!
20200421 Dahlman.jpg
21 april 2020

‘Kampioenschap Landstede Hammers was geen toeval’

Door Martin Hoekstra

ZWOLLE, 21 april 2020 – De basketbalcompetitie werd meer dan anderhalve maand geleden stilgelegd en is bijna vijf weken terug definitief beëindigd. Hoe kijken de clubs tegen het coronavirus aan, wat vonden ze van het seizoen en is er een basis om komend seizoen opnieuw deel te nemen aan de Dutch Basketball League? Jan Loeffen, secretaris van Landstede Hammers, vertelt hoe de niet onttroonde landskampioen er nu voor staat.

Dat het seizoen voortijdig beëindigd werd, was voor het bestuur van Landstede Hammers niet meer dan terecht. Of om het in de woorden van Noah Dahlman te zeggen: het was een no-brainer. “Na een eerste pauze was het al volstrekt duidelijk dat er niet meer gespeeld kon worden”, geeft Loeffen aan. “Herstarten zou immers zo’n vier weken voorbereiding vragen na de terugkeer van alle spelers.”

Mooie cyclus

Tot de stop was het een heel goed seizoen voor Landstede Hammers, meent Loeffen. “Europees hebben we de eerste ronde overleefd en een mooie cyclus gedraaid. In de competitie, met zeventien winstpartijen en slechts drie nederlagen, voelden we ons ook sterk. Voor ons was dat de bevestiging dat het kampioenschap van 2019 geen toevalstreffer was. We keken met veel vertrouwen uit naar de play-offs.”

Het coronavirus zorgt ervoor dat er momenteel niet gesport kan worden. Hoe lang dit nog gaat duren en of het seizoen tijdig kan beginnen, is nog volstrekt onduidelijk. Landstede Hammers zal echter zeker weer aan de start van een nieuw seizoen van de Dutch Basketball League verschijnen.

Financieel gezonde club

“Vooralsnog wel”, stelt Loeffen. “We zijn een financieel gezonde club. We weten dat de crisis een grote invloed zal hebben op veel van onze trouwe sponsoren; sponsoren met een groot hart voor basketbal. De impact van de coronacrisis is ongekend. We moeten afwachten wat dit betekent voor onze sponsoren en daarna voor ons.”

Herman van den Belt en Mark van Schutterhoef staan al jaren langs de lijn als coaches van Landstede Hammers. Dat zij ook komend seizoen weer de coaches van de Zwolse formatie zijn, zal niet als een verrassing komen. “Wij geloven in een team met een as waar alles omheen draait. Bij ons is dat de technische staf. Zij hebben jarenlang zorgvuldig gebouwd aan de sterke club die we zijn. Hierdoor kunnen we presteren in de top van Nederland. Daar geloven wij in.”

Vertrouwd beeld

Zo vertrouwd als de coaches zijn, dat geldt ook voor de selectie van Landstede Hammers. Noah Dahlman, Ralf de Pagter, Mike Schilder, Bart van Schaik en Jerom Oude Aarninkhof hebben een doorlopend contract. Kevin Bleeker zal zich na zijn herstel ook weer bij het team voegen.

Adriaan van Bergen, jarenlang manager bij Landstede Hammers, heeft na afloop van het voortijdig afgebroken seizoen de deur voor het laatst achter zich dichtgetrokken. “Deze zomer word ik 60 jaar”, gaf Van Bergen eerder in het seizoen te kennen. “Dan heb ik hier een jaar of dertien rondgelopen. Het is mooi zo. We hebben hier écht iets neergezet en daar ben ik ongelooflijk trots op.” Het bestuur van Landstede Hammers is bezig een vervanger voor Van Bergen in te lijven. “We verwachten daar op korte termijn meer over te kunnen zeggen”, aldus Loeffen.

Landstede Hammers deed afgelopen seizoen voor de tweede keer in het bestaan van de club Europees mee. Met meer succes dan de eerste keer. In 2000 gingen beide duels in de zogeheten Korac Cup tegen CAB Madeira verloren. Dit keer speelde de Zwolse formatie zich bij de laatste zestien van de FIBA Europe Cup. Dat smaakt naar meer.

Europa in

Loeffen is daar duidelijk over. “Sportief gezien willen we natuurlijk Europa in. We weten ook wat dat kost, bovendien is onze accommodatie na de voorronden niet Champions League proof. De capaciteit van 3.000 wordt niet gehaald. Met andere woorden: we bekijken dat nog, zowel financieel als organisatorisch. We gaan de uitdaging in Europa graag aan, we hebben laten zien dat we mee kunnen komen, maar het moet allemaal ook kunnen. Als de uiterlijke inschrijfdata bekend worden, zullen we tijdig een beslissing nemen.”

Hoe dan ook, bij Landstede Hammers wordt voor een goed topsportklimaat gegaan. “We hopen in het nieuwe seizoen weer volop mee te draaien op het hoogste niveau”, besluit Loeffen.