!
20210406 Preview Rados.jpg
6 april 2021

Kan Landstede opmars Heroes stuiten?

Door Martin Hoekstra

OEGSTGEEST – Het midweekse programma kent slechts drie wedstrijden. Twee duels waren van paasmaandag naar woensdag verplaatst. Het duel van donderdag tussen Heroes Den Bosch en Landstede Hammers zou oorspronkelijk aankomend weekeinde gespeeld worden, maar is in verband met beschikbaarheid van de hal een tweetal dagen naar voren gehaald.

In de Elite B is alles wel zo goed als duidelijk. Yoast United gaat als nummer 7 naar de play-offs, Basketball Academie Limburg kan de koppositie in de Elite B niet meer veroveren. Hoe de volgorde van de onderste vier gaat worden, is bij lange na nog niet duidelijk.

In de Elite A is nog volop spanning voor de klassering van plaats 1 tot en met 4. In dat opzicht is vooral het treffen tussen Heroes Den Bosch en Landstede Hammers van belang.

Woensdag 7 april

19.30 uur: Apollo Amsterdam (5-12) – Basketbal Academie Limburg (9-8)

Apollo Amsterdam draait geen sterk seizoen. Er loopt genoeg routine in de ploeg rond, maar dat is geen garantie om veel wedstrijden te winnen. Pas na acht wedstrijden werd de eerste overwinning behaald, uit bij Aris Leeuwarden door een driepunter van Floris Versteeg. Onder coach Edwin van der Hart werd wel wat vaker gewonnen, maar de recente nederlaag in eigen huis tegen Almere Sailors mag gerust een blamage worden genoemd. De Amsterdammers zullen nog alle zeilen bij moeten zetten om de negende plaats vast te houden.

Basketbal Academie Limburg plaatste zich afgelopen zaterdag voor het eerst in de nog korte geschiedenis van de club voor de play-offs. Dat werd in de kleedkamer natuurlijk even goed gevierd. De Limburgers kunnen woensdagavond zonder druk het plankier van de Apollohal betreden. Er zal coach Radenko Varagic alles aan gelegen zijn om heelhuids huiswaarts te kunnen keren, maar als het even kan wel met een overwinning om het goede gevoel vast te houden. Het is niet uitgesloten dat Varagic al wat dingetjes gaat uitproberen met het oog op de eerste ronde van de play-offs.

De wedstrijd is te volgen via het YouTube kanaal van Apollo Amsterdam, waar Pelle Baas en Patrick Faijdherbe de kijkers weer bij zullen praten. De livestats vind je hier.

20.30 uur: Zorg en Zekerheid Leiden (14-3) – Den Helder Suns (9-8)

Zorg en Zekerheid Leiden boekte afgelopen week twee zeges met kleine verschillen tegen Landstede Hammers (96-93) en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball (92-96). Emmanuel Nzekwesi toonde in beide duels aan hoe belangrijk hij is voor de Leidse formatie. Aanvallend doet de ploeg van Geert Hammink voor niemand onder, maar verdedigend en in de reboundduels wil het nog wel eens anders uitpakken. Daar ligt de achilleshiel van Zorg en Zekerheid Leiden. Zo’n maand voor de play-offs mag de Leidse ploeg daar nog wel wat stapjes maken.

Den Helder Suns staat nog vijfde doordat de ploeg uit de marinestad het onderling resultaat tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord in handen heeft. Komend weekend nemen beide door blessures geplaagde ploegen het nogmaals tegen elkaar op, maar eerst moet Den Helder nog op bezoek bij Zorg en Zekerheid Leiden. Boyd van der Vuurst de Vries (schouder uit de kom) is er de eerstkomende weken nog niet bij. Coach Peter van Noord hoopt dat zijn spelmaker op 8 mei, bij de start van de play-offs, weer inzetbaar zal zijn. Tom Koopman (enkelblessure) ontbrak afgelopen zaterdag ook tegen Landstede Hammers. Als Koopmans het duel tegen Zorg en Zekerheid Leiden moet laten schieten, dan zal Van Noord weer moeten goochelen met zijn rotaties en wissels.

Arie in ’t Veld en Martin Hoekstra verzorgen het commentaar bij de livestream en gaan na afloop in gesprek met beide coaches. Voor de livestats moet je hier zijn.

Donderdag 8 april

20.00 uur: Heroes Den Bosch (13-5) – Landstede Hammers (12-6)

Hoe het kan verkeren, wordt wel bewezen door Heroes Den Bosch. Nog niet zo lang geleden was het nog de vraag of de Bossche formatie zich wel zou kwalificeren voor de Elite A. De eerste twee wedstrijden in de Elite A (thuis tegen Donar en uit bij Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball) gingen ook nog verloren, maar sinds de beroemde praatsessie hebben de Bosschenaren vijf wedstrijden op rij gewonnen en is inmiddels de tweede plaats overgenomen van Donar en Landstede Hammers. De komst van Jonathon Williams speelt daar ook wel een rol in. Zijn aanhoudende drang om te scoren ontlast bijvoorbeeld Miha Lapornik.

Landstede Hammers begon aan de Elite A met slechts twee nederlagen, maar heeft sindsdien vier van de zeven wedstrijden verloren. Een en ander heeft ook wel te maken met de afwezigheid van diverse spelers. Zo heeft Noah Dahlman pas twee keer meegedaan in wedstrijden voor de Elite A, voor het laatst op 24 maart. Afgelopen zaterdag moest Herman van den Belt het in Den Helder verder nog stellen zonder Kayel Locke, Jhonathan Dunn en Mike Schilder. Locke deed maandag tegen Donar wel weer mee, maar het andere trio moest dit duel nog laten schieten. Het zou Landstede bijzonder goed uitkomen wanneer de ploeg weer wat meer compleet is.

Hoe dit duel uit gaat pakken, is te zien via de livestream die op het YouTube kanaal van Heroes Den Bosch te vinden is. Uiteraard worden de stats weer live bijgehouden.