!
FIBA 1.jpg
7 oktober 2019

Nieuw hoofdstuk voor twee scheidsrechters

ZAGREB, 7 oktober 2019 - In de zomermaanden kregen Tijmen Last en Arnoud van Bochove het verlossende mailtje: ‘zee waren toegelaten tot FIBA’! Een nieuwe mijlpaal in hun nog relatief jonge carrières. Het weekend 27-30 september stond sindsdien omcirkeld in hun agenda’s.

Arnoud van Bochove vertelt wat er allemaal gebeurde in dat weekend waarin Tijmen en hij als nieuwe FIBA referees worden klaargestoomd voor een nieuw hoofdstuk in hun carrière.

Donderdag 27 september reisden we af naar Zagreb (Kroatië). Bij voorbaat wisten we dat we niets van Zagreb zouden zien, door de propvolle agenda. Dit weekend stond in teken van training, clinics en workshops. Het enige wat we zagen was het hotel, het sportveld en de sporthal.

De eerste dag is de meest relaxte dag voor de meeste scheidsrechters. Inchecken, oude en nieuwe bekenden ontmoeten en natuurlijk het in ontvangst nemen van onze koffer met alle FIBA benodigdheden voor het weekend en het seizoen. De dagen daarna beginnen om 07:45 uur met anderhalf uur physical training, waar onder begeleiding van een sportfysioloog wordt gewerkt aan conditie, kracht, mobiliteit en blessurepreventie.

Wie denkt dat de nieuwe generatie scheidsrechters niet veel hoeven te doen aan hun fysieke gesteldheid, komt bedrogen uit. Het fysieke aspect van scheidsrechters heeft afgelopen jaren binnen FIBA een erg belangrijke rol ingenomen. Alle FIBA scheidsrechters zijn voorzien van een sporthorloge en hartslagmeter die zij bij elke wedstrijd en elke training moeten dragen. De werkzame inspanningsfysiologen krijgen van alle scheidsrechters één maal per week een dataoverzicht van hun activiteiten en sturen vervolgens maandelijks een nieuw trainingsschema naar alle scheidsrechters, om de scheidsrechters in een zo goed mogelijke conditie te krijgen dan wel te houden om de fysieke aspecten van een wedstrijd aan te kunnen.

Na de fysieke training is het tijd voor een douche en welverdiend ontbijt. De rest van de dagprogramma’s staat in teken van clinics en workshops. Waarvoor ook verschillende gastsprekers waren uitgenodigd. Alan Sisinacki, een succesvol salesman, gaf een clinic over leadership en management. De grote raakvlakken tussen het bedrijfsleven en scheidsrechters werden hierbij uitgelicht. Daarnaast werd besproken welke factoren een groot deel van jouw succes gaan bepalen. Hard work, discipline, love and passion voor wat je doet en integriteit spelen hierbij een grote rol.

Een andere gastspreker voor deze dag was Tomislav Doloviski, een piloot. Hij kwam vertellen hoe zij als piloten worden opgeleid om de juiste beslissing te maken onder hoge druk. De link naar ons als scheidsrechters is dan ook snel gelegd. En de key notes preparation, calmness en anticipation stonden hier centraal. Daarna volgden nog twee presentaties van twee gastsprekers die het gehele weekend aanwezig waren: Boris Milosevic, een internationaal handbalscheidsrechter die in 2019 de WK finale mannen floot, en Nikos Georgiadis, een professor in de sportpsychologie. Nikos bracht ons alles bij over communicatie en stress management verdeeld over drie clinics in het weekend. Boris vertelde zijn verhaal over hoe de top te bereiken en belangrijker: hoe moeilijk het is om daar te blijven.

Naast al deze super interessante clinics hadden we het genoegen twee clinics te krijgen van Alexander Glisic, een van de top scheidsrechters binnen FIBA op dit moment en afgelopen zomer nog actief op de WK voor mannen in China. Het was super om zo’n iemand vol passie te zien spreken over wat het voor hem betekent om actief te zijn als FIBA-scheidsrechter. Voor mij persoonlijk misschien wel de meest inspirerende clinic van het weekend. In de tweede clinic van Alexander stonden we stil bij communicatie met spelers en coaches. Ondersteund met veel video materiaal van de WK in China en de Basketball Champions League finale 2018.

Naast al deze gastsprekers stond de rest van het weekend in teken van criteria, mechanics en individual officiating techniques. Hierin gingen we back to basic. FIBA hamert op deze basics bij elke clinic, elk toernooi en op elk niveau. Zelfs bij de WK in China werden deze fundamentals/basics over en over herhaald. Het belang van mechanics en individual officiating techniques werd nog maar eens benadrukt met de cijfers dat 90% van de gemiste/verkeerde calls te herleiden zijn aan verkeerde mechanics en/of individual officiating techniques. FIBA’s motto is dan ook simpel: ‘Better fundamentals leads to better officiating’. Een continu leerproces gedurende je gehele carrière.

Drie lange dagen, die begonnen om 07.45 en eindigden om 20.00 uur wanneer we mochten aanschuiven voor diner. De dagen waren lang, de trainingen pittig, de nachten niet al te lang, maar het was het allemaal meer dan waard. Het draait uiteindelijk allemaal om met z’n allen elke dag een stukje beter te worden. 87 nieuwe FIBA scheidsrechters uit 37 verschillende landen, maar allemaal met dezelfde passie voor basketbal.