!
19.jpg
30 september 2019

Een nieuw seizoen, een nieuw geluid

Door Ties Rozema & Martin Hoekstra

GRONINGEN/OEGSTGEEST, 27 september 2019 – Het nieuwe competitieseizoen van de Dutch Basketball League start zaterdagavond om 19.45 uur in Rotterdam. Een seizoen waarin de regels voor het opstellen van spelers is aangepast. Op moment van schrijven telt de DBL 120 spelers, waarvan 76 homegrown.

Met deze regelwijziging volgt de DBL de regels van de FIBA. Een logisch gevolg is de instroom van meer buitenlandse spelers dan de afgelopen jaren. Of dat een positieve invloed heeft op basketbal als kijksport, zal moeten blijken. Datzelfde geldt voor de rol van Nederlandse talenten. Komen zij nu nog aan bod of zijn de kansjes voor jongere spelers om aan te haken geminimaliseerd? Ook dat zal moeten blijken.

Bij een preview hoort vaak ook iets van een rangschikking. Dat is lastig, te meer daar een groot aantal ploegen door blessures werd geteisterd. Hierdoor kunnen sommige uitslagen een ietwat groot verschil hebben opgeleverd, wat eigenlijk weinig zegt over de werkelijke krachtsverhoudingen. Het lijkt er overigens wel op dat de gebruikelijke top-4 (Landstede Hammers Zwolle, Donar Groningen, Heroes Den Bosch en Zorg en Zekerheid Leiden) niet van plan is om hun plek aan de top van de rangschikking prijs te geven.

Interessanter zal de strijd om de andere vier plekken in de play-offs zijn. Nu Basketbal Academie Limburg en Apollo Amsterdam ook over enkele buitenlandse krachten beschikken, is er op voorhand geen gedoodverfde nummer negen aan te wijzen. Zonder iets af te doen aan deze vijf teams, zou het zo maar kunnen dat Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball Rotterdam, onder leiding van Toon van Helfteren, de best of the rest gaat worden.

Ties Rozema en Martin Hoekstra gingen de ploegen af en geven weer wat er bij de negen teams is gebeurd. Het overzicht is puur op alfabetische volgorde en zegt verder niets over de te verwachten eindklassering.

Apollo Amsterdam

Vanuit de hoofdstad bleef het lange tijd stil. Achter de schermen werd er hard gewerkt aan een nieuw bestuur dat de kar moet gaan trekken. Dit seizoen wordt vooralsnog beschouwd als een overgangsjaar. Dimeo van der Horst en Aron Royé zijn jarenlang de gezichten van Apollo Amsterdam geweest, maar zij hebben een andere richting gekozen. Daarmee verliest coach Patrick Faijdherbe wel zijn verlengstukken in het veld. Het is nog even afwachten of Xavier Cannefax hiertoe in staat is. Met het noemen van de Amerikaan is duidelijk dat Apollo Amsterdam het niet louter met Nederlandse jongens gaat doen. Mladen Zitkovic is een sterke forward/center uit Servië. Daarnaast beschikt de Amsterdamse formatie in Noam Hasson ook nog over een speler uit Israël. Floris Versteeg kwam over vanuit Dordrecht om voor de ploeg van Faijdherbe te gaan spelen. In de voorbereiding lieten Siem Uijtendaal, Kenyuoe Ondaan en Ibrahim Drame goede dingen zien. Breken zij door en bezorgen ze zo Apollo Amsterdam een bredere basis, dat is de vraag. In de laatste oefenwedstrijden maakten de Amsterdammers gehakt van Den Helder Suns, toch een van de concurrenten voor de vijfde plaats.

Aris Leeuwarden

Een nieuw bestuur heeft het roer in Friesland behoorlijk omgegooid. De afgelopen jaren werd steeds gepoogd om onder leiding van een Amerikaanse kern een plekje in de play-offs te bemachtigen. Onder meer blessures en spelerswisselingen zorgden daarbij voor wisselende resultaten. Ook het komende seizoen zal Aris voor een plaats in de play-offs gaan knokken, maar om tot dat resultaat te komen is een andere weg ingeslagen. Met Ferried Naciri is een piepjonge coach (met al de nodige ervaring op zijn resumé) aangetrokken en er werd een gretige ploeg samengesteld. Van heinde en verre kwamen nieuwe spelers naar Leeuwarden om het van vorig jaar overgebleven drietal Sjoerd Koopmans, Tijme van Dijk en routinier Craig Osaikhwuwuomwan te versterken. De nieuwe spelmaker is de Amerikaans-Poolse guard Andy Mazurczak, die vorig seizoen uitkwam op het tweede Spaanse niveau. Andere belangrijke nieuwe namen zijn de sterke insidespeler Samuel Idowu en de Litouwse schutter Arunas Mikalauskas. Daarnaast zal het succes van Aris Leeuwarden afhangen van het spel van talentvolle spelers als Tim Hoeve en Cedric Dedecker. De ploeg uit de Friese hoofdstad wil dit seizoen vooral doorontwikkelen en daarvoor is het nodige potentieel aanwezig, zowel op als naast het veld.

