!
20200104 Worthy de Jong.jpg
4 januari 2020

Bliksemstart brengt ZZ Leiden de winst

Door Martin Hoekstra

LEIDEN, 4 januari 2020 - Zorg en Zekerheid Leiden was klaar om te spelen. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball was dat duidelijk niet. Meteen vanaf de start denderde de Leidse ploeg over de Rotterdammers heen. Toen de stofwolken na tien minuten waren opgetrokken, stond het 36-12 voor Zorg en Zekerheid Leiden. De Rotterdammers kwamen daarna beter voor de dag, maar moesten uiteindelijk een 96-81 nederlaag slikken.

De wedstrijd tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball werd vooraf gezien als een topper. Het publiek was dan ook massaal op deze wedstrijd afgekomen. Ook de tribune voor de bezoekende fans zat helemaal vol. Het predicaat topper bleek echter niet bij dit duel te passen. Zorg en Zekerheid Leiden was messcherp en ging meteen vanaf het beginsignaal los. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketbal had daar in het eerste kwart weinig tegenin te brengen. De Rotterdamse ploeg was totaal niet klaar om te spelen en had één kwart nodig om een beetje niveau te halen.

Worthy de Jong zette die via een vrije worp het eerste punt voor Zorg en Zekerheid Leiden op het bord. Na een bommetje van Drago Pasalic antwoordden de bezoekers nog met een drietje van Keyshawn Woods. Daar bleef het even bij. Jarvis Williams scoorde in the paint en daarna was het tijd voor Braxton Huggins om te shinen. Met zeven punten op rij bracht hij de stand binnen drie minuten op 13-3 en zag Toon van Helfteren zich genoodzaakt om zijn eerste time-out te nemen.

Zorg en Zekerheid Leiden schoot met scherp, terwijl aan de andere zijde de ballen maar niet wilden vallen. Een nieuwe driepunter van Huggins, een dunk van Williams en een lay-upje van Pasalic zorgden voor 20-3. Pas daarna slaagde Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball erin om iets terug te doen. Toch was het hoogstandje in deze fase voor een alley-oop pass vanaf de middenlijn naar Williams voor 22-7. De Jong dropte nog even twee bommetjes en zo liep het verschil al op tot boven de twintig punten: 28-7. Op drie minuten voor het einde van het eerste kwart greep Van Helfteren al naar zijn tweede time-out, maar acht punten op rij van Nuni Omot bepaalden de stand na tien minuten op 36-12.

Via een drietje van Marijn Ververs was het verschil in het tweede kwart binnen een minuut opgelopen naar 29 punten: 41-12. De Rotterdammers plaatsten daarna een 5-0 run (driepunter Mack Bruining en een lay-up van Coen Stolk) om het verschil iets terug te brengen, maar de Leidse formatie reageerde alert door de kortste weg naar de basket te zoeken. Daar moest dan op geholpen worden en dat bood Pasalic de ruimte voor de driepunter. De Kroaat zou mede dankzij vier bommetjes op 16 punten uitkomen. Halverwege het tweede kwart gaf het scorebord al 50-23 aan. Na een van beide kanten wat slordige fase werd de rust bereikt bij 57-35.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord kwam goed uit de kleedkamer. Via twee goed uitgespeelde driepunters van Stolk en Quentin Snider was het opeens 57-41. Rolf Franke onderkende het gevaar en haalde zijn manschappen direct naar de kant. De Leidse ploeg zocht weer de weg naar de ring (vrije worpen van De Jong en Williams) en als daar te veel op geholpen werd, dan knalden Pasalic en Huggins (27 punten) we van downtown raak. Het in groten getale opgekomen publiek kreeg waar voor zijn geld. Zeker toen Huggins een alley-oop pass van Tayler Persons hard door de ring dunkte: 68-45 halverwege het derde kwart.

Daarna brak een periode aan waarin het voor beide ploegen moeilijk was om tot scoren te komen. Zo wisten de Rotterdammers in de laatste vijf minuten maar één punt (een vrije worp van Austin Lawton drie seconden voor het einde van kwart drie) te scoren. Zorg en Zekerheid Leiden kwam daardoor na drie kwarten uit op 77-49.

Williams opende de score in het vierde kwart en bracht daarmee het maximale verschil van dertig punten op de borden. Op assist van Huggins kwam Williams kort daarop ook nog door met een alley-oop dunk. Aan Rotterdamse zijde bood Woods verreweg de meeste tegenstand. In het laatste kwart tekende de Amerikaanse forward voor 20 van zijn 34 punten. Meer kwamen er niet, want hij kon met vijf persoonlijke fouten de bank voortijdig opzoeken. Wel wist Woods met een klein beetje hulp van Snider en Lawton de uiteindelijke schade te beperken tot 15 punten: 96-81. Door deze zege is Zorg en Zekerheid Leiden nu Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketbal op de ranglijst voorbijgegaan.