!
Patrick Faijdherbe.jpg
29 februari 2020

Eindsprint brengt Apollo de winst

Door Bryant Abath

AMSTERDAM, 29 februari 2020 - Lange tijd zag het er naar uit dat Basketbal Academie Limburg twee punten mee zou nemen uit de hoofdstad. Apollo Amsterdam kwam in het laatste kwart (22-10) erg sterk terug. De Limburgers kregen nog kansen op de winst, maar zo ver kwam het niet. Met 76-75 boekte Apollo Amsterdam de vierde zege van het seizoen.

De bezoekers starten het beste aan de wedstrijd. Na de tip-off ontstaan steals aan beide kanten en namens BAL is het Trey Burch-Manning die de eerste twee punten van de wedstrijd dunkt. Apollo komt in de eerste vier minuten niet tot scoren, BAL doet dat net wat beter. Na de tweede treffer van Marijan Obad zorgt Sander Hollanders met de driepunter voor een eerste gat in de wedstrijd: 0-8. Bij Apollo komt alleen Berend Weijs goed tot scoren, Hij maakt de eerste zes punten namens Apollo. Het vreemde is dan ook dat juist hij in het eerste kwart wordt gewisseld zonder foutenlast of blessures. Het laat gelijk zien dat dat een niet al te slimme zet is geweest aan de zijde van Apollo. De verdediging, waar Weijs het Burch-Manning en Roel Aarts nog moeilijk maakte, staat een stuk wijder open. Het gevolg is dat BAL goed de bal rondspeelt en daaruit een driepunter van Elay Wirjo vindt. De and-1 van Burch-Manning betekent: 6-20. Inside zijn het Jesse Markusse, Noam Hasson en vrije worpen van Siem Uijtendaal die voor een 8-0 run zorgen voor Apollo. Toch sluit BAL met Burch-Manning het kwart beter af met 14-24.

BAL gaat begin tweede kwart door waar ze begin eerste kwart aan waren begonnen. In de hoek wordt opnieuw Wirjo gevonden. Twee keer van buiten is hij trefzeker en hij zet de bezoekers uit Weert op een voorsprong van 16 punten: 16-32. Apollo doet daarna gelijk wat terug. Zoals Wirjo twee keer trefzeker was, zo kan Dexter Hope ook twee keer raak schieten. Veel dichterbij komt Apollo nog niet als Hollanders via een persoonlijke fout drie vrije worpen mag nemen en alle drie benut. Apollo begint wel beter te schieten. Weijs, die in het eerste kwart met zes punten naar de kant mocht, schiet meteen de driepunter raak en blockt daarna het schot van Wietze Nossek om een nieuwe poging tot tegenstand te verzilveren. Dat lukt, want na Hope en Weijs schiet ook Mladen Vitkovic raak: 30-38. Apollo gaat door en vindt opnieuw de driepunter van Kenyuoe Ondaan. Het verschil is nog maar vijf punten, maar BAL laat het niet verder komen. De skyhook van Aarts en de inside treffer van Wirjo zet BAL op een 35-42 voorsprong bij rust.

Opnieuw starten de bezoekers na de pauze het beste. Nossek zorgt voor opnieuw een verschil van boven de 10 punten, zeker als Wirjo zijn vierde driepunter erin gooit: 41-53. Apollo komt aanvallend niet in de wedstrijd. Het is enkel Xavier Cannefax die een driepunter en meerdere and-1’s raak gooit. Waar Weijs in het eerste kwart na een sterke score impuls op de bank mocht gaan zitten, is het nu de beurt aan Cannefax nadat hij 10 punten namens Apollo maakt in het derde kwart alleen al. BAL profiteert van het feit dat Apollo aanvallend heel weinig heeft in te brengen op dat moment en loopt dankzij de veel scorende Burch-Manning uit naar een voorsprong van 15 punten: 49-64. Apollo weet wat terug te doen dankzij Hasson. Dan gaat het bij Weert moeilijker. Vrije worpen van Aarts gaan er niet in die het verschil op 15 hadden kunnen zetten, waarna Apollo via Hasson opnieuw de treffer in de buzzer van het derde kwart maakt: 54-65.

Nu start Apollo sterk ten opzichte van de vorige drie kwarten. Ondaan pakt meteen de steal en dunkt het verschil binnen de 10 punten. Gelijk daarna gaat Apollo verder. Weijs knalt een driepunter raak. BAL komt niet meer tot scoren, Apollo verdedigt zich terug in de wedstrijd. Ondaan, die normaal gesproken weinig op het veld te zien is, zet met vier vrije worpen het verschil op drie punten.

Het antwoord moet nu van BAL komen, aangezien de Limburgers nog niet één keer op achterstand hebben gestaan. Maar Apollo is opnieuw in balbezit. Dexter Hope vindt met een pass naar binnen Weijs die twee punten erbij dunkt: 67-68. Coach Radenko Varagic neemt namens BAL een time-out en dat lijkt effect te hebben. BAL komt iets sterker door in de volgende aanval. Aarts gaat omhoog: mis. Nossek pakt de rebound en gaat omhoog: mis. Alsnog is daar de volgende rebound en mist BAL de derde kans. Aarts dan met de rebound; vierde kans. Deze wordt wel benut door Wirjo. Apollo mist in de volgende aanval de driepunter, waarna BAL via de jumper van Burch-Manning op tijd weer lijkt toe te slaan: 67-72.

Met nog twee minuten te gaan begaat Wirjo een cruciale onsportieve fout die Weijs naar de vrije worp lijn brengt. Beide vrije worpen gaan erin en net als daarvoor vindt Hope opnieuw Weijs onder het bord voor twee punten. Het verschil is minimaal voor BAL, maar de bezoekers komen ook nu niet tot scoren. Cruciale turnovers geven Apollo meerdere kansen. Hope gaat dit keer zelf naar de basket. Hij weet daarmee de drive naar de basket te verzilveren. Met een fout van Wirjo zorgt hij met een and-1 voor de eerste voorsprong voor Apollo: 74-72. Er is nog een minuut te gaan, met BAL in balbezit. Burch-Manning gaat omhoog, maar mist. Apollo verzilvert snel de uitbraak en Ondaan zet 76-72 op het bord met nog 50 seconden te gaan. Een nieuwe en wellicht laatste poging voor BAL om iets terug te doen. Ze zoeken, passen rond, komen er niet inside door, dus dan maar naar buiten naar Hollanders. Een hele belangrijke driepunter gaat erin voor BAL. Het verschil is minimaal, maar Apollo speelt de klok uit. Er is een verschil van zeven seconden tussen de wedstrijdklok en schotklok. Deze wordt volledig uitgespeeld, maar balverlies geeft BAL met 3,5 seconden te gaan de laatste kans. Cannefax staat op dat moment weer in het veld namens Apollo en beslist namens de thuisploeg de wedstrijd met een steal op Burch-Manning. Apollo wint met 76-75 en pakt daarmee de vierde overwinning.