Basketbal Academie Limburg

De laatste keer dat er geen ploeg uit Weert op de laatste plaats eindigde in de DBL was in het seizoen 2012-13. Uit financiële nood geboren vond in Limburg een grondige wederopbouw van het basketbal op DBL-niveau plaats. Sinds 2017-18 wordt in Weert op het hoogste niveau gebasketbald onder de vlag van Basketbal Academie Limburg. Onder leiding van coach Radenko Varagic werd de ploeg de afgelopen seizoenen geroemd om de nimmer aflatende werklust. Zo nu en dan wisten de jongelingen een tegenstander te verrassen, maar de ploeg kwam nog niet van de laatste plaats af. Dat moet dit seizoen gaan veranderen. Om dat doel te bereiken werd de Amerikaanse schutter Trey Burch-Manning binnengehengeld. In de eerste oefenwedstrijd maakte de forward direct naam door maar liefst 34 punten en 17 rebounds te noteren. Met de Kroatische spelers Marijan Obad en Filip Brzica voegde BAL nog meer buitenlandse invloed toe aan de jonge ploeg. Daarnaast keerden oude bekenden Roel van Overbeek en Roel Aarts terug uit respectievelijk Dordrecht en Den Bosch. Het duo heeft de nodige ervaring opgedaan die er mede voor zorgt dat Basketball Academie Limburg dit jaar volwassener oogt dan de voorbije seizoenen. In combinatie met de inmiddels kenmerkende werklust staat er in Weert dit seizoen een team dat door niemand onderschat mag worden. In overigens een volledig nieuwe ambiance in Sporthal Boshoven, waar de nieuw opgestarte business club al veel sponsoren heeft mogen begroeten.

Den Helder Suns

In de Marinestad wordt stukje bij beetje gesleuteld aan een concurrerende DBL-ploeg. Het afgelopen seizoen wisten de Heldenaren in de eerste ronde van de play-offs thuis net niet te verrassen tegen de latere finalist Donar. Ook dit seizoen hoopt Den Helder Suns weer op een plaatsje in het slotconcert van de competitie. Coach Peter van Noord zag echter in Alex Laurent, Steve Harris en Leon Williams enkele sterkhouders vertrekken en de talentvolle Nick Thran verruilde de DBL voor het Amerikaanse college basketbal. Om de gevallen gaten op te vullen werden de multifunctionele Michael Miller en de atletische Josh Williams uit de Verenigde Staten gehaald. Uit Weert kwam point guard Nino Gorissen over en in Golan Michaeli en Ionnis Tsormpatzoglou vond Van Noord internationaal talent met Nederlandse roots. Terugkeren doen Dyon Halman, guard Boyd van der Vuurst de Vries, de Belgische forward Thibault Vanderhaegen en big man Yarick Brussen. Die laatste maakte indruk in de voorbereiding. Zo scoorde hij gemiddeld 19 punten per wedstrijd tijdens een oefentoernooi in Luxemburg. Met de ontluikende Brussen zal Suns volop de strijd aan gaan om de vijfde plaats van het vorige seizoen te evenaren.

Donar Groningen

Na een teleurstellend seizoen is de boel flink opgeschud in Groningen. Slechts drie spelers van het team van vorig jaar keren dit seizoen terug: Shane Hammink, Jason Dourisseau en captain Thomas Koenis. De rest van de selectie onderging een flinke verjongingskuur. Bovendien moet meer atletisch vermogen leiden tot sneller spel met een hoge amusementswaarde voor het publiek. De voornaamste nieuwkomers zijn drie Amerikanen: Carrington Love kennen we nog als smaakmaker bij Zorg en Zekerheid Leiden, Donte Thomas maakte furore in Finland en was daar teammaat van Matt Williams Jr, die eerder kort uitkwam voor de Miami Heat. Deze kern werd aangevuld met onder meer Oranje-international Leon Williams en springveer Deshawn Freeman. De verwachtingen zijn in Groningen weer torenhoog, al heeft een kansloze nederlaag in de voorronde van de FIBA Champions League tegen Benfica aangetoond dat er nog veel werk aan de winkel is voor Erik Braal en Meindert van Veen. Dat moge echter geen verrassing zijn met de vrijwel nieuwe selectie van Donar.

