!
20191207 Love.JPG
7 december 2019

Donar beslist duel in 10 minuten

Door Mannus Etten

GRONINGEN, 7 december 2019 - Donar vloog uit de startblokken. Voordat Basketbal Academie Limburg was het duel eigenlijk al gespeeld. Na 10 minuten keken de Limburgers al tegen een 25-9 achterstand aan. Uiteindelijk werd het 89-52 voor de Groningers.

Donar ontvangt in de MartiniPlaza Basketball Academie Limburg en kan hopelijk de bittere smaak van de laatste weken wegspoelen. Twee vervelende nederlagen op rij voor de thuisploeg. Uitgeschakeld in Europa en nu dus de focus op de Dutch Basketball League en de NBB Beker. Normaal gesproken zal de nummer zeven uit de competitie geen probleem moeten zijn voor Donar.

Maar vanavond speelt de ploeg zonder Donte Thomas, Jason Dourisseau, Vernon Taylor en Deshawn Freeman. Die laatste is geen onderdeel meer van het team en is vervangen door oud-speler Drew Smith. De Amerikaan staat bekend als een spectaculaire speler met fraaie dunks en veel sprongkracht. De andere heren zijn allemaal geblesseerd. Leon Williams is daarentegen weer fit genoeg om serieus minuten te maken.

De bezoekers uit Weert nemen nog even een kleine voorsprong bij de start van de game, maar als Donar de voorsprong terug heeft, gaat het hard. Van 5-6 gaat het naar 11-9 en dan een 14-0 run voor Donar. Het is 25-9 en kwart één is gespeeld. Opvallend is dat BAL nog geen normale veldscore heeft gemaakt. Shane Hammink is lekker op dreef in dit kwart evenals de Amerikaan van BAL. Trey Burch-Manning is een leuke speler en is een aanwinst voor de ploeg uit Limburg.

Die nieuwe aanwinst Smith maakt nog een block op het laatste schot in kwart één. Hij laat ook weer zien wat hij in huis heeft vanavond. Hij draagt met 16 punten stevig bij aan het resultaat voor zijn team.

De 14-0 run van Donar wordt verlengd tot 20-0 in kwart twee en dan kunnen de boeken wel dicht. Bij 36-17 en 16 minuten gespeeld is daar dan de eerste veldscore voor BAL. De ploeg is niet zo goed in het afronden van normale scores getuige het percentage van 13%. De ploeg heeft minder lengte dan Donar en dat kan men terugzien in het rebound-overwicht van de thuisploeg. Beide ploegen gaan rusten bij 47-22 met Burch-Manning en Carrington Love allebei op 11 punten.

In de afgelopen weken wilden wedstrijden wel eens veranderen qua spelbeeld voor Donar na de rust. Het beste voorbeeld hiervan is de tweede helft van de game tegen Spirou Charleroi. Vanavond is dat minder het geval. Voor BAL wordt het vooral het laatste kwartier een moeilijke periode want de gangmaker Burch-Manning loopt al tegen zijn vierde persoonlijke fout aan. Hij gaat zoals te verwachten was naar de kant en zal alleen de laatste minuten van de game nog spelen.

Voor Donar maakt het niets uit, het trio Love, Hammink en Smith, dendert rustig verder. Zo staat er na 30 minuten zuivere speeltijd 69-37 op het bord voor de thuisploeg. Smith scoort nog bijna een onmogelijke bal in de buzzer. Helaas ketst de met één hand gegooide bal van de ring.

In het laatste kwart komen Yoeri Hoexum, Jef de Vries en Sheyi Adetunji allemaal in het veld en vooral Hoexum maakt in zes minuten tijd zes fraaie puntjes. Leuk ook voor het thuispubliek en voor de speler. De voorsprong komt uiteraard nooit meer in gevaar en na het laatste fluitsignaal is het 89-52. Relatief lage score voor Donar in een ogenschijnlijke makkelijke wedstrijd. Dit komt mede door maar zes rake driepunters op 23 pogingen. Love en Burch-Manning eindigen de game uiteindelijk met 17 punten. Het reboundverschil tussen de teams is met 44-26 enorm.