!
20200222 Suns-Aris.jpg
30 april 2020

‘Aris wil opwaartse trend voortzetten’

Door Martin Hoekstra

LEEUWARDEN, 30 april 2020 - De basketbalcompetitie werd bijna twee maanden geleden stilgelegd en is zes weken terug definitief beëindigd. Hoe kijken de clubs tegen het coronavirus aan, wat vonden ze van het seizoen en is er een basis om komend seizoen opnieuw deel te nemen aan de Dutch Basketball League? Dit keer laat Rudolf Knegtering, voorzitter van Aris Leeuwarden, zijn licht schijnen op de Friese bekerfinalist.

Bij Aris Leeuwarden werd het gezamenlijke besluit van de clubs om het seizoen van de Dutch Basketball League voortijdig te beëindigen, met instemming begroet. “Onze buitenlandse spelers waren net op tijd allemaal thuis om deze periode met vrienden en/of familie door te brengen”, stelt Knegtering. “In een voor hen vertrouwde omgeving.”

Knegtering beschouwt het voorbije seizoen als er een met hoge pieken en diepe dalen. “We zijn dit seizoen gestart met veel nieuwe gezichten, zowel op als naast het veld. We hadden een jong, enthousiast en getalenteerd team, geleid door een ambitieuze en jonge hoofdcoach in Ferried Naciri.”

Basketball Cup

Door blessures aan het begin van het seizoen (Tim Hoeve, Andrzej Mazurczak, Craig Osaikhwuwuomwan en Arunas Mikalauskas, later in het seizoen ook nog Samuel Idowu) verliep de start sportief gezien erg moeizaam. Na de winterstop ging Aris Leeuwarden knallend van start met zeven overwinningen in negen wedstrijden en plaatsing voor de bekerfinale. “Het bereiken van de finale van de Basketball Cup was een historische prestatie”, geeft Knegtering aan.

Topprestatie

De voorzitter van de Friese club is erg in zijn sas met het aantrekken van Naciri. “Met hem hebben we een zeer goede trainer binnengehaald. Hij heeft voor Aris-begrippen een topprestatie neergezet. Een aantal spelers heeft zich zichtbaar sterk ontwikkeld en er werd altijd als team gespeeld. Helaas kwam aan deze positieve flow een einde door het coronavirus.”

Het is de laatste jaren nooit vanzelfsprekend geweest dat Aris Leeuwarden er aan het begin van het seizoen meteen weer stond. In 2013 werd de finale van de play-offs bereikt (verloren van Zorg en Zekerheid Leiden) met de grootste begroting die de Friese club ooit heeft gehad. “Dat begrotingsniveau hebben we sindsdien niet meer benaderd. We zijn echter bezig om weer een opwaartse trend neer te zetten. We zijn dan ook blij dat we afgelopen seizoen een aantal nieuwe partners in onze businessclub hebben mogen verwelkomen”, zegt Knegtering. “Voor deze businessclub hebben we interessante en waardevolle events georganiseerd, met als absoluut hoogtepunt een reis naar New York.”

Werven sponsoren is nu lastiger

Welke impact de coronacrisis op de businessclub van Aris Leeuwarden zal hebben, kan Knegtering nog niet zeggen. “De bekerfinale was het uitgelezen moment om de (commerciële) inkomsten te vergroten. Daarmee niet alleen incidenteel vanuit de inkomsten van de finale, maar vooral gericht op het werven van sponsoren voor het komende seizoen. Een volledig live op de NOS uitgezonden finale en spelen in de mooiste hal van Nederland, dat is voor Aris Leeuwarden een uniek moment. Dit historische moment had ons ook enorm kunnen helpen bij het verlengen van bestaande sponsordeals. Uiteraard houden wij contact met de leden van onze businessclub. We verwachten binnenkort de eerste verlengingen te kunnen presenteren. Het werven van nieuwe sponsoren is in deze tijd wel een stuk lastiger.”

Hoewel alleen Torben Tönjann een doorlopend contract heeft, hoopt Knegtering dat een aantal spelers de Friese club trouw zal blijven. “Wij hebben de intentie uitgesproken om met een groot deel van onze spelersgroep door te gaan. Een aantal spelers kan zich bij onze club verder ontwikkelen.”

Blij met Naciri

Het bestuur van Aris Leeuwarden is ook in gesprek met Naciri. “We hebben de intentie uitgesproken om ook met Naciri verder te gaan. Of dit daadwerkelijk lukt, hangt van meerdere factoren af. Maar laat het duidelijk zijn: wij zijn enorm blij met Naciri!”