!
20210828 Asbjorn Midtgaard.jpg
28 augustus 2021

Belgen winnen cross-border oefenduels

Door Martin Hoekstra

OEGSTGEEST – Op zaterdag stonden twee zogenaamde cross-border oefenwedstrijden op de rol. Dat wil zeggen: duels tussen BNXT League ploegen uit Nederland en België. Zorg en Zekerheid Leiden (tegen Kangoeroes Basket Mechelen) en Basketbal Academie Limburg (tegen Liège Basket) moesten het afleggen tegen de Belgische opponenten. Den Helder Suns en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord smaakten het zoet der overwinning.

Zorg en Zekerheid Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft vanmiddag de eerste oefenwedstrijd met een kleine nederlaag afgesloten. In België was Kangoeroes Basket Mechelen met 90-85 te sterk voor de Leidse ploeg. De manschappen van Geert Hammink kenden een sterke start (16-28), maar keken bij rust ook al tegen een achterstand van vijf punten aan: 44-39.

Geert Hammink stuurde voor de eerste oefenwedstrijd het volgende vijftal als starters het veld op: Jamayro de Windt, Maarten Bouwknecht, Jhonathan Dunn, Arunas Mikalauskas en Asbjørn Midtgaard. Buiten Worthy de Jong werden de minuten in de eerste helft goed verdeeld. De Leidse ploeg opende sterk. Quincy Tjon Affo zorgde bij 16-28 voor de grootste voorsprong in de wedstrijd. Iedere speler kwam op het scoreformulier te staat, met uitzondering van Mees van ’t Hoff. Hij bleef zonder scores.

Kangoeroes Basket Mechelen wist in de eigen Winketkaai de open man achter de driepuntslijn echter goed te vinden. Bovendien werkten de Belgen hun drietjes tegen een hoog percentage af. Vlak voor de pauze kwamen de Belgen op voorsprong en dat leverde een 44-39 ruststand op.

Via twee driepunters en een and-1 van Dunn kwam de Leidse ploeg halverwege het derde kwart op gelijke hoogte: 52-52. Via een and-1 van Einaras Tubutis, driepunters van Dunn en De Jong plus een score van Marijn Ververs uit een steal werd het drie minuten voor het einde van het derde kwart 58-63 in Leids voordeel. Toch ging Kangoeroes Basket Mechelen met een 71-63 voorsprong (13-0 run) aan het laatste kwart beginnen.

Ondanks goed weerwerk van Midtgaard liepen de Belgen aan het begin van het vierde kwart weg naar een voorsprong van 15 punten (81-66). Via Midtgaard, Ververs en Mikalauskas kwam de Leidse ploeg terug tot 81-72. Tubutis en Dunn zorgden voor nog wat verre scores, waardoor de eindstand op 90-85 kwam te staan.

Basketbal Academie Limburg

Ook Basketbal Academie Limburg bond de strijd aan met een Belgische opponent, waartegen in de BNXT League gespeeld kan worden, namelijk VOO Liège Basket. Beide ploegen deden nauwelijks voor elkaar onder. Na 10 minuten stonden de Limburgers, die overigens zonder Sander Hollanders speelden en Joost Bijl vroeg zagen uitvallen, op voorsprong: 22-21. De Belgische formatie nam het initiatief in het tweede kwart over. Bij rust genoten de bezoekers een 40-43 voordelige marge.

Het derde kwart was weer voor de ploeg van Radenko Varagic. Met een 65-63 voorsprong begin Basketbal Academie Limburg aan het laatste kwart. Daarin trok de formatie uit Luik toch aan het langste eind: 80-86.

De slotfase was voer voor discussie. Vlak voor het einde stond de ploeg uit Luik voor, maar BAL was aan de bal en kon mogelijk de achterstand nog goedmaken. Op dat moment vond er een botsing plaats tussen Roel van Overbeek en een speler van Liège Basket. Er werd gefloten en twee vrije worpen werden toegekend. Maar het was niet duidelijk voor wie. Twee scheidsrechters liepen naar de kant waar BAL vrije worpen kon nemen. De spelers volgden en Van Overbeek stond klaar op de lijn. Maar de scheidsrechter die voor de overtreding had gefloten, liep de andere kant uit. Toen draaide het hele circus zich om en kreeg Liège Basket twee vrije worpen en die werden benut. Varagic maakte zich daar boos om en kreeg een technische fout. Deze vrije worp werd ook benut en toen BAL de bal weer veroverd had, was er te weinig tijd om de achterstand weer goed te maken.

_DSA3415_800x534.JPG

Den Helder Suns

De Helderse formatie speelde vrijdagavond haar eerste oefenwedstrijd van dit seizoen. In Voorburg werd de strijd aangebonden met CobraNova. De Suns legden de basis voor de overwinning in de eerste helft, die met een 18-53 voorsprong werd afgesloten. Na de pauze bood de thuisploeg meer tegenstand, met als gevolg dat de eindstand op 53-79 uitkwam.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball was zaterdag te gast in Antwerpen. In Sporthal De Luisbekelaar werd Gembo BBC met 61-71 verslagen.

LDDK-20210828-0001-Niels Foerts.jpg