!
20210905 Thomas van der Mars.jpg
5 september 2021

Heroes Den Bosch te sterk voor Limburg United

Door Rob de Keijzer en Martin Hoekstra

OEGSTGEEST - Diverse formaties waren dit weekeinde actief met oefenwedstrijden. Heroes Den Bosch was in België te sterk voor Limburg United, Den Helder Suns en Apollo Amsterdam gingen in het Belgische onderuit, Landstede Hammers verstoorde de Open Dag van Zorg en Zekerheid Leiden. Daarnaast waren Basketbal Academie Limburg en The Hague Royals in het buitenland actief.

Heroes Den Bosch

Onder het toeziend oog van good old Rinus de Jong won Heroes Den Bosch vanmiddag in Hasselt haar eerste oefenwedstrijd van dit seizoen. Hubo Limburg United werd op haar jaarlijkse fandag getrakteerd op een 63-82 nederlaag.

Coach Erik Braal gaf aan dat hij tevreden was met het vertoonde spel en met wat hij gezien had op het veld. “Verdedigend en aanvallend hebben we prima gespeeld, de overwinning is in deze voorbereiding dan mooi, maar bijzaak”, zo gaf hij aan.

Heroes Den Bosch was in de eerste drie kwarten de bovenliggende partij, ook qua score. Alleen in het laatste bedrijf was het Hubo Limburg United dat het kwart naar zich toe trok. De nieuwkomers Austin Price en Mike Carlson waren aan Bossche zijde het meest trefzeker deze middag. Ze tekenden respectievelijk voor 19 en 16 punten. Aanstaande woensdag staat de volgende oefenwedstrijd voor Heroes Den Bosch op het programma. In de Maaspoort komt dan Aris Leeuwarden op bezoek.

Apollo Amsterdam

De Amsterdammers kwamen op zondagmiddag in actie tegen Spirou Basket Charleroi. De Belgische formatie had afgelopen week fors klop gekregen van Zorg en Zekerheid Leiden (56-93) en ook zondag leek het aanvankelijk die kant op te gaan. Apollo Amsterdam opende furieus en pakte de leiding met 5-12. Charleroi kwam wel terug en nam de leiding over, maar genoot bij de rust pas een voorsprong van 5 punten: 44-39. Na de pauze moesten de Amsterdammers de Belgische opponent met topscorer Jito Kok ( 15 punten) laten gaan. Via 61-49 werd het uiteindelijk 87-60.

Den Helder Suns

Het zit Den Helder Suns nog niet mee. Afgelopen zaterdag ging de formatie uit de kop van Noord-Holland op bezoek bij Leuven Bears. De Belgische opponent was een maatje te groot voor Den Helder Suns. Via een ruststand van 41-26 werd het 77-46. Ben Kovac kwam voor de Suns tot 11 punten.

The Hague Royals

De seizoenvoorbereiding van The Hague Royals werd dit weekend vervolgd met een toernooi bij onze oosterburen. In de provinciestad Herford werd op zaterdag aangetreden tegen twee Duitse tegenstanders.

Op zaterdag was White Wings Hanau de tegenstander. Een fysiek sterke ploeg met een Amerikaan die er 24 punten ingooide. Tijdens de gehele wedstrijd wisselden de kansen, maar aan het eind werd een kleine nederlaag geleden tegen de latere toernooiwinnaar: 60-66.

Een dag later was er al vroeg de strijd om de derde plaats tegen gastheer BBG Herford. In hun fraai gelegen – op het terrein van een school- wedstrijdzaal bleef de thuisploeg, na weer een op en neer golvende en spannende wedstrijd met 79-73 aan de goede kant van de score.

Alhoewel dit niet het Duitse topniveau was – het algemene niveau ligt bij onze buren nu eenmaal een stuk hoger dan in Nederland –, waren coach en begeleiders blij met deze ‘tight games’. Dingen die al beter liepen waren de rebounds en de assists. Ook het schot zat er al beter in dan in de eerste oefenwedstrijd. Wel was de foutenlast een punt van aandacht en waren er te veel unforced errors.

Met andere woorden, er is nog veel om te verbeteren in de komende oefenwedstrijden. Maar de grote winst was natuurlijk dat het team in korte tijd naar elkaar toe is gegroeid, iets dat zich hopelijk uitbetaalt wanneer het echt om de punten gaat.

Foto Den Haag Hanau.jpg

Basketbal Academie Limburg

Ook de Weerter formatie kwam dit weekend tijdens een trainingsstage in Luxemburg twee keer in actie. Op zaterdag was BBC Etzella Ettelbrück de tegenstander. Basketbal Academie Limburg boekte een prima overwinning: 69-83. Een dag later trad de ploeg van coach Radenko Varagic aan tegen Sparta Bertrange. In een spannende pot ging de zege naar de Luxemburgse formatie: 68-67.

Zorg en Zekerheid Leiden-Landstede Hammers

Landstede Hammers was door Zorg en Zekerheid Leiden uitgenodigd om de Open Dag in Leiden met een oefenwedstrijd af te sluiten. De start was voor Zorg en Zekerheid Leiden, dat mede dankzij sterke acties van Asbjørn Midtgaard na vijf minuten een 18-10 voorsprong nam. Landstede Hammers, spelend zonder Ralf de Pagter, bezweek niet. Via een serie driepunters van Nigel van Oostrum, Jerom Oude Aarninkhof en Dragos Diculescu plus diverse drives van Mike Schilder werd de achterstand snel weggewerkt en omgezet in een 38-54 ruststand.

Na de pauze speelde de Leids ploeg wel wat agressiever. Onder aanvoering van Worthy de Jong en Jhonathan Dunn werd het verschil na drie kwarten teruggebracht tot 59-70. In het laatste kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden dankzij twee bommetjes van Luuk van Bree nog terug tot 71-76, maar verder liet de formatie uit Zwolle het niet komen 74-85. Landstede was scherp van achter de driepuntslijn met 17 rake voltreffers. Zorg en Zekerheid Leiden leed maar liefst 26 keer balverlies.

Scores Zorg en Zekerheid Leiden: Asbjørn Midtgaard 16, Worthy de Jong 16, Jhonathan Dunn 14, Maarten Bouwknecht 8, Luuk van Bree 8, Marijn Ververs 5, Arunas Mikalauskas 4 en Einaras Tubutis 3.

Scores Landstede Hammers: Nigel van Oostrum 17, Naba Echols 15, Dragos Diculescu 14, Mike Schilder 13, Noah Dahlman 10, Jerom Oude Aarninkhof 9 en Bart van Schaik 7.

20210905 Jhonathan Dunn.jpg