!
20200118 Huggins en Williams.jpg
18 januari 2020

Landstede overleeft thriller in Leiden

Door Martin Hoekstra

LEIDEN, 18 januari 2020 - Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich enigszins hersteld van de teleurstellende bekernederlaag van afgelopen donderdag, ook tegen Landstede Hammers. De Leidse ploeg ging in de volle Vijf Meihal de rust in met een 53-42 voorsprong. De Zwolse formatie kwam na de pauze sterk terug, mede dankzij elf driepunters van Martez Walker, wat een evenaring is van het DBL-record. In de slotfase pakte Landstede Hammers alsnog de winst: 92-98.

Twee dagen geleden was Landstede Hammers vooral in het eerste kwart zeer dominant tegen Zorg en Zekerheid Leiden. Via een 0-16 en 4-24 werd het na tien minuten 12-35. Daarmee legden de Hammers de basis voor de bekerzege. Deze zaterdag zou het een heel ander verhaal worden. Binnen 17 seconden was Braxton Huggins al van achter de driepuntslijn succesvol voor de Leidse formatie. Een halve minuut later gooide Martez Walker al zijn eerste driepunter binnen. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg langzaam de overhand in dat eerste kwart, al was het na zeven minuten nog nagenoeg gelijk: 16-15. Pas daarna ontstond er echt een gaatje. Toen Jarvis Williams voor drie ging, werd het 23-15 voor de thuisploeg. Mohamed Kherrazi zette Worthy de Jong nog even op een poster door hard te dunken, maar de laatste score van het eerste kwart was Tayler Persons: 25-17.

Na anderhalve minuut in het tweede kwart was Williams opnieuw succesvol van achter de driepuntslijn. De Amerikaan schoot zijn ploeg naar 30-21. Herman van den Belt greep meteen naar de time-out. Landstede Hammers leek zich te herstellen. Devon van Oostrum knalde een bommetje door de ring, maar zag Sergio de Randamie dat even later voor de Leidenaren doen. Twee keer zelfs. Opnieuw nam Van den Belt een time-out. Na een turnover van Walker zorgde Persons voor het grootste verschil in de wedstrijd: 43-27. Ondanks een driepunter van Marijn Ververs kroop Landstede Hammers aan de hand van scherpschutter Walker wat terug. Twee minuten voor rust bracht Sherron Dorsey-Walker het verschil terug naar 10 punten: 48-38. Drago Pasalic bepaalde met twee vrije worpen de ruststand op 53-42. Het verschil zat ‘m vooral in de schotpercentages. Zorg en Zekerheid Leiden werkte tegen 62,5% af, Landstede Hammers kwam voor de pauze uit op 43,2%.

Binnen een minuut na de pauze kwam Walker door met twee driepunters op rij voor 53-48. Zorg en Zekerheid Leiden reageerde attent. Williams knalde wederom een drietje binnen, waarna Persons twee steals met lay-ups afrondde voor 60-49. Zo was het derde kwart nog geen drie minuten oud of Van den Belt greep alweer naar de time-out. Walker en Williams wisselden nogmaals driepunters uit, waarna Devon van Oostrum doorkwam met een and-1 en Walker wederom een bommetje dropte om er 65-58 van te maken. De verdediging van Landstede Hammers begon steeds beter te werken, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden minder vaak voor een vrij schot kon aanleggen. Je voelde het momentum van de Leidse ploeg wegglijden en overgaan op de Zwolse formatie. Met nog 2’27 te gaan in het derde kwart kwam Walker middels zijn tiende driepunter al op 32 punten uit. Daarmee bracht hij Landstede Hammers terug tot 71-68. Ralf de Pagter beging wel een technische fout toen de bal door de ring ging. Persons knapte dat klusje goed op. Na een Zwolse misser beging Walker een onsportieve fout ten opzichte van Ververs, die één vrije worp benutte voor 73-68. Tussen twee scores door van Noah Dahlman, die in alle stilte toch weer tot 16 punten kwam, tekende De Jong voor een driepunter. Zo werd het derde kwart bij 76-72 afgesloten.

Zorg en Zekerheid Leiden bracht aan het begin van het vierde kwart nog één keer de marge op zes punten door De Randamie, maar daarna sloeg Landstede Hammers vliegensvlug toe. Mede door driepunters van Mike Schilder en Dorsey-Walker werd na vier minuten de leiding genomen: 78-80. Huggins maakte er nog wel 80-82 van, maar daarna moest Zorg en Zekerheid Leiden passen. Vijf punten op rij van Walker en een lay-up van Dahlman betekende 80-89. Met nog 3’36 te gaan bracht Dorsey-Walker met een bommetje het verschil op 10 punten: 82-92.

Toch was het nog niet game over. Via vijf punten op rij van Persons en een lay-up van Williams was het één minuut voor tijd opeens weer 89-92. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg nog kans op de gelijkmaker, maar de driepunter van Huggins zoefde niet door het netje. Na twee rake vrije worpen van Devon van Oostrum rondde Walker een steal af met een mokerdunk, ondanks een poging van De Jong om dit te voorkomen. De reactie van Walker richting De Jong werd afgestraft met een technische fout. De Jong benutte zelf de vrije worp en zag Huggins dat enkele seconden later ook nog eens doen voor 92-96. Zorg en Zekerheid Leiden zette Dahlman nog op de lijn, maar de Amerikaan faalde niet. Daarmee werd de eindstand van een zeer vermakelijke wedstrijd 92-98.