!
DSC_5675.jpg
30 september 2019

Landstede Hammers wint in Den Helder

Door Wop van Eis

DEN HELDER, 29 september 2019 - Landstede Hammers Zwolle won met 78-92 in Den Helder en daarmee wonnen in de eerste speelronde alle bezoekende teams. Dat was sinds de introductie van de Eredivisie pas voor de tweede keer. Dikke dubbele cijfers voor Johson, Dorsey-Walker en Dahlman.

In 1960 werd de Eredivisie ingevoerd. Albert de Vries ontdekte dat het sinds het seizoen 1960-1961 pas één keer was voorgekomen dat in de eerste speelronde alle thuisspelende verenigingen hun openingswedstrijd van het seizoen verloren. Hij moest ervoor terug naar het seizoen 1993-1994.

Den Helder startte zonder Amerikanen. Michael Miller maakte vanwege een blessure helemaal geen minuten. De eerste score is voor de bezoekers uit Zwolle. Thibault Vanderhaegen mag met twee rake pogingen de eerste scores van de Suns noteren. Twee minuten voor het einde van het eerste kwart worden de eerste Amerikaanse minuten gemaakt door Josh Williams. Via 10-10 naar 10-14 eindigen de eerste tien minuten bij 14-19.

Diezelfde Williams laat zich in het tweede kwart gelden met een monsterblok. Na vier minuten is het 19-26 in het voordeel van Landstede. Als Vanderhaegen andermaal een schot blokt, is het tijd voor de Zwolse coach Herman van den Belt om orde op zaken te stellen in een time-out. Twee minuten voor de rust blijven de Suns nog in het kielzog van de bezoekers: 30-34. Vanderhaegen loopt snel tegen zijn tweede en derde fout aan. In de laatste minuut laat Zwolle alsnog hun klasse zijn door makkelijk te scoren waar Den Helder het laat liggen. Ruststand 30-39. Suns-speler Golan Michaeli heeft dan al het veld moeten verlaten vanwege een neusblessure.

In kwart drie weten de Helderse basketballers onder meer door de prima spelende Yarick Brussen via 44-57 terug te komen tot 58-60. Het publiek in Sporthal Sportlaan raakt zeer enthousiast en gaat achter het team staan. Zwolle mag bij één seconde speeltijd drie vrije worpen nemen. Deze worden allen verzilverd. Einde kwart drie: 58-63.

In de beslissende tien minuten komt Den Helder op twee punten door een steal van Vanderhaegen en een succesvolle fastbreak van Williams. In de laatste vijf minuten weet Landstede pas echt weg te lopen. Via 68-75 wordt het tweeëneenhalve minuut voor het einde 71-82. Het eindesignaal klinkt bij 78-92 en daarmee gaan de Zwollenaren met een ietwat geflatteerde overwinning naar huis.