!
CA200111 BAL - ZZ Leiden-5154 small.jpg
11 januari 2020

BAL verrast tegen ZZ Leiden

Door Jeroen Welten

WEERT, 11 januari 2020 - Sander Hollanders tekende voor de wedstrijd voor 2,5 seizoenen bij. Met 19 punten (de statistici hadden er abusievelijk 16 staan) had de jonge schutter een belangrijk aandeel in de verrassende zege van de Limburgers tegen Zorg en Zekerheid Leiden. Dat was sinds 2013 niet meer gebeurd. De Limburgers bleven in de slotfase overeind tegen de Leidenaren: 84-77.

Bij BAL ontbreken Elay Wirjo en Nathillio Vrede nog steeds, waarschijnlijk kunnen ze binnenkort de trainingen weer hervatten. Aan Leidse zijde worden Worthy de Jong (knie) en Anunwa Omot (rug) uit voorzorg aan de kant gehouden. Aanstaande dinsdag speelt Leiden de belangrijke bekerwedstrijd tegen Heroes Den Bosch en, afhankelijk van dat resultaat, donderdag misschien al weer tegen Landstede Hammers.

Roel Aarts wint de tip-off en meteen in de eerste Weerter aanval laat Hollanders zien waarom BAL blij is hem langer vastgelegd te hebben: 3-0. Even later is het Trey Burch-Manning die de trekker overhaalt, maar verder dan de 6-0 laat Jarvis Williams het voorlopig niet komen. Middels een dunk, vrije worpen uit een fout op een dunkpoging en een alley-oop brengt hij de ploegen weer naast elkaar. De vanavond zeer sterk spelende Burch-Manning (weer driepunter) en Roel Aarts uit een aanvalsrebound zorgen weer voor een klein gaatje. Maar dan krijgt Radenko Varagic een technische fout omdat hij op de voor hem kenmerkende wijze duidelijk probeert te maken dat er een fout op Aarts was gemaakt. Braxton Huggins benut de vrije worp en verkleint met een driepunter waarop ook nog een fout wordt gemaakt. De bonus gaat mis, maar in de volgende aanval brengt hij Leiden met een heel verre driepunter in de 24-seconde buzzer wel voor het eerst op voorsprong. Nadat Burch-Manning de stand nog een keer gelijk heeft getrokken, stokt het spel bij de Weerter ploeg. Marijn Ververs scoort uit een snelle transitie, Tayler Persons lokt met drives fouten uit en Sergio de Randamie husselt aanvalsrebounds bij elkaar. Bij 13-22 en de beide Roelen (Aarts en van Overbeek) al met twee fouten naar de kant, lijkt niks uitbreiding van de Leidse winning streak tegen BAL naar 29 in de weg te staan. Een 5-seconden overtreding van Leiden en vijf punten op rij van Wietze Nossek zorgen dat de schade toch nog beperkt blijft: 20-26.

Persons opent het tweede kwart met een drive, maar daarna zijn het uitblinkers aan Weerter zijde, Burch-Manning, Hollanders en Nossek, die BAL eerst weer langszij en daarna ook op voorsprong helpen. Aan Leidse kant komen de punten vooral van Persons en Huggins. Zij houden Leiden in de race en brengen hun ploeg ook weer op een 39-45 voorsprong als BAL slordig enkele simpele scoringskansen onder het bord laat liggen. Dankzij een and-1 van Aarts wordt de ruststand bij 42-45 bereikt.

Voor het publiek is het de vraag of de Weerter ploeg dit spel de tweede helft kan volhouden, maar de spelers ruiken winstkansen en gaan het derde kwart meteen goed van start. Na vrije worpen van Burch-Manning begint ook Marijan Obad zich met de score te bemoeien. Bij Zorg en Zekerheid zijn het Pasalic en Huggins die beiden met een driepunter antwoorden. Toch ziet Rolf Franke dat het niet goed gaat en bij 50-51 neemt hij na twee-en-een-halve minuut al een time-out. Dit heeft niet het gewenste effect, want via Obad (break), weer een driepunter van Hollanders en twee scores van Aarts is hij bij 59-53 halverwege het kwart al weer gedwongen een tweede time-out te nemen. Twee dunks van Williams verder doet Varagic hetzelfde. Dankzij een benutte vrije worp van Persons wordt het 61-58. Dezelfde Persons probeert dan weer fouten uit te lokken, maar krijgt tot zijn ongenoegen een aanvallende fout. Middels een tip-in en vrije worpen van Nossek loopt BAL weer uit. Troy Koehler, die vanavond ongekend veel mag/moet spelen, benut één vrije worp en De Randamie komt door met een schotje, maar het slotakkoord is voor Weert dat via een driepunter van Ivan Simic twee seconden voor tijd de kwartstand op 68-61 brengt.

De wedstrijd is nog niet gelopen, maar Hollanders brengt meteen in de eerste aanval van het vierde kwart de Weerter intenties tot uiting met (uiteraard) een driepunter. Williams laat met nog een alley-oop maar weer eens wat trapezewerk zien. Burch-Manning doet het wat minder spectaculair, maar zijn score telt ook gewoon voor twee. Dan blokt Hollanders een drive van Persons en die uit zijn opgekropte frustraties over het verloop van de wedstrijd tegen de scheidsrechter: T. De vrije worp wordt benut door Hollanders en daarmee is de Weerter voorsprong gegroeid naar 74-63. Huggins benut even later één van zijn vrije worpen, maar het moet deze avond bij Leiden allemaal van de drie Amerikanen komen (samen 62 punten) en dat begint hen op te breken. De frustratie groeit en Persons is dan zo dom om zijn tweede technische fout en dus diskwalificatie te incasseren. Huggins en Williams geven echter nog niet op. Bij 77-70 gaat Aarts in de aanval door zijn enkel. Als hij kermend op de grond ligt, scheldt Williams hem uit voor een eerdere actie en krijgt daarvoor ook een technische fout, in dit geval zijn vijfde. Dan is het duidelijk dat de wedstrijd gespeeld is. Ververs kan met nog 48 seconde te gaan middels een driepunter nog enige spanning terugbrengen (82-75), maar een goed anti-press van Weert brengt Nossek aan de lijn en die blijft daar koel. De laatste score is voor Huggins, maar het feest is voor Weert.

De Weerter ploeg brengt met goed spel de in de nieuwjaarstoespraak uitgesproken ambities tot leven. Wel is te hopen dat de blessure van Aarts meevalt, want aanstaande zaterdag staat de belangrijke uitwedstrijd in Leeuwarden op het programma. Leiden heeft gegokt (?) met het rust geven aan De Jong en Omot en verloren. Het breekt ze vanavond op dat er geen jeugdspelers zijn klaargestoomd om in dit soort wedstrijden een rol van betekenis te spelen. Zoals Hollanders, Van Overbeek en Nossek dat aan Weerter zijde wel deden.