!
20190929 Ferried Naciri.jpg
30 september 2019

Heroes Den Bosch afgetekend winnaar

Door Johan Span

LEEUWARDEN, 29 september 2019 - Den Bosch trok in het Kalverdijkje tegen Aris Leeuwarden pas in het vierde kwart definitief aan het langste eind: 60-85. Zeven spelers hadden een substantiële inbreng in de score. Elijah Wilson was met 17 punten de topscorer in de wedstrijd.

De Leeuwarders hadden in aanloop naar de competitie te maken met de nodige hindernissen. Na vier weken voorbereiding, opende het team van trainer Ferried Naciri zondag voor de competitie tegen Heroes Den Bosch. De Leeuwarders speelden zonder dirigent Andy Mazurczak. In de (oefen)wedstrijd tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketbal liep de Pool een hamstring blessure op en is enige tijd uitgeschakeld.

Drie kwarten lang konden de bezoekers in eigen Kalverdome hopen op een goed resultaat tegen zestienvoudig landskampioen Den Bosch. Heroes Den Bosch nieuwe stijl bleek uiteindelijk nog een maat te groot. In het laatste kwart was bij het team van de Belgische coach Ferried Naciri de pijp leeg en moest nog een ruime 60-85 nederlaag slikken.

De verder in de wedstrijd vrij onzichtbare schutter Arunas Mikalauskas opende onder toeziend oog van oud-Aris coach Tony van den Bosch voor de Leeuwarders de score. Craig Osaikhwuwuomwan, die speelde maar morgen in het MCL even in zijn geblesseerde pols laat kijken, dunkte zijn team naar 6-5. Na de gelijkmaker van Henry Caruso zette Cedric Dedecker de Leeuwarders nog eenmaal op voorsprong. Daarna was het ‘man of the match’ Elijah Wilson die met zijn eerste twee punten van zijn totaal van zeventien de Bosschenaren op voorsprong zette. Samuel Idowu haakte (16 wedstrijdpunten) nog even aan, maar Heroes Den Bosch liep na een kwart spelen uit naar 14-23.

De in het veld gekomen Reinder Brandsma opende voor de Leeuwarders met een score en rebound. Craig O. vuurde twee bommetjes af en plots werd het verschil teruggebracht naar 29-36. Aris kon echter niet doordrukken en bij rust was de stand weer opgelopen naar 31-45. Het grootste verschil in de eerste helft. Van de bankspelers was er voor Aris alleen de score van Brandsma. Heroes zette daar een totaal van 13 tegenover.

Na rust werd de schutterij bij de thuisclub nog een keer in stelling gebracht. Craig O. opende met een dunk en een drietje. Mikalauskas verzilverde zijn eigen rebound, waarna ook Idowu een bommetje afvuurde. Met slechts zes punten achterstand (43-49) gloorde er plots weer hoop achter de horizon voor de thuisclub. Maar het team van Aris-coach Naciri kon niet doordrukken. De laatste vijf minuten in het derde kwart waren weer volledig voor Den Bosch. Met nog een kwart te gaan gaf het team van de Belgische coach Jean-Marc Jaumin de 48-62 voorsprong niet meer uit handen. Bij Aris was de pijp leeg en Heroes Den Bosch ging er nog met een ruime 60-85 zege vandoor.

Ferried Naciri: “Ik ben tevreden over de eerste drie kwarten. Ik vind dat wij ondanks een paar kleine foutjes heel competitief waren. Ook heel duidelijk dat het vierde kwart de fysieke vermoeidheid en mentale foutjes weer leiden tot gemakkelijke scores van Den Bosch. Dat is iets waarin wij nog moeten groeien. Maar zoals wij nu aan het werken zijn, kunnen wij best wel ver komen. Met vermoeidheid in combinatie met mentaal er even niet bij zijn, daar kom je bij Den Bosch niet mee weg.”

De Aris-coach wilde zich niet verschuilen achter het gemis van de geblesseerde Andy Mazurczak. “Hij is voor ons heel belangrijk, voor zowel binnen de groep als ook in het veld. Langs de andere kant ben ik heel blij hoe de spelers ermee zijn om zijn gegaan. Drie kwarten hebben wij niet gemerkt dat onze startende point guard er niet is. Ik denk dat wij heel trots mogen zijn dat ze dat vandaag hebben laten zien tegen een goed team.” Daarmee gaf Naciri een goed bedoeld compliment aan zijn landgenoot Cedric Dedecker die met 28 speelminuten, zes assists en 11 punten en belangrijke rol bij de Leeuwarders vervulde.