!
_A3H0776.jpg
1 december 2019

BAL opnieuw langs Aris Leeuwarden

Door Johan Span

LEEUWARDEN, 1 december 2019 - Het heeft bijna twee maanden geduurd, maar daar was eindelijk weer eens een zege voor Basketbal Academie Limburg. Opnieuw was Aris Leeuwarden het slachtoffer van de Limburgse dadendrang. Na een ruststand van 32-41 werd het 72-80.

Aris hoopt Craig Osaikhwuwuomwan na de operatie aan zijn linkerpols na het kerstreces weer speelklaar te krijgen. Met de komst van Andy Mazurczak en Arunas Mikalauskas heeft het team van Aris-coach Ferried Naciri al wel meer body gekregen. Dat resulteerde in een eerste (sportieve) overwinning op Apollo (86-78) en ‘een nederlaag (86-99) met perspectief’ tegen regerend landskampioen Landstede. Zondagmiddag kwam Basketbal Academie Limburg op bezoek in het Kalverdome. Beide teams staan met vier punten op een gedeeld zevende en achtste stek op de ranglijst.

Aanhaken of voorlopig afhaken; dat waren de ingrediënten tussen de Friese en Limburger basketballers als het gaat om een zesde play-off plek. Voor Aris werd het afhaken. Dat een zwaluw nog geen zomer maakt, bleek zondagmiddag maar weer eens in het eigen Kalverdome. Aris verloor uiterst teleurstellend met 72-80. Het begin van de wedstrijd was voor de Friezen nog uiterst hoopgevend. Nadat Andy Mazurczak de score had geopend, was het de uit gewapend beton getrokken Samuel Idowu die met 10 punten op rij voor Aris de 12-5 op het scorebord zette. Idowu kreeg daarbij al wel zijn tweede fout aangesmeerd en werd naar de kant gehaald. Man of the match Roel Aarts gaf voor BAL daarna het sein voor de achtervolging. Waar Aris de laatste vijf minuten van het eerste kwart bleef steken op een magere vijf puntjes, denderden de Limburgers er met zestien punten overheen. Na een kwart keek het team van coach Ferried Naciri tegen een 17-23 achterstand aan die het de gehele wedstrijd ook niet weer goed kon maken. Ferried Naciri: “Ik vond de start ook niet goed. Ik vind dat wij wel wat schoten raak schoten, maar verdedigend was het niet goed genoeg. Dat trok zich door in de gehele wedstrijd.”

In het tweede kwart werd Nederlands topschutter Idowu weer binnen de lijnen gestuurd. Hij stond echter nog geen twee minuten binnen de lijnen en kreeg na een score zijn derde fout aangesmeerd door de scheidsrechters. De referees waren deze middag overigens wel de enigen binnen de lijnen die de Amerikaan van scoren af konden houden. Idowu mocht samen met Andy Mazurczak en Arunas Mikalauskas de bank warm houden. Met ‘de bank’ in het veld vocht Aris zich onder de impulsen van Cedric Dedecker (twee drietjes) terug naar 27-30. De schutterij bij de Leeuwarders, Mazurczak en Mikalauskas, werd op dat moment de houten vloer weer opgestuurd, maar vreemd genoeg ging het daarna weer mis. De Leeuwarders stonden nagenoeg droog en de Limburgers gingen de rust in met een 32-41 voorsprong. Vooral een gemakkelijk scorende en dirigerende Roel Aarts (23 punten) was een ware plaag voor de Leeuwarders.

Een 0-9 run van BAL, een vierde fout al direct na rust voor rots in de branding Idowu die niets goed kon doen bij de referees, gooiden de wedstrijd bij een achterstand van 32-50 eigenlijk al op slot. Mazurczak ontrafelde met drie scores op rij nog even de Limburgse defensie. Stand-in Reinder Brandsma gooide daar nog even drie achteraan en Dedecker liet zijn derde bommetje ontploffen. Brandsma legde nog een keer aan, maar in plaats van een fout mee kreeg hij er een tegen. Coach Naciri kreeg wegens opmerkingen zijn eerste technische fout aangesmeerd. Even gloorde er toch weer enige hoop achter de horizon. BAL hield het hoofd echter koel en met nog een kwart te gaan leek de wedstrijd dan ook beslist: 49-63.

Een bom van Tijme van Dijk, gevolgd door een tweede projectiel van de Groninger leek de wedstrijd te doen kantelen. Zeker ook na een opzettelijke fout van Trey Burch-Manning waaruit Aris vier punten sprokkelde en de achterstand nog maar vijf punten was met nog zeven minuten op de klok: 63-68. Maar nadat Burch-Manning (19 punten en 9 rebounds) zijn fout met een and-1 had rechtgetrokken, Idowu en Mikalauskas met vijf fouten naar de kant moesten, was de geest bij Aris met nog vier minuten te gaan helemaal uit de fles. Aris-coach Naciri kreeg nog een tweede technische fout aangesmeerd na een aangevraagde time-out welke een teveel bleek. De Aris-coach mocht van de referees wel op de bank blijven zitten. BAL Weert kon uiteindelijk met een verdiende 72-80 overwinning de terugreis aanvaarden.

Naciri: “Je kunt best redelijk goed genoeg starten, maar het gaat erom hoe je veertig minuten lang speelt. Verdedigend was het niet hard genoeg. Dit is geen amateur basketbal. Deze wedstrijden moet je winnen, daar wordt je voor betaald, dat wordt van je verwacht, maar jammer genoeg waren wij niet klaar om deze te winnen.” In plaats van een vrije dag wordt er morgen gewoon weer getraind.

Het team mag zich nu de komende vier wedstrijden testen tegen de top van de DBL en de jacht op ‘bonuspunten’. Woensdag 4 december eerst uit naar Zorg en Zekerheid Leiden. Zaterdag 7 december uit naar Heroes Den Bosch. Zondag 15 december thuis tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Rotterdam. Zaterdag 21 december wordt het jaar afgesloten met een uitwedstrijd tegen Donar Groningen.