Heroes Den Bosch

Heroes Den Bosch, zoals de Brabantse club nu officieel heet, kwam afgelopen seizoen tekort in de strijd met de drie andere topploegen. Ivica Skelin kreeg de ploeg niet aan de praat. Die taak is dit seizoen weggelegd voor Jean-Marc Jaumin, die na jaren weer eens terugkeerde in Nederland. Vanaf 2012 tot en met december 2014 was hij werkzaam in Den Helder. Den Bosch haalde wel de grootste Nederlandse vis binnen in Thomas van der Mars. De internationaal gepokte en gemazelde center tekende voor drie seizoenen bij de Bosschenaren. Het is natuurlijk mooi dat een speler van dit kaliber in de Nederlandse competitie uitkomt. Het zullen zijn eerste minuten in de DBL worden, waarmee Van der Mars meteen een grote kanshebber is voor de titel Rookie of the Year. In Den Bosch werden de Amerikaanse krachten van afgelopen seizoen bedankt voor hun diensten en zijn er nieuwe krachten ingevlogen. De Nederlandse routine komt verder van Stefan Wessels en Jessey Voorn. In de voorbereiding liet de jonge Stan van den Elzen goede dingen zien. Het is te hopen dat deze jeugdinternational minuten kan maken, want dan zou hij een grote stap voorwaarts kunnen maken.

Landstede Hammers Zwolle

De trotse landskampioen heeft niet stilgezeten in de zomer. De ploeg schreef zich voor de eerste keer in de clubhistorie in voor een Europese competitie (FIBA Europe Cup) en onderging zelf een naamsverandering. Voor de fans stond de ploeg al bekend als de Hammers, maar nu ook voor de hele buitenwereld. Een kakelvers logo en een nieuwe outfit volgden. En het allerbelangrijkste: er werd verder gesleuteld aan de selectie. Weliswaar verloor de club onder meer rasschutter Olaf Schaftenaar en DBL Play-Offs MVP en Canadees international Kaza Kajami-Keane, maar het wist de Amerikaanse sterkhouders Sherron Dorsey-Walker en Noah Dahlman te behouden. Ook een groot deel van de Nederlandse kern bleef. De Hammers waren er daarnaast als de kippen bij, toen de situatie van Mo Kherrazi bij Zorg en Zekerheid Leiden uitzichtloos was geworden. De ervaren forward is een welkome versterking in het Theater van de Sport. Ook werd geshopt in de States. De meest in het oog springende nieuwkomer is vooralsnog guard Jordan Johnson, die in de SuperCup-overwinning garant stond voor flitsend spel en maar liefst 26 punten. Landstede Hammers meldt zich wederom in de top van de DBL en heeft kwaliteit genoeg in huis om voor de repeat te gaan.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball Rotterdam

Elk seizoen proberen de Rotterdammers van Feyenoord en stap vooruit te maken. Het aantrekken van oud-bondscoach Toon van Helfteren mag in die zin gerust een sprong genoemd worden. De ervaren coach heeft keer op keer bewezen een hecht en hardwerkend team te kunnen smeden. Dat zal wel gedurende het seizoen moeten gebeuren, want de voorbereiding van Feyenoord Basketball was niet optimaal. Al snel stond een aardige kern klaar in de Maasstad, maar door het plotselinge vertrek van Trevor Setty en het afhaken van Pookie Powell moest de staf in allerijl terug naar de tekentafel. In de oefenreeks stond mede om die reden nooit de complete ploeg op het veld. Zo is de vervanger van Powell en laatste nieuwkomer Quentin Snider pas net in Nederland aangekomen en moesten andere nieuwelingen Keyshawn Woods, Willem Brandwijk en Raidell de Pree oefenmatches missen vanwege blessures en ook de terugkerende Jeroen van der List is nog herstellende van een blessure. Wanneer Van Helfteren alle speelstenen op het bord heeft, kan hij gaan kneden aan een ploeg die dit seizoen verrassend uit de hoek kan komen. Met een mix van talent en routine zal Feyenoord gaan strijden om de eerste plek buiten de top vier.

Zorg en Zekerheid Leiden

Ook de Leidse ploeg liep tijdens de voorbereiding tegen het nodige blessureleed op. Drago Pasalic, die van Donar is overgekomen, kwam slechts twee keer in actie. Jarvis Williams miste ook enkele duels. Het lijkt erop dat de automatismen in de ploeg nog niet goed gesmeerd zijn. Zo bleek tijdens de wedstrijd om de SuperCup, waarin Zorg en Zekerheid Leiden moeizaam speelde. Het snelle, flitsende spel van afgelopen seizoen was in Zwolle in elk geval niet zichtbaar, dus voor Rolf Franke en Ferry Steenmetz is er nog veel werk aan de winkel. De vier Amerikanen van afgelopen seizoen zijn vervangen door vier andere Amerikanen en Pasalic. Tayler Persons scoorde er in het voorseizoen lustig op los, maar moet zich nog laten zien als aangever voor de andere spelers. Met nieuwe, lange spelers is het de bedoeling dat Zorg en Zekerheid Leiden onder de borden beter voor de dag kan komen, maar tot nu toe worden de inside spelers nog niet gevonden. Als het Leidse schot valt, dan kan de ploeg goed voor de dag komen. Werklust kan veel compenseren en dan zit je bij Worthy de Jong en, zo bleek zondag, Jarvis Williams wel aan het goede adres.