!
LDDK-20210304-0018.jpg
7 mei 2021

Het spel is op de wagen

Door Menno Schraven

DELFT - Na het eerste deel van de reguliere competitie en aansluitend de verdeling in een Elite A en B begint zaterdag de apotheose van dit gekke, publiekloze (corona)seizoen. De play-offs staan immers voor de deur, met acht wedstrijden in deze eerste ronde volgens een afwijkend format (kwartfinale over een uit- en een thuisduel).

DBL Playoff bracket 2021.png

Kan een ploeg uit de Elite B (Yoast of BAL) na het door beide teams bereiken van de bekerfinale opnieuw voor een geweldige stunt zorgen? Weet Rotterdam of Den Helder door te stoten naar de halve finale? Of is dat wederom traditioneel weggelegd voor de clubs uit de top-vier: Leiden, Den Bosch, Donar en Zwolle? Hoe dan ook, met de start van de play-offs is het spel op de wagen. Na eerst zaterdag en vervolgens aanstaande dinsdag 11 mei wordt duidelijk welke vier teams overblijven in de race voor de titel.

16.00 uur: Yoast United Bemmel – Heroes Den Bosch

Een volle week heeft de ploeg uit Bemmel gehad om het zure verlies van de bekerfinale te verteren en zich op te richten voor het tweeluik met Den Bosch. Yoast United won alle tien de wedstrijden in de Elite B en wil zich nu laten gelden tegen de nummer twee uit de Elite A. Het team van coach Matthew Otten heeft een sterke starting five, maar als het dieper naar de bank moet, neemt de kwaliteit op het veld wel af. De sterke Colombiaanse center Andres Ibarguen was in de bekerfinale goed voor liefst 39 punten. In Den Bosch vindt hij onder de borden zonder twijfel meer weerstand, maar hij is wel een sleutelspeler voor United in deze tweestrijd. Dat geldt ook voor spelverdeler Austin Luke die door BAL in de bekerfinale scorend aan banden gelegd, maar nog altijd zijn medespelers heel goed betrekt in het aanvalsspel. Over twee wedstrijden gezien komt Yoast normaliter wel wat tekort, maar het heeft niets te verliezen. Vanuit de underdogpositie kan het in eigen huis wellicht de spanning voor wedstrijd 2 behouden, of zelfs opvoeren door een kleine maar verrassende overwinning in het openingsduel.

Heroes Den Bosch is goed uitgerust, maar heeft wel als nadeel dat de laatste gespeelde wedstrijd alweer van 28 april dateert (1,5 week geleden) en dus een minder speelritme heeft. In de kwartfinale van het bekertoernooi was Rotterdam immers het eindstation. Den Bosch was aan het begin van het seizoen nog flink zoekende. Nieuw aangetrokken spelers kwamen en gingen weer en er dreigde zelfs even het mislopen van de Elite A. Uiteindelijk kwam het toch goed en eindigde de ploeg uit Brabant bijna nog als eerste. In de eerdere, enige ontmoeting met Yoast United dit seizoen op 11 maart was Den Bosch met 94-77 duidelijk te sterk. Met de flinke ervaring in de ploeg en een hechte verdediging heeft Heroes de sleutel tot het bereiken van de halve finale zelf in handen. Te lichtvaardig denken over Yoast als tegenstander kan de ploeg van Jean Marc Jaumin echter duur komen te staan.

Het commentaar bij de livestream van dit eerste play-offduel is van Wim van den Bosch en Sam Linders. De livestats zijn hier te vinden.

19.30 uur: Den Helder Suns – Donar Groningen

De ploeg uit Den Helder lijkt op die van een veldhospitaal, gezien de vele geblesseerden in de afgelopen periode. Het blessurespook is nog niet over, want aanvoerder Boyd van der Vuurst de Vries (schouderblessure) en Stan van den Elzen zijn beiden nog een flink vraagteken voor de wedstrijd van zaterdag. Tom Koopmans keert wel terug op het veld en onder de borden, waar de andere center Yarick Brussen zeker niet kan aantreden (schouder uit de kom). Coach Peter van Noord sprak in de aanloop naar beide ontmoetingen met Donar over David die het opneemt tegen de reus Goliath. De Suns zullen dus vooral heel slim en op de toppen van hun kunnen moeten spelen om enige kans te hebben, ook met het oog op het tweede duel in Groningen en een op voorhand kansloze missie.

De laatste ontmoeting tussen beide teams op 17 april eindigde in een klinkende overwinning voor Donar (64-105). Reden voor de Groningers om met het volste vertrouwen de eerste play-offwedstrijd tegen de Suns in te gaan. Donar kende weliswaar een moeizaam seizoen met een tussentijdse coachwissel naar Pete Miller die een paar accenten verlegde en iets meer grip op het spel van de Groningers leek te krijgen. Twee sterke prestaties tegen de Suns kunnen een mooie opmaat vormen voor een best of three in de halve finale tegen Den Bosch (of Yoast). De druk in deze eerste serie ligt echter wel bij Donar en de vraag is hoe het daarmee omgaat, gezien de wisselvallige prestaties dit seizoen.

