!
24.jpg
17 november 2019

Landstede consolideert koppositie

Door Ties Rozema

ZWOLLE, 17 november 2019 - Met een indrukwekkend sprintje vlak voor rust (van 35-37 naar 50-37) heeft Landstede de koppositie in de DBL met een 92-75 zege stevig in handen gehouden. Opponent Leiden legde op te veel vlakken toe. Dahlman maakte 20 punten.

Landstede Hammers en Zorg en Zekerheid Leiden hebben dikwijls de volle veertig minuten nodig om te bepalen wie als winnaar uit de bus komt. Ook ditmaal lijken de teams elkaar in evenwicht te houden. Landstede loopt in de beginfase dankzij tien punten van Martez Walker even uit, maar dankzij succesvolle één tegen één acties haakt ZZ Leiden al gauw weer aan.

Een kleine achterstand na het eerste kwart (24-18) weet Zorg en Zekerheid Leiden in het tweede bedrijf om te buigen in een kleine voorsprong. De bankspelers van de thuisploeg hebben het lastig tegen de Leidse zoneverdediging en weten nog maar mondjesmaat de ring te vinden. Gesterkt door dit succes pakt Leiden dankzij een drietje van Braxton Huggins bij 26-27 een eerste voorsprong. Het is dan stuivertje wisselen, tot 35-37. Vanaf dat moment schakelen de Hammers een tandje bij en dat blijkt in de laatste vijf minuten van de eerste helft hét middel om de zoneverdediging te verschalken. Zorg en Zekerheid Leiden is meermaals niet snel genoeg in de transitie van aanval naar verdediging en dit levert snelle Zwolse punten op. Naarmate de scorerun van de thuisploeg vordert, lijkt het Leidse spel verder af te brokkelen. Er lijkt geen geduld meer in de ploeg te zitten en te vaak wordt te snel geschoten. Uiteindelijk noteert Landstede een 15-2 run in de laatste vijf minuten, wat leidt tot een 50-39 ruststand.

Na de pauze is het aan beide kanten van het veld rommelig. Zorg en Zekerheid Leiden lijkt zich wel te herpakken en neemt meer tijd in de aanval. Hiervan profiteert Braxton Huggins, die tweemaal wordt vrijgespeeld voor een drietje. De Leidse ploeg heeft het tegelijkertijd ook lastig tegen de opgevoerde verdedigende druk van Landstede Hammers. Gelukkig voor Leiden weten de Hammers de nodige steals niet om te zetten in scores, waardoor het verschil na drie kwarten spelen blijft steken op tien punten (70-60).

Waar Zorg en Zekerheid Leiden normaal gesproken kan leunen op een flinke scorende inbreng van Worthy de Jong en Taylor Persons, moet de ploeg het vandaag met name hebben van Huggins en Jarvis Williams. De Jong tekende in de eerste helft nog wel voor de nodige punten, maar bemoeit zich na de rust nog amper met de puntenproductie. Persons zit het al helemaal niet mee. Twee gemiste layups in het vierde kwart zijn tekenend voor de ongelukkig spelende guard, die het wel probeert en blijft zwoegen, maar in deze wedstrijd genoegen moet nemen met slechts één geraakt schot vanuit het veld. Zonder punten van de doorgaans zo productieve Persons lukt het ZZ Leiden niet om in de laatste periode echt gevaarlijk te worden. De bezoekers blijven werken tot het eindsignaal, maar het mag niet baten. Landstede profiteert van sterke scorende optredens van Mohamed Kherrazi en Kevin Bleeker en consolideert daarmee de voorsprong. Dankzij late driepunters van Johnson en Mike Schilder wint Landstede Hammers uiteindelijk met 92-75 van Zorg en Zekerheid Leiden. Een ietwat geflatteerde uitslag van een snelle doch rommelige wedstrijd, waarin Landstede in de laatste vijf minuten van de eerste helft het beslissende gat wist te slaan.