!
20.jpg
8 december 2019

Landstede Hammers deelt flinke tik uit

Door Ties Rozema

ZWOLLE, 8 december 2019 - Landstede Hammers maakte na de rust (45-36) gehakt van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. Het werd 103-63. Een echte graadmeter was dit duel nu ook weer niet. De Rotterdammes moesten het doen zonder Jeroen van der List en Willem Brandwijk, terwijl Landstede Hammers het zonder Martez Walker moest stellen. Devon van Oostrum maakte zijn eerste minuten voor de Zwolse formatie.

De openingsfase is voor de thuisploeg. Bij Landstede Hammers speelt Mike Schilder in de basis vanwege het ontbreken van Martez Walker en hij grijpt die kans met beide handen aan. Mede dankzij twee drietjes uit zijn handen staan er binnen drie minuten al tien Zwolse punten op het scorebord, terwijl Zeeuw & Zeeuw Feyenoord de bal nog niet door de ring heeft gekregen. Als de Rotterdammers daar uiteindelijk wel in slagen, is het hek ook direct van de dam. Keyshawn Woods schiet twee knappe drietjes binnen en even later schiet Raidell de Pree vanaf de vrije worplijn Feyenoord naar een eerste voorsprong: 14-15. Uiteindelijk sluit Landstede onder meer dankzij een driepunter van de debuterende Devon van Oostrum het kwart af met een kleine 24-20 voorsprong.

Voor de rust loopt Landstede gestaag iets verder uit. Feyenoord moet het vanwege het ontbreken van Jeroen van der List en Willem Brandwijk vooral hebben van de individuele acties van Woods en Quentin Snider. Inside komt Austin Lawton weliswaar enkele malen sterk door, maar de Amerikaanse springveer heeft onder de borden niet voldoende hulp tegen de lange mannen van de Hammers. Aan Zwolse zijde blijft Schilder lekker op schot. De guard gaat de rust in met dertien punten en een 45-36 stand in het voordeel van zijn ploeg.

Ondanks twee vlotte drietjes van Sherron Dorsey-Walker haakt Feyenoord Basketball na de rust aanvankelijk nog aan, maar langzaam sluipt er frustratie in de ploeg van Toon van Helfteren. Feyenoord, dat misschien niet alle calls meekrijgt van de scheidsrechters, speelt in de loop van het kwart niet meer alleen tegen Landstede Hammers, maar vooral ook tegen zichzelf. Dankzij drietjes van Mack Bruining en Snider is de Rotterdamse achterstand halverwege het kwart nog beperkt tot tien puntjes. Toch lijkt de wedstrijd alsnog in het derde kwart beslist te worden, als Woods tegen een technische fout aanloopt en moet vertrekken (vanwege een eerder in het kwart al opgelopen onsportieve fout). De Zwollenaren blijven kalm en met name Dorsey-Walker. De schutter is in het kwart goed voor maar liefst zeventien punten en met een drive naar de ring bepaalt hij met nog tien minuten te spelen de tussenstand op 75-57.

Als Feyenoord dan nog iets wil, moeten er snel puntjes afgesnoept worden van de achterstand. Een eerste schotpoging mist echter doel, waarna aan de andere kant Kevin Bleeker een drietje raak mikt. Hiermee lijkt de wedstrijd definitief beslist en Feyenoord definitief geknakt. De bezoekers komen amper nog tot een normale aanval, terwijl Landstede Hammers volop doordendert. Zo knalt Schilder nog een paar drietjes raak na goede passes van Mohamed Kherrazi en Noah Dahlman. Voor die laatste betekent het zijn zevende assist, naast negen rebounds en twintig punten: een flirt met een triple double. De Zwollenaren lopen uiteindelijk uit naar een zeer riante 103-63 overwinning. Het gemis van Van der List en Brandwijk vertaalde zich daarbij onder meer in een duidelijk reboundoverwicht van 42 tegen 28 in het voordeel van Landstede Hammers, dat bovendien meer als team opereerde dan Feyenoord.