!
20191005- Vanderheagen passeert weijs.jpg
6 oktober 2019

Den Helder Suns pakt eerste punten

Door Wop van Eis

DEN HELDER, 5 oktober 2019- Den Helder Suns heeft de eerste competitiezege op zak. Apollo Amsterdam kwam er in het eerste kwart niet aan te pas: 26-9. Daarna speelde de Helderse formatie de wedstrijd geroutineerd uit. Via een ruststand van 47-27 werd het 93-77.

De score wordt geopend door een dunk van de, met name in de eerste helft, sterk spelende Thibault Vanderhaegen. Vervolgens zette hij de eerste vijf punten middels een driepunter op het score bord. Met een goede assist van Nino Gorissen zet Golan Michaeli 10-2 op het bord. Michaeli is bovendien succesvol van achter de driepuntlijn waardoor de Suns halverwege het eerste kwart het eerste gat hebben geslagen: 15-4. Bij 26-9 is het andermaal Vanderhaegen die de stand na de eerste tien minuten bepaalt.

In kwart twee zijn de eerste scores voor Apollo. Jesse Markusse is succesvol onder het bord en Dexter Hope schiet een van zijn twee driepunters raak. De Suns sluiten direct uit dat de bezoekers uit Amsterdam dichterbij komen. Gorissen en Boyd van der Vuurst de Vries zorgen voor 31-14. Wat volgt is een periode van veel balverlies van Apolo. Via 38-16 wordt het 45-18 en is het zaak voor coach Patrick Faijdherbe om orde op zaken te stellen in een time -out. Dit lukt deels, want de Suns verzuimen om het verschil op dertig punten te zetten en leveren zelfs wat voorsprong in. Als het tijd is om te gaan rusten, is het 47-27.

Na rust mag Amsterdam de eerste twee scores noteren. Lange man Markusse loopt tegen zijn vierde fout een en moet voorzichtiger gaan spelen. Aan de Helderse kant mag Van der Vuurst de Vries zijn tweede driepunter noteren: 50-31. Apollo kan eindelijk iets terugdoen als de Amsterdammers twee driepunters laten noteren: 54-42. De tweede lange man bij de bezoekers, Berend Weijs, incasseert zijn derde fout. Hierdoor wordt het moeilijker om de Suns onder de ring af te stoppen. Het tempo in de wedstrijd gaat flink omhoog: van 64-47 naar 70-52 aan het einde van kwart drie. De Amsterdammer trekken wel aan het langste eind dit kwart: 23-25.

Ook het vierde en laatste kwart wordt gewonnen door Apollo met eveneens 23-25. De Suns hebben dus voor rust het verschil gemaakt door Vanderhaegen met aan zijn zijde de eveneens sterk spelende Yarick Brussen. Scoreverloop kwart vier: 78-54, 80-62, 84-69 en de wedstrijd eindigt met een driepunter van Michaeli met 93-77. Met bijna alle Helderse spelers in de dubbele cijfers heeft het team van Peter van Noord zich positief gepresenteerd aan het thuispubliek.