!
20210905 Henry Caruso.JPG
5 september 2021

Succesvolle inhaalrace Donar

Door Mannus Etten

GRONINGEN - Donar ontving op de Open Dag Telenet Giants Antwerpen. De Belgische formatie was heer en meester in het eerste kwart: 13-28. Bij rust had Donar de achterstand al teruggebracht tot 46-48 om in het laatste kwart toe te slaan. Onder aanvoering van een zeer sterk spelende Marquis Addison (31 punten) greep Donar de winst met 95-86.

De organisatie van Donar heeft voor de open dag het programma een beetje aan moeten passen in verband met de geldende coronamaatregelen. Geen uitgebreid handtekening jagen voor de kinderen bijvoorbeeld. Daarvoor in de plaats werd er een soort van ‘wie is het?’ gehouden en moesten de bezoekers vanaf de tribune met hun telefoon stemmen welke speler ze zien.

Na deze introductie liep MartiniPlaza nog meer vol om vervolgens de oefenwedstrijd tegen de Antwerpen Giants te aanschouwen. Een tegenstander later in het seizoen waarschijnlijk en dus interessant om te zien welke spelers zij nu hebben.

Het Belgische team heeft met Jean-Marc Mwema een Belgische international die na jaren Oostende weer is terug gekeerd in Antwerpen. De speler neemt zijn team in dat eerste kwart op sleeptouw. Donar komt er niet echt aan te pas en staat met 13-28 achter na 10 minuten spelen.

Hoeveel waarde moet je hechten aan een oefenwedstrijd? Nou, volgens coach Matthew Otten is het een serieuze zaak. “We komen ze later dit seizoen ook weer tegen en willen graag zien hoe het gaat tegen dit team. Daarnaast is het gewoon een wedstrijd en die wil je altijd winnen. Voor deze fase van het seizoen is het ook vooral werken.”

Donar in trekt het tweede kwart met vooral Lotanna Nwogbo de wedstrijd gelijk en de center maakte in dit tweede kwart een goede indruk. Beter dan zijn start met wat ongelukkige moves. Hij zal niet als topscorer eindigen, maar wel veel punten verzamelen.

Het is dan 46-48 als beide ploegen de kleedkamers opzoeken. Na deze onderbreking wordt het een heerlijk spannende pot. Het voelt mede doordat er toch een mooie opkomst aanwezig is qua bezoekers als een soort spannende Europese wedstrijd. Donar mag zelfs even leiden dankzij een driepunter van Leon Williams. Maar met 67-68 is het toch Antwerpen dat het laatste kwart ingaat als leider in de wedstrijd.

Maar dan na enkele minuten in het laatste kwart is het Marquis Addison die opstaat en driemaal op rij een driepunter maakt. Van 75-75 is het ineens 83-75 en hij maakt daarna nog een paar punten en ineens komt de overwinning dichtbij. Addison maakt 14 punten op rij voor Donar en dat breekt de tegenstander. Thomas Koenis mag nog even een dunk maken na een fijne pass van Austin Luke. Uiteindelijk wint Donar deze vermakelijke pot met 95-86 en dat wordt nog wat later dit seizoen. Antwerpen Giants is een pittige ploeg. Naast Mwema is het de IJslander Elvar Fridriksson die ook 24 punten maakt voor zijn ploeg.

Zo verloopt de oefencampagne voor Donar erg positief. Maar helaas maakt ook op deze zonnige zondag één zwaluw nog steeds geen zomer. Vrijdag staat de volgende oefenwedstrijd voor Donar op het programma.