!
20200627 Damjan Rudez.jpg
27 juni 2020

Donar versterkt zich met Damjan Rudez

GRONINGEN, 27 juni 2020 - Donar heeft de 34-jarige Kroatische forward Damjan Rudež gecontracteerd. De voormalige NBA-speler, die een contract voor twee seizoenen heeft getekend, is de jongere broer van coach Ivan Rudež.

Damjan begon zijn carrière bij KK Zrinjevac in Zagreb. Op 18-jarige leeftijd verkaste hij naar Oostende, waar hij twee jaar speelde. Een periode van 10 jaar langs vele Europese topclubs volgde, bijvoorbeeld Olympia Ljubljana en Zaragoza, waar hij EuroCup speelde met o.a. Henk Norel. Hij won in dat tijdperk drie kampioenschappen en werd drie maal verkozen in het Kroatische all-star team.

Door zijn prestaties kwam hij in het vizier van de Indiana Pacers, waar hij een goede tijd kende in het seizoen 14-15. Hij speelde daar 15 minuten per wedstrijd en scoorde 4,8 punten gemiddeld. Na nog twee korte NBA-periodes bij de Minnesota Timberwolves en de Orlando Magic, keerde hij terug naar Europa om te gaan spelen voor Valencia, waar hij EuroLeague ervaring opdeed. Na een stop in Monaco speelde hij in het seizoen 18-19 bij UCAM Murcia, waar hij tot 5,4 punten en 1,3 rebounds kwam in de competitie; zijn gemiddelden in de Champions League waren iets beter. Met Murcia speelde hij onder andere samen met Charlon Kloof.

Damjan Rudež is 2.08 lang en kan op beide forward posities uit de voeten. Hij is een goede driepuntsschutter, maar kan ook een drive maken en heeft oog voor zijn medespelers. Coach Ivan omschrijft hem als een ervaren speler die zichzelf in Europa en de NBA bewezen heeft. Zijn spelkennis en professionele instelling zijn goed voor het team en een motivatie voor jonge spelers. Hij is zeer gemotiveerd.

De selectie bestaat nu uit Shane Hammink, Thomas Koenis, Leon Williams, DaVonté Lacy, Jarred Ogungbemi-Jackson, Kjeld Zuidema, Nesta Agasi, Will Moreton, Sheyi Adetunji en Damjan Rudež.