!
CA210213 Christian Aarts-9716.JPG
3 maart 2021

Krakers op het programma

Door Mannus Etten

GRONINGEN - De vijf wedstrijden in de negende speelronde (Aris Leeuwarden en Apollo Amsterdam speelden al eerder) kunnen van veel invloed zijn op de eindrangschikking van de halve competitie die bepalend is voor wie er in de Elite A en Elite B gaan spelen. De bovenste drie ploegen in de ranglijst zijn zeker van de Elite A. Aris Leeuwarden en de daaronder staande teams gaan voor de Elite B. De plaatsen 4 tot en met 9 maken de strijd om de laatste plekken in de Elite A erg spannend.

In het programma van deze donderdag zitten ook een paar krakers. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball kan een zege tegen Landstede Hammers goed gebruiken. Zorg en Zekerheid Leiden zet de ongeslagen status op het spel in Den Bosch waar de koploper aantreedt tegen Heroes.

19.30 uur: Almere Sailors(1-7) – Yoast United (5-3)

Na afloop van de wedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden gaf coach Eric Kropf al aan dat de ploeg in en tegen Leiden vooral moest leren. Natuurlijk het was een enorme nederlaag voor Almere Sailors, maar de ploeg is erg onervaren. Maar ondanks dat waren Joey Liem en Dante Lombardi best goed op dreef in de game tegen de koploper Zorg en Zekerheid Leiden.

De debutant uit Almere speelt thuis tegen de andere debutant uit Bemmel. Een interessante ontmoeting, waarbij Yoast United wel in het voordeel is. De ploeg verrast momenteel en het ziet er naar uit dat het vooral Almere Sailors opnieuw vooral ervaring opdoen gaat worden. Lombardi van Almere Sailors doet het qua scoren heel erg goed, maar een zwakke plek is zijn hoge aantal turnovers.

Bij Yoast United is het kwartet Austin Luke, Kaleb Warner, Jett Speelman en Andres Ibarguen erg productief, waarbij Ibarguen qua rebounding echt heel goed presteert. Een leuke ploeg en een gevaarlijke outsider voor de Elite A in het geval de Bemmelnaren de Elite A ook gaan halen.

Vanuit Almere wordt een livestream aangeboden. De livestats vind je hier.

19.30 uur: Den Helder Suns (4-4) – Basketbal Academie Limburg (3-5)

De Suns beloonden zichzelf niet met een stunt door van Donar te winnen. Ze waren door deze nederlaag ook de grootste verliezer in het gevecht voor de Elite A. Heel erg zonde, want een beetje wat rust in vooral het tweede kwart had de Helderse formatie mogelijk een klinkende zege opgeleverd in MartiniPlaza. Maar dat is gebeurd en nu moet de ploeg het thuis tegen Basketbal Academie Limburg opnemen. Dat wordt opnieuw een interessant duel. Willen de mannen van Peter van Noord zich plaatsen voor de Elite A, dan zal er wel gewonnen moeten worden. Als de heren, en dan bijvoorbeeld Yarick Brussen, Bolden Brace en Boyd van der Vuurst de Vries, net zo presteren als tegen Donar, dan moet het goed kunnen komen.

Basketbal Academie Limburg deed thuis in de laatste ronde tegen Aris Leeuwarden hele goede zaken door een klinkende overwinning te behalen. In scorend vermogen lijkt de ploeg iets minder breed dan de Suns, maar Sander Hollanders, Roel van Overbeek en Wietze Nossek doen het wel heel goed voor hun ploeg. Het is mooi om te zien dat coach Radenko Varagic ondanks de beperkte liquide middelen ook dit seizoen toch mooie resultaten behaalt en ook topploegen zoals Heroes Den Bosch aan het wankelen kan brengen. De race voor de bovenste plekken is nog niet gelopen en opnieuw winnen kan veel waard zijn voor Basketball Academie Limburg.

Dineke Kwinkelenberg en Cobbe van der Vuurst de Vries verzorgen het commentaar bij de livestream. Ook de stats worden live bijgehouden.

19.45 uur: Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball (5-3) – Landstede Hammers Zwolle (7-1)

De thuisploeg probeert onder leiding van Toon van Helfteren natuurlijk bij de eerste zes te eindigen. De overwinning tegen Yoast United was hiervoor heel belangrijk. Maar dat zijn de komende wedstrijden ook en het programma van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball is niet eenvoudig om de goede vijfde plek vast te houden. Thuis winnen tegen Landstede Hammers zal een hele kluif worden, maar het wordt ook interessant om te zien welke ploeg uiteindelijk het beste zal verdedigen. In de statistieken behoren de beide ploegen tot de teams met het minste aantal punten tegen.