Dineke Kwinkelenberg en Cobbe van der Vuurst de Vries doen verslag van de wedstrijd via de livestream. De livestats vind je hier.

19.45 uur: Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketbal – Landstede Hammers

De twee ontmoetingen tussen deze beide teams belooft op voorhand de meest spannende tweestrijd in deze kwartfinale te worden. De Hammers hebben wel het voordeel dat zij eerst uit mogen spelen. Zaak dus voor Rotterdam om een goed resultaat en dito uitgangspositie neer te zetten in deze eerste wedstrijd. De vraag hierbij is of iedereen op tijd volledig fit en in vorm is voor deze twee krakers in de eerste ronde. Veel voor Feyenoord hangt af van het scorend vermogen van Arunas Mikalauskas en Jeroen van der List en de inside verdediging op de Hammers. Maar vlak ook niet het meesterbrein van coach Toon van Helfteren uit, die als geen ander weet hoe hij zijn team moet motiveren en preparen voor de tot dusver twee belangrijkste wedstrijden van dit seizoen.

Landstede heeft net als Feyenoord recent in een aantal wedstrijden zonder meerdere belangrijke spelers moeten aantreden. Inmiddels is iedereen weer fit en is Zwolle voor elke tegenstander een ploeg om meer dan rekening mee te houden. De kampioen van 2019 eindigde uiteindelijk slechts als vierde in de Elite A. Het heeft daardoor in deze eerste ronde de meest sterke tegenstander in vergelijk met Leiden, Den Bosch en Donar. Daarentegen geeft het wel de kans om nog wat verder te groeien en op tijd klaar te zijn voor een eventuele volgende serie tegen Leiden (of BAL). Van de drie eerdere onderlinge ontmoetingen dit seizoen verloor Zwolle er twee. Op 4 maart en 27 maart werd het, beide keren in Rotterdam, respectievelijk 83-82 en 78-70. De recente 87-77 overwinning in Zwolle biedt daarentegen een goed perspectief en zelfvertrouwen voor de naderende twee wedstrijden.

De livestream van dit play-offduel in Rotterdam is te bekijken via Eyecons met commentaar van Luuk von Burg. De livestats kun je hier vinden.

20.00 uur: Basketbal Academie Limburg – Zorg en Zekerheid Leiden

BAL kon na de gewonnen bekerfinale niet te lang op een roze wolk leven, ook al werd er in Weert de dag erop al hardop gedroomd over een mogelijk Europees avontuur volgend seizoen. In de kwartfinale van de DBL cup verraste het Leiden. Daarmee zou je BAL een angstgegner mogen noemen voor Leiden, maar of dat huzarenstukje over twee wedstrijden bezien nog een keer herhaald kan worden, is de vraag. BAL is normaal gesproken een maatje te klein voor het meer volwassen en ervaren Leiden. De jeugdige ploeg van Radenko Varagic had na de bekerwinst zelfs moeite om een fles champagne veilig te ontkurken, maar onbevangen en slim spelen kan de ploeg zeer zeker wel. In twee wedstrijden langs Zorg en Zekerheid Leiden wervelen zou zo maar tot het aanrukken van nieuwe flessen kunnen leiden. Of het zover komt, valt te bezien.

Zorg en Zekerheid Leiden leed maar vier competitienederlagen dit seizoen. Na het vroegtijdig misgrijpen van een mogelijke bekerwinst, werd het vizier al een tijdje uitsluitend gericht op het behalen van de titel. Naast de geslepen routinier en alleskunner Worthy de Jong heeft Leiden in Emmanuel Nzekwesi de beste speler van dit competitieseizoen in de gelederen. Leiden is deze serie favoriet en misschien ook wel de grootste kanshebber op het kampioenschap. Daarvoor moet dan wel alles kloppen en is concentratie en waken voor onderschatting in deze eerste ronde het belangrijkste voor de Leidse ploeg. Een duidelijke overwinning in Weert kan ervoor zorgen dat coach Hammink in Leiden belangrijke spelers iets meer rust kan geven en krachten kan sparen voor de volgende ronde. Zover is het uiteraard nog niet, want Weert zal Leiden niets cadeau doen en zelfs tot een uiterste krachtsinspanning dwingen om niet opnieuw te verliezen van BAL.

Hans Heijdeman en Martijn van Gameren geven het commentaar bij de beelden van de livestream. Voor de livestats moet je hier zijn.