!
20191221 BAL-Heroes.jpg
21 december 2019

Heroes Den Bosch laat zich niet verrassen

Door Jeroen Welten

WEERT, 21 december 2019 - Heroes Den Bosch is de laatste wedstrijd van het jaar 2019 zonder kleerscheuren doorgekomen. Via een ruststand van 27-36 werd een regelmatige overwinning van 54-77 geboekt tegen Basketbal Academie Limburg. Toch was het nog een beetje feest in Weert. Voor de wedstrijd werd Henk Konings namelijk geridderd. LATER MEER

Basketbal in Weert is onlosmakelijk verbonden met de naam Henk Konings. Hij was het die, samen met zijn helaas veel te vroeg gestorven zwager Paul Stokbroeks, in 1967 de eerste basketbalvereniging in Weert oprichtte. En hij was het ook die als coach het team in 1982 naar de eredivisie voerde (destijds ging dat nog gewoon via promotie). Na zijn carrière als coach ging hij, met zijn goede neus voor Amerikaans talent, verder als technisch manager bij BSW. Ook toen BSW ophield te bestaan, bleef hij betrokken bij het Weerter basketbal, al is het nu wat meer op de achtergrond. Dat dit alles gewaardeerd wordt door het Weerter publiek en vele andere gasten uit het Nederlandse basketballand, bleek niet alleen uit de Koninklijke onderscheiding, maar vooral ook uit de langdurige staande ovatie die hem terecht ten deel viel.

Door de huldiging begint de wedstrijd twintig minuten later. De Heroes, waar Henk Norel vooraf al wel in wedstrijdkleding warm loopt maar net als Seger Bonifant nog niet mee speelt, weten in de eerste aanval meteen Thomas van der Mars vrij te spelen onder het bord. Dezelfde Van der Mars tekent na balverlies van BAL ook voor de volgende twee punten, middels het eerste van vele hookshotjes deze avond. Sander Hollanders brengt met een driepunter de Weerter ploeg op het scorebord, maar Elijah Wilson kan dat ook. Na missers over en weer weet Roel van Overbeek zijn tegenstander te verschalken en met een drive verkleint hij tot 5-7. Dan gaat Henry Caruso los met drie scores op een rij, alleen onderbroken door een goed vrijgespeelde Trey Burch-Manning. Van der Mars maakt er vanaf de lijn 7-14 van. Zijn tweede vrije worp wordt door de, goed leidende, scheidsrechters afgefloten vanwege een lijnfout, een call die tegenwoordig niet vaak meer wordt gemaakt. Het deert de Bossche ploeg weinig, want door de strakke verdediging weet het de Weertenaren tot vele missers te dwingen. En als Wietze Nossek en Ivan Simic dan weten te scoren, is daar altijd een antwoord op middels weer Caruso (3) en Siyani Chambers (ook 3). De laatste Weerter aanval wordt door de Heroes tactisch om zeep geholpen door gebruik te maken van de drie fouten die ze nog te vergeven hadden: 14-24.

Het tweede kwart begint met een driepunter van Burch-Manning. De ervaren Stefan Wessels weet zich goed te positioneren voor een tip-in, maar aan de andere kant scoort Marijan Obad ook uit een aanvallende rebound. Een schotje van Boy van Vliet wordt beantwoord door een drive van Robin van Heukelom en zo heeft BAL dit kwart een beter antwoord op de Bossche spelwijze, zonder het overigens echt spannend te kunnen maken. Daarvoor is de ploeg vanavond niet scherp genoeg. De 18-jarige Hollanders toont wederom aan momenteel in zeer goede vorm te steken. Middels een step back driepunter weet hij de 24-secondenklok te verslaan. Hij zal de avond met 14 punten als topscorer aan Weerter zijde eindigen en komt daarmee ook voor de derde wedstrijd op rij in de dubbele cijfers. Bij 24-34 vallen beide kanten drie minuten stil alvorens Van der Mars met alweer een hookshotje de ban breekt. Roel Aarts slaagt er wel goed in om hem van de ring weg te houden, maar er ontbreekt deze avond hulp van de ‘kleine’ mannen om Van der Mars de ballen te ontfutselen. Bij 27-36 wordt de rust bereikt.

De vanavond weinig overtuigende Nathan Krill wordt in de eerste aanval geblockt door Roel Aarts en begaat meteen twee persoonlijke fouten achter elkaar. Nadat Caruso uit een aanvallende rebound de score heeft geopend, scoort Tom Ackermans uit een fade-away jumper voor BAL. Krill dunkt zijn enige punten van de avond op het sheet en Caruso en Hollanders wisselen driepunters uit. Wessels laat zien dat ook hij het hookshot beheerst en nadat Van Overbeek uit een fraaie assist van Simic weet te scoren, zijn het weer Wessels en Van der Mars die het verschil maken voor Den Bosch (39-55).

Het vierde kwart begint met weer een driepunter van Hollanders. Van Overbeek brengt zijn als pointguard spelende Nederlandse U20-teamgenoot Stan van den Elzen in de problemen en na een steal en score is het verschil weer terug naar 11 punten. Norbert Thelissen (ook NL U20) antwoordt met een driepunter en Hollanders besluit dit jeugd-NL onderonsje met een ‘and-1’, waarvan hij de bonus overigens mist (46-59). De punten worden daarna erg duur voor BAL. Na drie minuten weet Obad nog een driepunter te treffen, maar de Heroes hebben dan middels Chambers (vrije worpen) en Wilson (step back jumper) de voorsprong al uitgebreid. Na nogmaals Chambers (3) maakt dezelfde Obad op een domme manier zijn vijfde (en onsportieve) fout. Hij probeert Caruso van achteren te blocken als die in een break vrij op de basket afgaat voor zijn dunk. Het verschil komt hierdoor voor het eerst boven de twintig punten. Dat is het startsein voor Radenko Varagic om de jongelingen Jan Gijsen en Jamayro De Windt ook speeltijd te gunnen. Het verschil loopt eerst nog op naar 27 punten, maar Nossek laat zien dat ook hij het wapen van deze avond, een hookshot, beheerst en door een driepunter van Simic wordt het verschil met 23 punten uiteindelijk exact gelijk aan dat van de uitwedstrijd in Den Bosch.

BAL kan, mede door de afwezigheid van de geblesseerden Elay Wirjo en Nathillio Vrede, geen echte vuist maken tegen dit Heroes. Met acht overwinningen in 2019, een hard groeiende nieuwe businessclub, een mooie sporthal, veel nieuw elan en een kersverse Ridder is er echter toch genoeg reden in Weert om het jaar af te sluiten met een ‘foute kersttruien’-party in de kantine.

20191221 Lintje voor Konings.jpg