorg en Zekerheid Leiden, dat afgelopen woensdag werd uitgeschakeld in de FIBA Europa Cup, ontbraken sterspelers Tayler Persons (enkel) en Dragon Pasalic.

De wedstrijd zelf kwam moeilijk op gang, waarbij aan beide zijden het schot in de eerste helft maar niet wilde vallen. Aris-coach Ferried Naciri: “Alleen als je goed verdedigt, kom je daar mee weg. Aanvallend hadden wij het moeilijk met het switchen en de lengte van hen en we misten een paar gemakkelijke ballen en dat maakt dat je niet met tien punten voorsprong voor komt.” Het eerste kwart werd dan ook met een magere 15-14 voorsprong voor de Friezen afgesloten. Bij 12-14 achterstand zette Craig Osaikhwuwuomwan zijn vizier op scherp en liet een uiterst aangenaam bommetje binnen ploffen.

Ook in het tweede kwart hingen beide teams als aan een touwtje aan elkaar. Braxton Huggins liep tegen een technische fout op, nadat hij commentaar leverde op de leiding en geen bonus vrije worp meekreeg. Sjoerd Koopmans vuurde zijn eerste projectiel af naar 19-17 en Craig O. zette de 21-17 op het bord. Worthy de Jong zette zijn team nog een keer op voorsprong, waarna Arunas Mikalauskas koelbloedig via de vrije worplijn de 25-24 ruststand liet noteren.

Zorg en Zekerheid Leiden mocht na twee lay-upjes van Anunwa Omot nog even aan een minimale 28-30 en 30-31 en voorsprong ruiken. Maar ‘Man of the match’ Mikalauskas stond op dat moment op en deed de harten op de tribunes sneller kloppen. Mikalauskas zette de 34-31 voorsprong op het bord, waarna Björn de Vries met vier punten op rij het verschil naar zeven punten (38-31) tilde. De Jong (17 punten) wist echter niet van opgeven een vuurde de aansluitende treffer (40-39) binnen. Een ijzig kalm blijvende Koopmans vuurde nogmaals een projectiel af, waarna de belangrijke Aris-regisseur Andy Mazurczak het grootste verschil (47-39) voor rust op het bord zette met nog tien minuten te gaan.

Waar de Friezen in de eerste wedstrijd de overwinning in het laatste kwart ‘nerveus lieten glippen’, hield het zaterdag het hoofd koel. Het waren nu de Leidenaren die de weg kwijtraakten en een paar technische fouten toegestopt kregen. Koopmans opende ijzig met zijn derde drietje naar 50-39. Mazurczak liet zich ook nog weer even gelden en leek het een gelopen race voor de Friezen. Huggins leek het feestje voor de Friezen nog even te bedreven en knalde twee drietjes binnen. Coach Naciri greep gedwongen naar een time-out. Maar Aris hield dapper stand en behaalde een verdiende en hoopgevende 64-60 (of 66-60) overwinning op Zorg en Zekerheid Leiden. De laatste dunk van Reinder Brandsma in de buzzer werd wel of niet meegerekend.

Naciri: “In de kleedkamer hebben wij wat dingetjes besproken die we wat beter moeten lezen. We moesten iets alerter zijn. vooral in het derde kwart. De fysikaliteit en de mind set waarmee wij de wedstrijd spelen en de dingen die wij kunnen controleren, waren heel goed en daar waren wij heel blij mee. Ik denk dat wij over het algemeen iets meer georganiseerd waren.”