!
14.jpg
1 december 2019

Landstede beslist duel al voor rust

Door Ties Rozema

ZWOLLE, 1 december 2019 - Den Helder Suns kende een sterk eerste kwart in Zwolle (17-16), maar gaf in het tweede kwart niet thuis. Landstede Hammers snelde door naar een 48-29 ruststand en daarmee was het duel al beslist. In het laatste kwart liep het verschil verder op: 89-57.

Den Helder Suns kan Landstede Hammers één kwart volgen. De bezoekers nemen in de eerste minuten het initiatief en pakken zelfs een kleine voorsprong, maar dan nemen de Hammers, ondanks het uitvallen van Noah Dahlman, het heft weer in handen. Kevin Bleeker zorgt in de buzzer met een tip-in voor een minimale Zwolse voorsprong: 17-16.

In de tweede periode breidt Landstede de voorsprong in enkele minuten uit naar de dubbele cijfers. De Helderse verdediging laat de Zwollenaren meer dan eens lopen en in de aanval dringt de ploeg ook niet echt meer aan. In het eerste kwart werd de basket nog aangevallen, maar in deze fase zijn de Suns te passief waardoor de aanvallen niet op gang komen. Dit resulteert in enkele vergeefse noodschoten om de shotclock te verslaan. De thuisploeg profiteert gretig van de mindere fase van Den Helder en loopt onder leiding van Sherron Dorsey-Walker en Jordan Johnson uit naar 48-29.

Met een zoneverdediging probeert Den Helder na de rust de aanvallen van Landstede Hammers te ontregelen en dit lukt heel aardig. Weliswaar glipt Johnson enkele keren door de zone heen, maar vaker heeft de thuisploeg moeite om tot uitgespeelde kansen te komen. Aangezien ook Den Helder Suns maar niet in een ritme komt in de aanval, oogt het spel aan beide zijden rommelig.

Nadat Hammers en Suns elkaar in het derde kwart perfect in evenwicht hielden, is het slotkwart voor de thuisploeg. De bezoekers komen aanvankelijk nog goed door met een fijne fastbreak, ingeleid door een block van Yarick Brussen en afgerond door Boyd van der Vuurst de Vries, maar gunnen zichzelf daarna amper nog tijd in de aanval. Er wordt erg snel geschoten, wat de schotpercentages niet ten goede komt. Landstede Hammers kan zo vrij eenvoudig uitlopen, waarbij een hoofdrol is weggelegd voor Ralf de Pagter. De routinier speelt zich dankzij een sterk slotakkoord naar een knappe double double. Bij de Hammers is daarnaast ruimte voor het debuut van de zestienjarige Niek van der Plas, die zich met vijf punten in de laatste minuten niet ongezien laat. De wedstrijd is dan al lang binnen voor Landstede Hammers, dat uiteindelijk met 89-57 wint van Den Helder Suns.