!
20200305- Josh Williams-01.jpg
5 maart 2020

Suns bezorgen ZZ Leiden een kater

Door Wop van Eis

DEN HELDER, 5 maart 2020 - Den Helder Suns heeft een bijzondere winst bij kunnen schrijven. De Helderse formatie profiteerde optimaal van het lamlendige spel van Zorg en Zekerheid Leiden. Bij rust was het verschil vier puntjes (42-38), maar na de pauze liep het verschil snel op richting de dubbele cijfers. Aan het eind werd de Leidse ploeg gedeclasseerd. