!
20210826 Marnexson Knepa.jpeg
27 augustus 2021

Feyenoord en Apollo winnen oefenduels

Door Ruud van de Graaf & redactie

OEGSTGEEST – Donar beet afgelopen weekend het spits af, deze week kwamen vier andere formaties in actie. Apollo Amsterdam zegevierde tegen Lokomotief, Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball was te sterk voor The Hague Royals en Basketbal Academie Limburg verloor nipt van BCC Croonen Lommel.

The Hague Royals-Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball

Nog voordat er een bal gegooid was viel er al iets te vieren in de Haagse Sportcampus. Bijna precies een jaar geleden begon The Hague Royals haar bestaan voor lege tribunes met een team dat elkaar nauwelijks kende. Een jaar later mocht de club voor het eerst toeschouwers verwelkomen en kan het team verder bouwen op de gebleven kern van vorig seizoen. Onder deze nieuwe omstandigheden werd tegen het sterke Zeeuw & Zeeuw Feijenoord uit Rotterdam een kleine nederlaag 52-65 geleden.

Niet dat het daar in de eerste minuten naar uitzag. Alle aanvallen liepen dood op geforceerde schoten of mislukte passes en een georganiseerde verdediging was er niet. De bezoekers maakten gretig gebruik van de aanvankelijke chaos bij de Royals. De schutters konden vrij aanleggen en waren daarbij akelig nauwkeurig. Captain en langste man bij de bezoekers Jeroen van der List moet zich op de Haagse kermis hebben gewaand waar alle attracties gratis waren. Passjes, assists, indiviuele acties en schoten, hem werd geen strobreed in de weg gelegd.

Bij 0-13 kwamen de eerste Haagse punten pas op het bord. Daarna was het Casey Lopes die met een van hem bekende actie eindelijk door de bezoekende verdediging wist te komen. Maar het was veel te weinig wat de Haagse aanvallers – nog zonder de twee nieuwe Amerikanen- de toeschouwers wisten voor te schotelen. In het eerste kwart werd er nauwelijks een verdedigende rebound gepakt. Met een tussenstand van 11-28 leek het alsof het alleen nog maar de vraag was met hoeveel punten verschil de Rotterdammers de buit mee naar huis zouden nemen.

De gastheren begonnen op een geheel andere manier aan het tweede kwart. Er kwam meer druk op de Rotterdamse schutters en verdedigend kwamen de rebounds nu wel in de handen van met name nieuwelingen Marnexson Knepa en Skip Samson. Bovendien begon sterkhouder Deividas Kumelis zich nu steeds meer met het spel te bemoeien. Zodoende ontstond er een gelijkwaardige wedstrijd waarin de verdedigingen overheersten en het scoren steeds lastiger werd. Getuige de tussenstand halverwege van 20-37.

In het derde kwart volgde de beste fase van de thuisploeg. Met name ‘Haagse Toren’ Vincent Alkema kende een sterke periode met twee scores en een blok binnen de minuut, en ook Skip Samson liet zich scorend gelden. Feijenoord stelde hier soepel lopende aanvallende met veelal Coen Stolk en Philip Metz als afmakers tegenover en er kon worden genoten van de subtiele balbehandeling van het jeugdig talent Isai Sow. The Royals kropen dichterbij maar bleven op 10 punten verschil steken : 39-49.

Het spel golfde heen en weer met af en toe spectaculaire momenten, zoals een helaas mislukte alley oop tussen Kumelis en Knepa. Aan de andere kant knalde Van der List er een verschrikkelijke slamdunk in. Er werd echter in totaal meer gemist dan gescoord , een duidelijk teken dat het (voor) seizoen nog jong is. Het werd uiteindelijk een zeer dragelijke score tegen een – overigens ook verre van compleet – gevestigd team uit de top 6 van Nederland. Topscorer aan Haagse zijde werd Marnexson knepa met 19 punten, die kan terugkijken op een prima debuut. The Hague Royals lijkt vooral in de breedte een stuk sterker te zijn geworden met de aanwinsten met eredivisie ervaring. Coach Bert Samson zette zijn hele selectie met een flink aantal minuten aan het werk en niemand viel uit de toon. Dat was misschien wel het grootste winstpunt van vanavond.

Apollo Amsterdam

De Amsterdammers kwamen woensdag al in actie tegen promotiedivisionist Lokomtief uit Rijswijk. De Amsterdammers waren nog niet compleet. Sergio de Randamie, Trevian Bell en Justin Mitchell waren nog niet van de partij. Het deerde de ploeg van de nieuwe coach Wier Goeee niet. Apollo Amsterdam pakte de winst met 73-65.

20210825 Dexter Hope tegen Loko.jpg

Basketbal Academie Limburg

Basketbal Academie Limburg nam het donderdagavond op tegen BCC Croonen Lommel voor de jaarlijkse oefenwedstrijd tussen beide clubs. Na een weekje trainen moest de formatie van coach Radenko Varagic het afleggen tegen de Belgische ploeg. Het verschil werd vooral in het tweede kwart gemaakt. Van 15-15 na 10 minuten liep BCC Croonen Lommel door naar een 28-41 voorsprong bij rust. Na drie kwarten waren de Limburgers twee puntjes ingelopen: 40-51. In het slotkwart kwam Basketbal Academie Limburg nog dichterbij, maar niet genoeg om de winst te grijpen: 64-69.

20210826 Nossek.jpg