!
20191002 Love liggend.JPG
3 oktober 2019

Donar tikt de honderd aan

Door Mannus Etten

GRONINGEN, 2 oktober 2019 - Donar heeft vrij weinig moeite gehad met Apollo Amsterdam. Al in het eerste kwart sloegen de Groningers een gaatje en dat werd in het derde kwart nog verder uitgebreid. Het einde kwam toen Donar twee minuten voor tijd de honderd haalde: 100-63.

Het lange wachten na de zomer is voorbij voor de fans van Donar. Op 2 oktober 2019 begint in eigen huis de vaderlandse profcompetitie weer met een thuiswedstrijd tegen Apollo Amsterdam. De bezoekers zijn net een week in training en dan kan het nog niet allemaal even soepel gaan. Thuis werd de eerste wedstrijd van het seizoen verloren van Weert.

Voor Donar doet Leon Williams niet mee, maar Apollo is al helemaal niet compleet. De nieuwe Amerikaan Xavier Cannefax is nog niet speelgerechtigd, Mladen Vitkovic geblesseerd en Floris Versteeg focust zich even op de studie. Ondanks al die afwezigen gaan we uiteraard gewoon van start en Matt Williams Jr. opent het bal met een driepunter.

De eerste punten van Apollo komen van Jesse Markusse en hij zorgt voor 5-5. Dat is de enige keer dat Apollo op gelijke hoogte komt met Donar. Daarna is het voorbij en neemt Donar afstand. Ondanks dat de kwaliteit aan de thuiszijde beter is, probeert Apollo Amsterdam wel gewoon goed samen te spelen. De ervaren Berend Weijs is hierbij een belangrijke speler voor de gasten.

De fans die naar MartiniPlaza zijn gekomen, worden in het eerste kwart vermaakt door dunks van Weijs en Matt McCarthy. Die laatste scoort na een hele fraaie pass van Deshawn Freeman. Shane Hammink is voor Donar na het eerste kwart met zeven punten topscorer. Dat eerste kwart eindigt bij de stand 23-13.

Donar loopt aan het begin van dat tweede kwart ineens snel uit mede dankzij een paar driepunters van Carrington Love. Het staat halverwege kwart twee 40-23 voor Donar. Jef de Vries mag dan het veld in en vervangt Hammink. Vlot daarna wordt het gat 20 punten (43-23) en lijkt een hele ruime overwinning in de maak. Maar niets is minder waar en coach Erik Braal schreeuwt de longen uit zijn lijf. "Rebound!", schreeuwt hij vanaf de zijlijn. Zo makkelijk als de punten kwamen aan het begin van dit kwart, zo moeizaam gaat het vlak voor de rust. Donar gaat uiteraard wel met een voorsprong de rust in, maar 50-36 is misschien wel een kleiner gat dan wat Donar van zichzelf mag verwachten.

"We hebben de afgelopen week door de uitschakeling veel kunnen trainen. We trainen op allerlei verdedigende zaken. Alleen die zag ik niet terug in de wedstrijd. Heb dus in de kleedkamer de vraag gesteld of mijn spelers gewoon willen doen wat we op de training hebben geoefend. Dat gebeurde na de rust ook beter", aldus Braal na afloop.

Direct na de start van het derde kwart scoort Donar er flink op los en loopt het weg. Scorend doet Hammink veel in dit kwart en Apollo Amsterdam komt minder tot redelijke aanvallen. Drie runs voor Donar van 9-0, 7-0 en nog eens 7-0 en het is 78-47 na drie kwarten spelen.

In het laatste kwart komen ook de jeugdspelers Sheyi Adetunji en Yoeri Hoexum in het veld. Het publiek mag genieten van een paar mooie dunks van Thomas Koenis en Donte Thomas. De power forwards Freeman en Thomas waren nadrukkelijk aanwezig in deze game. Opmerkelijk moment is dat Weijs zijn vijfde fout krijgt en vervolgens nog een onsportieve fout. Verwarring alom in de zaal. Wel of geen vrije worpen? Uiteindelijk geen, want de onsportieve fout kwam pas na de vijfde reguliere fout van Weijs. Overigens was het wel de vijfde teamfout van Amsterdam ook.

De situatie bracht kennelijk de schotklok ook van slag. Na een scheidsrechters time-out is er ruim drie minuten door gespeeld zonder de schotklok. De speaker van Donar telde telkens de laatste vijf seconden van iedere aanval af. Uiteindelijk maakt Hoexum de laatste score en daarmee het honderdste punt voor Donar. Zo wint de thuisploeg zijn eerste competitie wedstrijd met 100-63.

"Wij passen duidelijk niet in het rijtje van de beste vier teams, zoals Groningen. Daarnaast zijn we nog wel een tijdje incompleet. Ik verwacht dat als we helemaal compleet zijn we een leuk team hebben”, aldus de Amsterdamse coach Patrick Faijdherbe.

"Voor ons is dit natuurlijk een fijne opening van het seizoen. Maar het moet wel echt veel beter. Ik zie wel dat het team groeit, maar we hebben nog veel stappen te maken", stelt Braal.