!
Mario Bennes .jpg
16 juni 2021

Landstitel smaakt naar meer voor 'coach in ontwikkeling' Mario Bennes

Door Ronald van Dam

Of er al een standbeeld van hem in Den Helder staat? Mario Bennes lacht. “Nog niet, maar dat zou dan wel in de schaduw van die van Meindert van Veen moeten komen.” Feit is dat Dozy BV Den Helder onder leiding van Bennes afgelopen seizoen voor het eerst sinds 2009 weer landskampioen bij de vrouwen is geworden. Reden voor club en coach om hun samenwerking met een seizoen te verlengen.

Terugblikkend op het door de coronapandemie onderbroken seizoen in de Women’s Basketball League, dat uitmondde in de vijftiende landstitel in het bestaan van de roemruchte Noord-Hollandse club, zegt Bennes: “Het was een mooie, drukke tijd met het winnen van de beker en het landskampioenschap als resultaat. Het was lang geleden dat ze in Den Helder iets hadden gewonnen. Dat smaakt naar meer. Bij de club en bij mij.”

Dus heeft Bennes zijn contract met een jaar verlengd. “We zijn nu druk bezig met de selectie voor volgend seizoen. De spelerscarrousel draait al op volle toeren en het Nederlandse vrouwenbasketball is een klein wereldje, afwachten dus wie er beschikbaar komen. Bij ons stoppen Femke Slim en Maaike Klein. Leonie Plagmeijer wordt begin juli geopereerd en is een groot deel van het seizoen niet beschikbaar. Kourtney Treffers, Sarah Curran, Janiek van Veen en Amber Lewakabessy blijven in elk geval. En op Zoë Slagter en Kiki Fleuren wachten we nog vanwege hun 3x3 plannen. We zullen moeten kijken op welke posities we ons moeten en willen versterken. Daarbij is het ook niet zo dat we in Den Helder met een onbeperkt budget werken. Bovendien willen het team steeds meer een Helders gezicht gaan geven, wat betekent dat we meer jeugdspeelsters gaan inpassen.”

Nog even over dat als compliment bedoelde standbeeld. “Je kent me al langer dan vandaag, Ronald. Je weet hoe ik erin zit. Voor mij hoeven die loftuitingen niet zo. Het gaat niet om mij. De speelsters moeten het uiteindelijk doen in het veld. Als coach ben ik nog volop in ontwikkeling. Na afloop van de gewonnen finale heb ik met Meindert van Veen beelden zitten terugkijken. Dan denk je dat je bepaalde situaties goed hebt aangepakt, maar dan wijst hij je even fijntjes op het tegendeel.”

29042021 WBL G2 BIN DH Feest.jpg

De naam van Meindert van Veen is gevallen. Behalve dat hij de lekkerste scholletjes van Nederland bakt in Meindert’s Kitchen in sporthal Sportlaan, kijkt de Helderse succescoach (272 interlands als bondscoach bij de vrouwen en veertien keer kampioen van Nederland met Den Helder) mee over de schouder van Bennes. “Voor mij is dat ontzettend leerzaam en hij vindt het leuk om te doen. Omdat zijn dochter Janiek bij ons speelt, is hij in de eerste plaats vooral supporter, maar hij helpt soms. Tijdens de finale van de play-offs heeft Meindert wat analyses voor me gemaakt, toen ik het even heel druk had door de combinatie werk en basketball. Dat vindt hij leuk om te doen en ik leer ervan. Ik wil mezelf altijd verbeteren. Ik heb straks een afspraak met Erik Braal (tekende op de dag van het interview een tweejarig contract bij het mannenteam van Heroes Den Bosch in de BNXT League, RvD), om met hem te praten over de valkuilen als jonge coach.”

Het liefst zou Mario Bennes (57) fulltime aan de slag willen als coach in het vrouwenbasketball. “Ik werk liever met vrouwen dan mannen. Vrouwen zijn veel beter te sturen dan mannen, die vaak toch hun eigen plan trekken. Nadeel is soms wel dat vrouwen een beter geheugen hebben. Zeg je: we gaan in een situatie rechtsaf en drie weken later roep je ‘linksaf’, dan is er altijd wel eentje die je erop wijst dat je eerst toch echt iets anders zei. Fulltime coachen in de WBL zit er niet in. De enige twee fulltime coaches in het vrouwenbasketball in Nederland zijn geloof ik bondscoach Hakim Salem en zijn assistent Molly McDowell, in combinatie met hun werk bij de Orange Lions Academy. Alle andere coaches zijn parttimers. Het is wat het is. Ik ben veel te veel liefhebber om het niet op deze manier te doen.”

Mario Bennes Summer Camp 2.jpeg

Basketball Summercamp Mario Bennes

Voordat hij op 7 augustus aan de voorbereiding begint op het nieuwe seizoen dat op 25 september voor de landskampioen start met de ‘kraker’ tegen 4Consult/Binnenland, stort Bennes zich eerst nog op zijn befaamde zomerkamp voor basketballers van 9 t/m 18 jaar. Het Basketball Summercamp Mario Bennes is al decennia een begrip voor basketballende kids die ook in de vakantie met hun passie bezig willen zijn. "Ik ben blij dat we na het cancelen van het kamp vorig jaar door corona nu weer mogen. We doen dit keer één week in plaats van twee, van 19 t/m 24 juli. Weer op op de vertrouwde plek in het Indoorcentrum Landsmeer, met alle toeters en bellen die ze van ons mogen verwachten. Er is wel concurrentie bijgekomen van andere kampen, ze schieten als paddenstoelen uit de grond, maar dat is alleen maar goed. Ik vind dat wij nog steeds de nummer één van Nederland zijn na al die jaren."

Foto: Peter van Aalst