!
20200104 Vernon Taylor small.jpg
4 januari 2020

Donar pakt ruime winst tegen BAL

Door Ties Rozema

GRONINGEN, 4 januari 2020 - Donar heeft de eerste wedstrijd in 2020 met ruime cijfers weten te winnen. In eigen huis was de ploeg van Erik Braal met 91-54 veel te sterk voor Basketbal Academie Limburg, dat in het eerste kwart goed bij bleef, maar Donar daarna moest laten lopen.

Donar moet het in de eerste thuiswedstrijd van 2020 doen zonder de geschorste Andrew Smith en de geblesseerde Jason Dourisseau en Leon Williams. Aan de kant van Basketbal Academie Limburg ontbreken Elay Wirjo en Nathilio Vrede.

De bezoekers uit Weert nemen brutaal de eerste twee scores voor de rekening. Eenmaal wakker neemt Donar de voorsprong alweer snel over. Wanneer halverwege het eerste kwart Shane Hammink scoort na een bijna achteloze eenhandige pass van Thomas Koenis, vrijwel direct gevolgd door een score van Vernon Taylor, is het 15-8 en tijd voor een Weerter time-out. BAL pikt daarna aan dankzij driepunters van Trey Burch-Manning en Ivan Simic. De leiding blijft met 19-16 wel in handen van Donar.

In het tweede bedrijf lijkt Donar geenszins van plan om de spanning lang in de wedstrijd te houden. De verdedigende druk wordt opgevoerd, waardoor de bezoekers moeite hebben om de open man te vinden. Dit leidt tot een aantal balverliezen en dus extra kansen voor Donar, dat langzaam aan begint te draaien in de aanval. In de eerste zes minuten van het kwart plaatst de thuisploeg, mede dankzij het scorend vermogen van Donte Thomas en Matt Williams Jr. een 18-2 run. Ook opvallend is het optreden van Koenis, die viermaal op rij weet te scoren dankzij onder meer een soepel hookshottje na een prima fake en een dunkje op aangeven van Williams Jr. BAL doet nog wel wat terug dankzij vier punten van Roel Aarts, maar Donar dendert tot het rustsignaal door naar 48-22.

Met nog een helft te spelen is al wel duidelijk dat er voor de Limburgers niets te halen valt in Groningen. Toch blijft de ploeg van coach Radenko Varagic doorzetten en dit leidt zowaar tot een 0-7 run, dankzij drie scores op rij van Wietze Nossek, Burch-Manning en Sander Hollanders. Donar antwoordt daarop met een 14-0 run. Dit mede dankzij scores van Matt McCarthy, die na drie gespeelde kwarten al een double-double achter zijn naam heeft met 14 punten en 10 rebounds. Hoewel BAL nog wel doorkomt met driepunters van Nossek en Roel van Overbeek, vergroot Donar de voorsprong naar 72-35.

In de laatste periode duurt het even voor de beide ploegen tot scoren komen. Donar gooit enkele ballen weg en de Limburgers missen tot tweemaal toe een open schot. Het is uiteindelijk flink raak wanneer Thomas op aangeven van Hammink naar de ring vliegt en hard dunkt. De jonge ploeg uit Weert laat zich daardoor niet gek maken, recht nog eens de rug en plaatst een 0-11 run, ondermeer dankzij drie bommetjes van Tom Ackermans, Simic en Marijan Obad. Op aangeven van Love volgt het antwoord van McCarthy, ook in de vorm van een driepunter. Niet veel later is Love ook aangever voor scores van Sheyi Adetunji en Thomas. Gelukkig valt er voor het publiek in een verder wat rommelige slotfase nog wel wat te beleven. Eerst stealt Williams Jr. na een eigen misser de bal waarna hij Love vindt voor de and-1. Kort daarna mikt Williams Jr. nog een bommetje raak en de kers op de taart is een dunk van wederom Williams Jr. na de negende assist van Love. Donar wint daarmee met 91-54 van BAL, dat ondanks een grote achterstand knap weerstand bleef bieden in het laatste kwart.