!
20210306 Davis versus James.jpg
6 maart 2021

Eindschot Feyenoord is Donar te machtig

Door Mannus Etten

GRONINGEN - Geen Ordane Kanda (rug) en na het eerste kwart ook geen Mack Bruining meer. Ook Jeroen van der List bleef een tijd lang langs de kant. Het zag er niet goed uit voor Zeeuw & Zeeuw Feyenoord, dat in het tweede kwart een ruime voorsprong als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. Donar kwam in het derde kwart op voorsprong, maar het eindschot van de Rotterdammers, met een ontketende Coen Stolk, was Donar te machtig. Het liep zelfs uit op een fors verlies: 67-85.

Donar zal in de thuiswedstrijd tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord het nog steeds moeten stellen zonder de geblesseerden Thomas Koenis en Justin Watts. De bezoekers reizen zonder de aan zijn rug geblesseerde Ordane Kanda naar MartiniPlaza. De thuisploeg won afgelopen donderdag en door de nederlagen van Zorg en Zekerheid Leiden en Landstede Hammers was het daarmee een van de grootste profiteurs van die ronde. Die nederlaag van Zwolle werd ze toegediend door Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball.

De ploeg uit de havenstad doet het onder Toon van Helfteren heel goed. Dat is geen verrassing, want Van Helfteren is een coach met een uitstekende staat van dienst. Zijn ploeg is een geduchte tegenstander en Donar moet dus op zijn hoede zijn.

Maar Donar begint deze game eigenlijk zoals ze veel games beginnen de laatste weken, zeker thuis, namelijk matig en snel een achterstand. Als Damjan Rudez zich verstapt en daardoor de bal verliest, profiteert Feyenoord Basketball optimaal. De dragende spelers Jeroen van der List en Arunas Mikalauskas scoren vijf punten en dan is het 8-16.

Vervolgens wordt het nog stiller in MartiniPlaza. Jeroen van der List gaat naar de vloer en blijft lang liggen. Een aderlating voor zijn team, want hij is een bepalende speler. Het ziet er in eerste instantie ernstig uit, maar het valt mee al zal hij de rest van de eerste helft op de bank blijven. Niet veel later krijgt hij gezelschap van Mack Bruining, die de rest van de avond niet meer in actie gaat komen.

Coen Stolk schiet tweemaal op rij van heel ver een bommetje binnen en het is 10-22. Dat is dan ook de grootste voorsprong voor de bezoekers. Mede dankzij Juwann James en Will Moreton wordt het met 15-23 iets dragelijker na het eerste kwart.

Na de korte break is het spel minutenlang van beide zijden niet zo goed. In die rommelige periode vallen de ballen niet echt en lijkt het ook dat Feyenoord een beetje zoekt. Mogelijk ingegeven door het ontbreken van Van der List en vooral door scores van Jarred Ogungbemi-Jackson komt Donar dan uiteindelijk langszij. Vlak voor de rust is het 33-32 en de verre bal van Rudez gaat wel in de ring, maar tolt er vervolgens uit. Zo wordt dus de ruststand bepaald op 33-32 in het voordeel van de thuisploeg. Ogungbemi-Jackson en Stolk zijn dan het meest productief met 10 en 14 puntjes.

Van der List maakt zijn rentree na de hervatting en dan breekt er een spannende fase aan. Een periode waarin beide ploegen elkaar weinig ruimte geven. De kijkers van de livestream worden getrakteerd op wat dunks van Willem Brandwijk en Juan Davis. Maar het kwart laat ook zien waar de focus ligt in de verdediging bij Feyenoord. Ze spelen het grootste deel van de wedstrijd in een zone en geven Donar vooral de ruimte van buiten de driepuntslijn. Dat levert een aantal fraaie driepunters op van Leon Williams en Rudez, maar het is bijvoorbeeld Mikalauskas die inside laat zien waar de focus ligt in de aanval. Het inside spel van Feyenoord Basketball is vanavond goed op orde. Donar sluit het derde kwart nog wel af met een voorsprong van 56-54.

In dat laatste kwart waar het voor Donar tegen de Den Helder Suns nog goed kwam, gaat het nu eigenlijk allemaal als een nachtkaars uit. Het gaatje wordt nog twee puntjes groter en dan is het 62-58 met nog 8 minuten te spelen. Een score en vervolgens goaltending brengen de ploegen op gelijke hoogte. Het kantelpunt is misschien de onsportieve fout van Rudez, waarna het initiatief bij Feyenoord ligt. De vrije worp vanwege de fout wordt gemist, maar vervolgens vallen wel twee bommetjes voor de bezoekers.

Er staan nog zeven minuten op de klok wanneer Rudez de fout maakt. Donar komt dan nog tot een schamele vijf punten dankzij twee vrije worpen van Brandwijk en een driepunter van Rudez. Dat voor een ploeg die tweede staat op de ranglijst is natuurlijk teleurstellend.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball lijkt helemaal los te gaan met vooral veel makkelijk inside scores en rebounds. In die zeven minuten is het 5-23 in het voordeel en de Rotterdammers winnen het laatste kwart met maar liefst 31-11.

Andermaal een wedstrijd voor Donar om nog eens goed te analyseren. De box score toont een aantal aanknopingspunten voor waar eens naar gekeken mag worden. De schotpercentages zijn niet goed, maar nog niet zo heel dramatisch voor de thuisploeg. De 62% voor de bezoekers is hoog en is een teken dat er veel van dichtbij is gescoord. Maar waar Feyenoord Basketball ook wint zijn in de rebounds met 45-31 en points in the paint 42-28. Davis, die niet is gewisseld gedurende de game, eindigt met een double-double van 20 punten en 13 rebounds.