!
20191221 Omot vs Den helder.jpg
21 december 2019

Fikse comeback brengt ZZ Leiden de winst

Door Martin Hoekstra

LEIDEN, 21 december 2019 - De kijkers bij deze wedstrijd keken wel even op toen Den Helder Suns nog voor rust een voorsprong van 27 punten (24-51) bewerkstelligden. Bij rust was de marge nog 21 punten in het nadeel van Zorg en Zekerheid Leiden. Na de pauze tapte de Leidse formatie uit een ander vaatje. Aan het begin van het laatste kwart was de voorsprong van de Suns verdwenen en ging de Leidse ploeg nog door naar een 90-79 overwinning.

Zorg en Zekerheid Leiden miste aan het begin van de wedstrijd tegen Den Helder Suns alle scherpte. Het balverlies in de openingsfase was fors en de bezoekers profiteerden daar meteen van. Pas na twee minuten viel de eerste Leidse score dankzij Tayler Persons, die vanavond goed was voor 31 punten, 12 rebounds en 7 assists. Diezelfde Persons tekende ook nog voor 4-5, maar daarna liep Den Helder Suns snel weg van de Leidse ploeg. Met name Thibault Vanderhaegen bleek een ware plaag voor de Leidenaren. De Belg in Helderse dienst zou uiteindelijk op 26 punten eindigen, waarvan 21 in de eerste helft.

In de eerste helft was Vanderhaegen 3 uit 3 van achter de driepuntslijn. Boyd van der Vuurst de Vries (2 uit 3) en Josh Williams (3 uit 5) pakten ook uit met enkele bommetjes. Van 4-5 werd het 4-16. Nuni Omot, die net binnen de lijnen was gekomen, was succesvol van achter de driepuntslijn, maar aan de andere kant diende Josh Williams hem van repliek. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg geen grip op de wedstrijd en moest toezien hoe het frank en vrij spelende Den Helder uitliep naar 15-28.

Onder aanvoering van Persons en Jarvis Williams kwam de Leidse ploeg terug tot 20-30, maar daarna kwam opnieuw de klad erin. Via een 13-0 run kwam Den Helder anderhalve minuut voor de pauze op een voorsprong van 27 punten. Toch slaagde Zorg en Zekerheid Leiden, mede dankzij een drietje en een dunk van Worthy de Jong, er nog in om de schade te beperken tot 21 punten: 33-54.

Een and-1 van Vanderhaegen betekende vlak na de pauze 35-57, maar daarna perste Zorg en Zekerheid Leiden er een 10-0 run uit, met onder meer driepunters van Braxton Huggins en Williams en een 360-dunk van diezelfde Williams. Ondanks een driepunter van de weer spelende Drago Pasalic wist Den Helder onder meer door een and-1 van Michael Miller en een alley-oop dunk van Vanderhaegen de eerste tsunami van Zorg en Zekerheid Leiden te weerstaan: 50-64. Opgezweept door het publiek volgde een nieuwe Leidse run: 58-64. Op iets meer dan een halve minuut voor het einde van het kwart bracht Persons met een driepunter de achterstand terug tot vier punten: 63-67.

Na drie minuten spelen in het laatste kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden via een dunk van Omot, op assists van De Jong, voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong: 72-70. Omot benutte een bonus en kwam in de aanval daarop nogmaals met een harde dunk door voor 75-70. Via twee rake vrije worpen van De Jong werd het 77-70 met nog zes minuten te gaan. Zorg en Zekerheid Leiden was echter nog lang niet zeker van de winst.

De Suns geloofden er ook nog in en vochten zich knap terug tot 79-77 doordat Miller nu ook meer begon te scoren, waar de Amerikaan dat voor de pauze had nagelaten. Den Helder kreeg nog twee kansen om dichterbij te komen, maar de poging van Vanderhaegen werd geblockt door Jarvis Williams en de driepunter van Miller draaide uit de ring. Aan de andere kant bracht Marijn Ververs vervolgens Jarvis Williams in stelling voor een dunk: 81-77. Den Helder probeerde het tij nog te keren door het maken van persoonlijke fouten, maar daar had Zorg en Zekerheid Leiden (19 rake vrije worpen uit 21 pogingen) geen moeite mee. Zo liep de score alsnog op naar 90-79.

Omot was na afloop helder over de wedstrijd met twee Leidse gezichten. “We hebben Den Helder duidelijk onderschat”, gaf de Keniaan te kennen. “We dachten dat we makkelijk zouden kunnen winnen, maar daardoor gaven wij Den Helder kans om met zelfvertrouwen te spelen. In de rust hebben we wat dingen aangepast en zijn we ook agressiever gaan spelen.”

Peter van Noord was fier op zijn ploeg. “We speelden agressief en met lef. Het statistiekenformulier van de eerste helft moeten we inlijsten. Dat laat de jongens zien dat zij goed kunnen basketballen. We wisten dat het na rust zwaar zou worden. De dj, Ruud, zweept de boel op met de juiste muziekkeuze en dan gaat het publiek er ook achter staan. Dan missen we gogme en dat beetje geluk om de wedstrijd toch niet te winnen. Maar ik ben trots op de jongens!”