!
20200209 Carrington Love.jpg
9 februari 2020

Geen surprises in Groningen

Door Mannus Etten

GRONINGEN, 9 februari 2020 - Heroes Den Bosch, Zorg en Zekerheid Leiden en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball liepen gisteren tegen min of meer onverwachte nederlagen op. In Groningen was het vanmiddag geen tijd voor surprises. Den Helder Suns wist zich alleen in het tweede kwart enigszins te onttrekken aan de Groninger storm. Donar was oppermachtig en won het treffen met 109-65.

Ondanks de harde wind gaat de wedstrijd tussen Donar en Den Helder Suns gewoon door. De bezoekers blijven overigens wel een nachtje in Groningen. Waarschijnlijk een verstandige keuze, want met de spelersbus over de Afsluitdijk is misschien wat onverstandig. Alternatief was de wedstrijd verplaatsen en dat zou een hele uitdaging geweest zijn voor de teams.

Donar zal vandaag zonder Shane Hammink spelen, want hij is licht geblesseerd en wordt uit voorzorg aan de kant gehouden. De thuisploeg heeft tenslotte een drukke week met sterke tegenstanders voor de boeg. Den Helder Suns zou normaal gesproken geen moeilijke opgave moeten zijn.

Dat Donar de bovenliggende partij is, blijkt al snel. Het pakt al snel mede dankzij een driepuntertje van Matt Williams een 9-2 voorsprong. Het noopt coach Peter van Noord tot een time-out om zijn mannen weer op het goede pad te krijgen. Een grote impact heeft het niet, want de thuisploeg loopt iets verder uit. Zo gaat de thuisploeg met 25-12 de eerste korte onderbreking in.

Het tweede kwart is een soort van kopie van het eerste. Donar is de bovenliggende partij en Den Helder Suns speelt goed mee, maar komt nooit echt in de buurt. Het vormt nooit een gevaar. Defensief laat Donar best wat steken vallen en de Suns mogen veel makkelijke scores maken van dichtbij. Vooral de lange man Yarick Brussen kan zo veel punten verzamelen.

De ruim 3700 bezoekers die weer en wind hebben getrotseerd, worden in dat tweede kwart getrakteerd op fraaie denderdunks van Andrew Smith en Thomas Koenis. Het verschil is maar tien punten bij de rust. Matt Williams voor Donar en Josh Williams van Den Helder Suns zijn met 8 en 10 punten respectievelijk productief voor hun ploeg.

Tien punten verschil wordt na de rust in korte tijd vergroot tot twintig punten. Koenis krijgt een paar fraaie assists van Carrington Love die hij dan met fraaie dunks afmaakt. Zo is het ineens 67-43 en is de game natuurlijk voorbij. Maar het is duidelijk dat in MartiniPlaza de storm nu ook is losgebarsten. Den Helder Suns wordt door een derde kwart van 33-11 weggeblazen. "Wij moeten nog veel leren. We begonnen goed, maar zakken vervolgens door de ondergrens. Daarna wordt het vooral zure kersen eten”, aldus Suns-coach Peter van Noord.

In het laatste kwart maakt Donar nog 33 punten, maar Den Helder Suns maakt er nog 19 wat niet slecht is. Het had een historisch kwart kunnen worden, want Matt Williams komt helemaal los. Hij maakt een verre driepunter en de zaal leeft op. Maar achteloos lijkend doet de Amerikaan dit in de volgende aanval opnieuw. Er volgt nog een derde driepunter en daarna werkt het gehele team om hem opnieuw vrij te krijgen voor een schot. Ook de vierde driepunter op rij valt voor Williams die dus zo even 12 punten bij elkaar scoort in een paar minuten.

Dat vierde schot was zijn negende driepunter en evenaring van het Groningse record van Travis Young. Hij neemt nog een vijfde schot en nadat dit niet valt mag hij plaatsnemen op de bank. De jongelingen Sheyi Adetunji en Jeff de Vries komen er nog in voor de laatste minuten van deze game. Vooral Adetunji doet het goed en pakt vijf punten. Smith is overigens de man die het 100-ste punt van Donar maakt. Na 40 minuten zuivere speeltijd staat dan de eindstand van 109-65 op het bord.

"We hingen redelijk in de game in de eerste helft. Daarna zie je dat als Donar even gas geeft, we niet meer meedoen. Jammer, maar het is ook een jong team. Daarnaast wil ik de organisatie bedanken voor de gastvrijheid en het onderdak voor komende avond", aldus Van Noord.

"Voor ons een prima overwinning en ik heb geprobeerd de speeltijd een beetje te verdelen over de spelers”, stelt Erik Braal. “Nu kunnen we ons opmaken voor een drukke week met de halve finales van de Basketball Cup en de wedstrijd tegen Den Bosch."

Dinsdagavond is de eerste wedstrijd van die halve finale in Zwolle. Donderdagavond is de return in MartiniPlaza.