!
20200215- Import - 7217-Logo.jpg
15 februari 2020

Den Helder wint bekervoorproefje

Door Wop van Eis

DEN HELDER, 15 februari 2020 - Den Helder Suns heeft het bekervoorproefje tegen Aris Leeuwarden in winst omgezet. De Suns blijven daardoor nog in de race voor een ticket voor de play-offs, waar de Friezen even een stapje terug moeten doen. De 76-51 overwinning van de Suns zegt overigens nog niets voor de afloop van de bekertweestrijd. De Friezen traden namelijk aan zonder Arunas Mikalauskas en Samuel Idowu en dat scheelt wel een flinke slok op een borrel.

Daar Aris maar met zeven man rotatie het veld betrad, werd het zaterdagavond ook nooit een echte wedstrijd in Den Helder. De bezoekers uit het noorden hebben alleen bij 0-2 voorgestaan, de rest van de wedstrijd was het voordeel aan de kant van de Den Helder Suns. Na een vrije worp van Josh Williams is het Boyd van der Vuurst de Vries die namens de Suns het eerste gaatje mag slaan. Dit doet hij met vijf punten op rij. Topscorer Thibault Vanderhaegen zet met een driepunter de Suns op een 11-4 voorsprong. De time-out de Aris coach Ferried Naciri kort daarvoor nam, kon de Friezen niet op scherp krijgen. Als ook nog eens Willams scoort vanachter de driepuntslijn is het gat al twaalf punten: 16-4. Bij 21-10 mogen Ole Hoogsteden en Giannes Tsormpatzoglou minuten maken. Met een driepunter van K.J. Byers en twee vrije worpen van Nino Gorissen wordt het 26-14. Björn de Vries mag namens Leeuwarden het leed iets verzachten. Met een driepunter zet hij 26-17 op het bord na de eerste tien minuten.

Binnen anderhalve minuut in het tweede kwart is Aris op twee punten gekomen: 26-24. De tien punten run van de Friezen werd onder meer veroorzaakt door ‘goaltending’ van Sunsspeler Byers, een dunk van Craig Osaikhwuwuomwan en een driepunter van De Vries. Toch kunnen de Friezen niet aanklampen en lopen de Suns weer vrij gemakkelijk weg bij hun tegenstander. Met scores van achter de driepuntslijn van Tsormpatzoglou en Van der Vuurst de Vries is het verschil snel vijftien punten in het voordeel van de Suns: 39-24. Aris weet gedurende vier minuten niet meer te scoren, ook niet als Osaikhwuwuomwan het met twee vrije worpen mag proberen. Niet veel later kunnen de mannen van Aris toch twee punten aan hun totaal toevoegen als Osaikhwuwuomwan dit keer wel raakt. Laatstgenoemde zet al dunkend zijn ploeg op een 46-34 ruststand.

Het derde kwart (10-9) kunnen we zo goed als overslaan in dit verslag. Veel spelersfouten van beide kanten. Erg rommelig basketbal. Vanderhaegen maakt 48-36. Twee minuten voor het einde mogen de Suns, uit naam van dezelfde Vanderhaegen, eindelijk weer scoren. Een score plus bonus levert een 51-43 stand op. Byers zet het verschil weer op tien: 53-43. Gorissen zet met een benutte vrije worp einde derde kwart 56-43 op het bord.

In het laatste kwart komt de voorsprong van de Helderse basketballers niet meer in gevaar. Mede door een tweetal technische fouten aan de kant van de Friezen loopt het verschil aan het eind van de wedstrijd op naar vijfentwintig punten. Ondanks dat Aris een paar keer dichtbij wist te komen, kwam de Helderse overwinning nooit in gevaar: 76-51. De spelers van Peter van Noord zullen met een goed gevoel aanstaande donderdag andermaal Aris in sporthal Sportlaan ontmoeten. Ditmaal in een eerste halve finale voor de beker. Zaterdag dient het tweede bedrijf, in Leeuwarden.