!
20200118 Aris-BAL.JPG
18 januari 2020

Sterk vierde kwart brengt Aris de winst

Door Johan Span

LEEUWARDEN, 18 januari 2020 - Lange tijd zag het er naar uit dat Basketbal Academie Limburg twee belangrijke punten uit Leeuwarden mee naar huis zou nemen. In het vierde kwart kwam Aris Leeuwarden echter op stoom en dat leidde tot een 24-7 kwartstand. Dat was genoeg voor de 60-48 winst. Andy Mazurczak was met 25 punten, 8 rebounds en 6 assists de grote man in het Kalverdijkje.

Basketbal Academie Limburg staat op een zesde en laatste plek voor eventueel play-off deelname. Zes punten voor de Friezen die achtste staan. Een ‘gehandicapt’ Aris, dat 2020 met twee overwinningen succesvol gestart was, verloor zijn eerste twee onderlinge ontmoetingen. Na een nieuwe nederlaag tegen de Limburgers, was ook play-off deelname uit het zicht verdwenen. Zaterdag namen de Friezen revanche en verkleinden het gat naar vier punten.

Voor Aris stond er zaterdagavond dus veel op het spel. Alleen winst tegen de Limburgers telde om nog enig uitzicht te houden op eventueel play-off deelname. Hetzelfde gold ook voor de Limburgers die bij winst flink afstand konden nemen. De verdedigende stellingen werden in de beginfase dan ook flink ingenomen door beide teams. Boeiend was in de beginfase ook het gevecht tussen Roel Aarts (BAL) en Samuel Idowu. Waar Idowu Aarts aardig in bedwang hield, kon hij ook nu weinig goeds doen bij de scheidsrechters. Binnen vijf minuten kreeg de Amerikaanse reus al twee fouten aangemeten en moest vroeg naar de bank. Met slechts ruim 14 minuten speeltijd werd hij het grootste slachtoffer van het strenge fluiten van de scheidsrechters. Aarts profiteerde gelijk met vijf punten op rij en legde de basis voor 13-15 voorsprong na 10 minuten spelen. Na ‘een opzettelijke fout’ van man-of-the-match Andy Mazurczak mocht Roel van Overbeek deze stand op het bord zetten.

Aarts (17 punten en 8 rebounds) mocht ook aanleggen naar 13-19, waarna Idowu andermaal de klos was met zijn derde persoonlijke fout. Bal rook bloed. Via Sander Hollanders (drietje) en een bommetje van Ivan Simic liepen de Limburgers uit naar 17-28. Waar de verdediging bij de Friezen goed gesloten bleef, spatten alle pogingen van afstand bij de thuisploeg van de ring. Met acht puntjes in het tweede kwart stond er dan ook een magere 21-29 ruststand op het scorebord. Nul uit dertien pogingen deed het ergste vermoeden voor het tweede kwart. Ras-schutter Arunas Mikalauskas stond vreemd genoeg nog helemaal droog maar was in de defensie weer uiterst belangrijk.

Ferried Naciri: “Schoten raken kun je niet controleren, die raak je of niet, maar wat je verdedigend doet is controleerbaar. Allemaal communicatie, hard werken en positioneren en dat was over het algemeen heel goed.”

Craig Osaikhwuwuomwan gaf na rust het voortouw voor een revival. Een deze avond weer weergaloze dirigent Andy Mazurczak knalde het eerste drietje binnen en de wedstrijd kreeg plots een ander gezicht. Sjoerd Koopmans vuurde nog een tweede bom af en plots was de aansluiting weer daar: 33-34. Maar ook de Limburgers rechtten nog eenmaal de rug. Met nog een kwart te gaan was voor beide teams alles nog mogelijk bij een stand van 36-41.

Naciri in de rust: “We hebben besproken dat wij wel goeie opties moeten krijgen en dat we die moeten raken. Dat wij niet met de scheidsrechters bezig moeten zijn, dat is wat het is. Ze floten heel strak en daar hadden wij wat problemen mee. Maar de scheidsrechters zetten de lijnen uit. Maar een compliment aan de spelers hoe ze daarmee om konden gaan. We praten altijd over het vierde kwart wie het meest tactisch moet zijn en dat waren wij vandaag.”

Het vierde kwart gingen bij de thuisploeg dan ook alle remmen los. Onder de regie van Mazurczak werden de Limburgers volledig overlopen. Torben Tönjann vuurde zijn enige, maar uiterst belangrijke bommetje af, waarna Mazurczak de 43-43 op het bord zette. Idowu zette de Friezen op voorsprong en legde daarmee de basis voor een aardig slot voor de thuisploeg. Arunas Mikalauskas (7 rebounds) vuurde zijn enige drietje af. Mazurczak was met zes uit zes uiterst koelbloedig vanaf de vrije worplijn. Craig O. maakte het feestje voor de thuisploeg helemaal compleet door in de slotseconde op aangeven van ‘Andy’ via een alley-oop het punt van de avond te scoren. Craig O. was goed voor 12 punten, 12 rebounds.