!
20200201- Suns - Apollo - 01-Logo.jpg
1 februari 2020

Den Helder revancheert zich tegen Apollo

Door Wop van Eis

DEN HELDER, 1 februari 2020 - Den Helder Suns stond de eerste drie kwarten vrijwel de gehele tijd op voorsprong, maar in het vierde kwart kwam Apollo sterk opzetten. De Amsterdammers kwamen zelfs met zes punten voor te staan, maar konden de twee punten niet mee naar huis nemen. Den Helder vocht zich terug naar de 77-73 overwinning.

Na een aardige start van het seizoen, is de klad er ingekomen bij Den Helder Suns. De ploeg verloor in december en januari zeven wedstrijden op rij in de DBL. Echter, in de bekercompetitie hebben de Suns weer mogen beleven hoe winnen voelt. In Utrecht werd ruim gewonnen van de studenten van SBU en daarmee een halve finaleplek afgedwongen. De Suns zullen in een tweeluik thuis starten tegen Aris Leeuwarden.

Voor de start van de wedstrijd tegen Apollo Amsterdam sprak coach Peter van Noord: “Het is erop of er onder. De laatste keer hebben we met ruime cijfers verloren van Amsterdam. Ik hoop dat nu de ‘payback mentality’ overheerst. Ik hoop dat we kunnen gaan genieten: De planken moeten uit de vloer!”

Na 24 seconden stilte ter nagedachtenis van de vorige week omgekomen NBA-ster Kobe Bryant gaat het in het eerste kwart vooralsnog gelijk op in de wedstrijd. Berend Weijs is de scorende man bij Apollo en zet zijn team op 10-10 en kort daarna met een driepunter op voorsprong: 12-13. Bij 12-16 is het Van Noord de orde op zaken dient te stellen in een time-out. De Suns knokken zich terug met een driepunter van K.J. Byers en via Thibault Vanderhaegen en Nino Gorissen wordt de voorsprong heroverd. Michael Miller zet de eerste tien minuten weg op 22-19.

Kwart twee begint mat. Na drie speelminuten heeft enkel Boyd van der Vuurst de Vries een score mogen laten noteren. Hierna weten ook Miller en Gorissen het netje weer te vinden. Ook aan de kant van Apollo loopt het allerminst soepel. Na vijf minuten is het Dexter Hope die met een driepunter eindelijk weer eens punten aan het totaal van de Amsterdammers mag toevoegen: 30-25. Hope herhaalt zijn kunstje vanachter de driepuntlijn en de wedstrijd is weer bijna in balans. Een dunk van Jesse Markusse zet Apollo op 33-32. Amsterdammer Xavier Cannefax loopt, wegens praten, tegen een technische fout aan en van achter de vrijeworplijn zet Josh Williams de Suns op 37-32. Vanderhaegen dunkt de Suns naar een ruststand van 39-32.

Het derde kwart start rommelig, Van Noord noemde het na de wedstrijd dramatisch. Met een verre driepunter van Byers en twee driepunters van der Vuurst de Vries komen de Suns toch op een afstand van tien punten. Op dat moment kent de wedstrijd ook een nare uitvaller. Miller komt ongelukkig terecht en er schiet een behoorlijke heftige kramp in zijn been. Zodanig dat hij uiteindelijk niet meer terugkeert op de vloer. Met nog drie minuten in het derde kwart knokt Apollo zich terug in de wedstrijd aan de hand van Markusse en Siem Uijtendaal. Mede door een onsportieve fout van Golan Michaeli kunnen de Amsterdammers de schade beperken bij 57-50.

In het vierde en laatste kwart gebeurt er van alles. Dom balverlies aan beiden kanten. Een onsportieve fout van Van der Vuurst de Vries en het gelijk trekken van de wedstrijd door Markusse bij 58-58. De Amsterdammers komen zelfs met zes punten voor te staan: 62-68. Een time-out aan de kant van Den Helder moet de ommekeer van de Noord-Hollandse derby brengen. Dit lukt. Weijs incasseert namens Apollo zijn vijfde fout en de Suns keren de wedstrijd om door te naderen op één punt: 69-70. Byers doet het onmogelijke als hij een bal uit de lucht plukt en deze door het netje laat glijden en de voorsprong is weer aan Suns -zijde. Het publiek is ook opgestaan en ziet haar club met nog 48 seconden op de klok een 74-70 voorsprong hebben. In deze slotseconde mogen de Suns maar liefst tien vrije worpen nemen. Daarvan worden er slechts drie verzilverd. De driepunter, vlak voor tijd, van Hope namens de Amsterdammers komt te laat en Gorissen bepaalt de eindstand met een van de tien vrije worpen op 77-73.

Van Noord na afloop: “Het was bij vlagen dramatisch, maar toch hebben wij niet opgegeven. Complimenten voor het hele team en daar wil ik het nu graag bij laten.”