!
20200312 Burch Manning.jpg
10 april 2020

BAL: de verrassing van het seizoen

Door Martin Hoekstra

WEERT, 10 april 2020 – De basketbalcompetitie ligt al een tijdje stil en is inmiddels definitief beëindigd. Hoe kijken de clubs tegen het coronavirus aan, wat vonden ze van het seizoen en is er een basis om komend seizoen opnieuw deel te nemen aan de Dutch Basketball League? Dit keer blikt Jeroen van Veen, de voorzitter van Basketbal Academie Limburg, zowel terug als vooruit.

Het besluit van het bestuur van de Dutch Basketball League om de basketbalcompetitie voortijdig te beëindigen, kan de goedkeuring van Van Veen dragen. “Dat was de enige juiste beslissing. Toen, en nu nog steeds.”

Basketbal Academie Limburg was op weg naar het beste seizoen in haar bestaan. In het debuutseizoen (2017-2018) werd er vier keer gewonnen, het seizoen daarop werden vijf overwinningen behaald. In beide gevallen leverde dat een laatste plaats in de eindrangschikking op. Dat was een plek waar ploegen uit Weert een abonnement op hadden, want de laatste keer dat een Weerter formatie niet de rode lantaarn droeg was in het seizoen 2012-2013. Toen werd BSW achtste.

Boven verwachting

“Met negen overwinningen in het voorbije seizoen, waaronder overwinningen op top-4 ploegen (uit en thuis tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord, thuis tegen Zorg en Zekerheid Leiden en uit bij Heroes Den Bosch), is er boven verwachting gepresteerd”, stelt Van Veen. “Dit ondanks het feit dat Basketbal Academie Limburg bijna nooit volledig kon aantreden door blessures van Nathillio Vrede, Ivan Smic, Marijan Obad en Elay Wirjo gedurende het seizoen. Daarnaast stond er eind maart ook nog een operatie voor Roel Aarts gepland.”

Dat het de club sportief voor de wind gaat, kwam ook tot uiting bij de jeugd. Drie teams stonden in de bekerfinale en MU18, MU16 en VU16 waren nog volop in de race voor het Nederlands Kampioenschap.

Kansen

Van Veen kijkt sowieso terug op een goed seizoen. Organisatorisch werden er mooie stappen gemaakt en werden de wedstrijden steeds beter bezocht. “We hebben het gezelligste vijfde kwart in het BAL Sportcafé en er wordt positief gesproken en geschreven over Basketbal Academie Limburg. Het is nog onzeker of we na een succesvol seizoen kunnen oogsten, maar we zien voldoende kansen om met behulp van onze achterban sterker uit deze crisis te komen.”

Van Veen is de vrijwilligers van het AZC dankbaar voor hun inzet gedurende het afgelopen seizoen. Het AZC gaat echter sluiten. “Hierdoor verliezen wij veel zeer gewaardeerde vrijwilligers.”

Het coronavirus houdt de gemoederen momenteel bezig. Het is niet alleen de vraag of het seizoen op tijd kan beginnen, maar ook of de sponsorende bedrijven het hoofd boven water kunnen houden. “Basketbal Academie Limburg speelt al met een minimaal budget, maar we hebben afgelopen seizoen hard gewerkt om een goed fundament neer te leggen. Er zijn op dit moment nog geen opzeggingen ontvangen, maar aan de andere kant hebben sponsoren ook nog geen toezeggingen gedaan voor komend seizoen. Basketbal Academie Limburg gaat zich zeker inschrijven voor het nieuwe seizoen, maar het is nu nog te vroeg om te zeggen of we voor plaats 8 gaan spelen of voor plaats 5.”

BAL verder met huidige coaches

Dat zal dan wederom gebeuren onder leiding van hoofdcoach Radenko Varagic en zijn assistent Koen van Gerwen. “We zijn zeer tevreden over de gehele staf en zien geen enkele reden om hier aanpassingen in aan te brengen”, geeft Van Veen te kennen. “Komend seizoen zullen we proberen om de coaches voor een langere tijd aan ons te binden.”

Kern van team staat er

De kern van het team van Basketbal Academie Limburg bestaat komend seizoen uit Roel van Overbeek, Sander Hollanders, Ivan Simic, Wietze Nossek en Marijan Obad. Daarnaast blijven Joost Bijl, Stijn Hintzbergen en Oshean Brathwaite verbonden aan de Weerter club. “Elay Wirjo en Roel Aarts zijn spelers waar we graag mee door willen gaan. Enkele spelers zijn nog in dubio of ze hun carrière willen voortzetten bij Basketbal Academie Limburg.”

Afhankelijk van de sponsorinkomsten is het de bedoeling om het team te versterken met één of twee imports en/of een Nederlandse speler die de ambitie en drive heeft om onder coach Radenko te trainen en te spelen. “Mocht het niet lukken om het bedrijfsleven enthousiast te maken, dan wordt het team aangevuld met jeugdig talent dat we intern opleiden”, besluit Van Veen.