!
_DSC9407.jpg
23 november 2019

Gehavend Donar wint in Leiden

Door Martin Hoekstra

LEIDEN, 23 november 2019 - Donar speelde zonder Jason Dourisseau en Matt Williams, maar dat had weinig invloed op het resultaat. Zorg en Zekerheid Leiden leunde teveel op het schot en wist Donar niet van zich af te schudden. De Groningers liepen in het vierde kwart naar de verdiende 72-80 zege.

Beide clubs zijn druk bezig met wedstrijden voor de FIBA Europe Cup. Waar Zorg en Zekerheid Leiden zich reeds geplaatst heeft voor de tweede groepsfase, daar moet Donar woensdag nog vol aan de bak tegen Spirou Basket Charleroi. Alleen een zege, wel in eigen huis, brengt Donar naar de volgende ronde. Het kwam Erik Braal wel goed uit om nu tegen Zorg en Zekerheid Leiden te spelen, want net als de Belgische formatie speelt de Leidse ploeg vooral via de guards.

Beide ploegen begonnen met vuurwerk. Thomas Koenis dunkte aan de ene kant, Jarvis Williams vervolgens aan de andere kant. Donar was vervolgens de eerste ploeg die aanzette voor een run. Carrington Love kent de Vijf Meihal goed en demonstreerde dat met een serie scores en assists. Dat laatste is een onderdeel wat Donar zaterdagavond beter deed dan de tegenstrever. Het is dat Sergio de Randamie en Worthy de Jong aan het eind van het eerste kwart nog een paar driepunters erin gooiden, want anders was het verschil veel groter geweest dan 19-29.

In het tweede kwart waren de rollen omgedraaid. Donar leed alleen in dit kwart al zeven keer balverlies en daar profiteerde Zorg en Zekerheid Leiden van. Na vier minuten spelen was de Leidse ploeg al weer op gelijke hoogte gekomen. Drie minuten voor het rustsignaal kwam Zorg en Zekerheid Leiden even op voorsprong (40-39), maar in deze laatste fase van de eerste helft waren de scores duur. Beide ploegen gingen derhalve rusten bij 43-43.

Donar werkte zaterdagavond net als Zorg en Zekerheid Leiden met een kleine rotatie. Doordat Braal niet al te veel minuten uitdeelde aan Deshawn Freeman en Matt McCarthy was het voor Donar zaak om vooral niet te gaan rennen, een spelletje waar Zorg en Zekerheid Leiden wel voor te porren is. Braal gaf na afloop toe dat hij na de pauze zelfs een time-out had genomen om zijn spelers even wat rust te gunnen.

Het derde kwart was een periode van veel lead changes. Shane Hammink, na rust ijzersterk spelend, en Love zorgden voor een Groningse voorsprong, maar Zorg en Zekerheid Leiden antwoordde weer met een 8-0 run voor 54-51. Donar bleef echter aanhaken. Love en Hammink kregen ruimte om driepunters af te drukken. De te veel forcerende Tayler Persons zorgde nog wel voor 60-62, maar praktisch in de buzzer dunkte Koenis 60-64 op het bord.

De openingsfase van het laatste kwart leek veel op de derde periode. Williams en Braxton Huggins bewerkstelligden een 65-64 voorsprong voor de thuisploeg, maar Donar hield stand. Donte Thomas dunkte meteen raak en zijn voorbeeld werd gevolgd door Koenis die dwars door de bucket ging om hard af te dunken. Zo wisten de Groningers een klein gaatje te slaan. Zorg en Zekerheid Leiden kwam niet meer tot goede schoten en moest Donar laten gaan. Bij het ingaan van de laatste minuut leek De Jong met een driepunter de spanning nog even terug te brengen, maar Donar bezweek niet in de als altijd weer (te) hete Vijf Meihal. Hammink velde het vonnis, waarna Vernon Taylor via twee vrije worpen de einstand op 72-80 bracht.

Zorg en Zekerheid Leiden slaagde erin om het aantal aanvallende rebounds van Donar te beperken. Beide ploegen pakten negen aanvallende rebounds. Donar had wel flink wat meer verdedigende rebounds dan de thuisploeg, maar dat is meer te wijten aan de vele missers van de Leidse ploeg. Qua balverlies was Braal ook niet blij met 17 turnovers, waar Zorg en Zekerheid Leiden er maar 11 had. Wel toonde Donar aan meer als team te spelen, getuige de 26 assists (10 meer dan de Leidenaars). Donar werkte echter tegen een hoger percentage af, door veel vaker de bal inside te brengen. Zorg en Zekerheid Leiden koos nadrukkelijk voor de driepunter (36 pogingen, tegen maar 30 tweepunters). Dat hoge aantal driepunters zit in het Leidse spelletje, al had Donar verdedigend de zaakjes zodanig op orde dat Zorg en Zekerheid Leiden gedwongen werd om meer driepunters te nemen dan gewenst is. Met vier nederlagen moet de Leidse ploeg voorlopig plaatsnemen in de wachtkamer. Hoe het komt dat Zorg en Zekerheid Leiden beter voor de dag komt in de Europese wedstrijden dan in de Dutch Basketball League, is een raadsel waar coach Rolf Franke een oplossing voor moet vinden.