!
6.jpg
22 december 2019

Landstede sluit 2019 af met een zege

Door Ties Rozema

ZWOLLE, 22 december 2019 - Landstede Hammers heeft 2019 afgesloten met een overwinning tegen Apollo Amsterdam. Echt overtuigend was het allerminst. Apollo Amsterdam legde een sterke pot basketbal op het plankier en bleef de koploper goed volgen. Aan het begin van het laatste kwart moest de hekkensluiter even pas op de plaats maken. Landstede Hammers zegevierde uiteindelijk met 79-66.

Lucas Faijdherbe bijt voor Apollo het spits af met een driepunter. Landstede Hammers heeft moeite om een ritme te vinden, maar is in de beginfase wel oppermachtig in de reboundduels. Dat levert genoeg extra pogingen op om een kleine voorsprong te pakken. Landstede is echter onnauwkeurig in de afwerking en weet hierdoor niet ver uit te lopen. Apollo blijft dan ook in het spoor, mede dankzij vrije worpen van Xavier Cannefax en Mladen Vitkovic tegen het einde van het kwart.

Het duurt even voor er iets aan de kwartstand van 21-16 wijzigt. In de eerste minuten van het tweede bedrijf is het typerend dat de Hammers tweemaal een steal pakken, maar de opvolgende fastbreak niet om weten te zetten in punten. Als Keyshawn Bottelier dan een drietje weet te raken voor 21-19 is het tijd voor een Zwolse time-out. Deze lijkt nut te hebben, want Landstede raakt zowaar op dreef, getuige onder meer een drietje van Sherron Dorsey-Walker en een and-1 van Noah Dahlman. Vervolgens is het Kevin Bleeker die in korte tijd goed is voor twee scores en een assist, waardoor Landstede Hammers uitloopt naar 35-25. De aanvallende flow blijkt echter van korte duur, waardoor Apollo zich weer terug in de game kan spelen. Dankzij scores van Berend Weijs en Siem Uijtendaal komen de Amsterdammers terug tot 37-31 voor rust.

In de eerste twintig minuten raakte de thuisploeg slechts twee van de dertien driepuntspogingen. Het is dan ook de vraag of de Hammers in de tweede helft wel trefzeker kunnen zijn. De bezoekers komen in elk geval met vertrouwen uit de kleedkamer en komen direct door met een prima aanval die eindigt in een score van Uijtendaal. Martez Walker mikt in de aanval erop dan toch een drietje raak. Aanvankelijk is dit nog niet het startsein tot iets moois voor de Hammers. Er volgen voornamelijk scores van Apollo, dat via onder meer Cannefax en Weijs terugkomt tot 43-41. Landstede antwoordt, gesterkt door driepunters van Dorsey-Walker en alweer Walker, met een 8-0 run en even lijkt Apollo de kluts kwijt te zijn, maar wederom recht de ploeg de schouders en komt het dankzij Cannefax en Kenyuoe Ondaan weer in het kielzog van de Hammers, die wel met een 55-46 voorsprong het laatste kwart ingaan.

De laatste periode gaat de motor dan toch draaien bij de thuisploeg. De bal gaat vlot rond en hieruit komen goede schotkansen, waaronder een dunk van Bleeker, die daarmee de marge op 15 punten brengt (67-52). Met een drietje zorgt diezelfde Bleeker ervoor dat Landstede nog iets verder uitloopt en dan is de wedstrijd wel gespeeld. Apollo blijft het wel proberen en komt nog een paar keer scorend door via Weijs en Cannefax, maar de winst komt voor de Hammers niet meer in gevaar. Ondanks de niet vallende schoten wint Landstede Hammers uiteindelijk met 79-66 van een hard werkend Apollo Amsterdam, dat erg lang aanklampt maar uiteindelijk toch tekort komt tegen de landskampioen.