Jeroen van der List wordt een belangrijk persoon om aan banden te leggen voor de bezoekers. De Rotterdamse forward/center is bezig aan een heel sterk seizoen en kan door zijn combinatie van fysiek en schieten veel ploegen pijn doen. Juan Davis is een van de beste spelers in de competitie qua rebounds, dus Feyenoord heeft zeker kansen tegen de ploeg uit Zwolle.

Landstede Hammers is echter een moeilijk team om te verslaan. Herman van den Belt is ook dit seizoen er in geslaagd om een team te formeren dat geen grote uitblinkers kent, maar wel een hecht collectief is. Een collectief dat heel consistent speelt en dat eigenlijk al een slow start had tegen Donar. De leider van het team is natuurlijk Noah Dahlman, die ook dit seizoen weer sterk speelt, en goed bijgestaan wordt door Jhonathan Dunn. Het is afwachten hoe deze wedstrijd zal verlopen in de rotatie van spelers nu Devon van Oostrum definitief out is voor de rest van het seizoen.

Vanuit Rotterdam wordt een livestream verzorgd. De livestats zijn hier te vinden.

20.00 uur: The Hague Royals (1-7) – Donar Groningen (7-1)

The Hague Royals bevindt zich in een soort gelijke situatie als de Almere Sailors. Het eerste seizoen in de Dutch Basketball League is vooral om te leren en ervaring op te doen. De enige winst kwam tegen datzelfde Almere Sailors. Het is vooral zaak voor The Hague Royals om de aanval te verbeteren. Eric Kibi doet het dan wel goed, maar dat is te mager om echt goede resultaten te boeken. Tegen Donar mag er niet teveel verwacht worden, want de ploeg uit Groningen is een maatje te groot.

Het is nog afwachten of Justin Watts en Thomas Koenis voor Donar mee zullen doen in Den Haag. Ook al zou het zonder dit tweetal geen probleem voor de Groningers moeten zijn. Zeker de aanvalskracht van Jarred Ogungbemi-Jackson zal moeilijk te stoppen zijn. Daarnaast zet coach Ivan Rudež ook regelmatig jeugdspelers in en die zullen waarschijnlijk donderdagavond veel speeltijd toebedeeld krijgen.

De livestream is te vinden op het YouTube kanaal van The Hague Royals. Voor de livestats moet je hier zijn.

20.00 uur: Heroes Den Bosch (5-3) – Zorg en Zekerheid Leiden (8-0)

De absolute kraker van deze speelronde is het duel tussen Heroes Den Bosch en Zorg en Zekerheid Leiden. De Heroes hopen dat ze kunnen aantreden met de onlangs teruggehaalde Jonathon Williams die Scott Thomas gaat vervangen. De Amerikaan heeft een goed track record in de Dutch Basketball League, dus hopelijk kan hij het team van Jean-Marc Jaumin helpen om stabieler te worden. De komende wedstrijden zijn allemaal erg belangrijk voor de ploeg, want plaatsing voor de Elite A is nog allerminst zeker op dit moment. Het is de vraag of Thomas van der Mars, Miha Lapornik en Dominic Gilbert, die in Amsterdam niet speelden, donderdagavond wel inzetbaar zijn.

De wedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden wordt dus een goede graadmeter hoe Heroes Den Bosch er vooral ook defensief voor staat. Statistisch doen de Bosschenaren het niet slecht op dat punt, maar het moet tegen het huidige Zorg en Zekerheid Leiden echt goed zijn om kansen te hebben op de overwinning.

Het is eigenlijk ongelooflijk hoe Zorg en Zekerheid Leiden zich vooral in aanvallend perspectief door de competitie heen werkt. De wedstrijd tegen de Almere Sailors ging bijna de recordboeken in. Hoe dan ook, de Leidse ploeg is veruit het meest productief en ook qua punten tegen doen ze het goed. Goed verdedigen kan wel tegen de ploeg van coach Geert Hammink werken, want Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketbal was dicht bij een overwinning. Maar de ploeg is stabiel en is mede door de revelatie van dit seizoen, Emmanuel Nzekwesi, zich aan het ontpoppen tot de absolute titelkandidaat. Het is leuk om te zien en misschien ook goed voor de fans van Zorg en Zekerheid Leiden dat er iemand in de ploeg is die rots in de branding Worthy de Jong kan vervangen als het nodig is. Die twee samen maken misschien wel dat ondanks de onervarenheid van Nzekwesi Zorg en Zekerheid Leiden het beste front court heeft van de Dutch Basketball League. Voor de ploeg staat vooral eer op het spel. Bovendien is het een goede test om te zien hoe het team met de recente aanwinsten Riley LaChance en Nick King zich houdt tegen directe titelkandidaten.

De basketbalklassieker is te volgen via de livestream van Heroes Den Bosch. De livestats zijn hier te vinden.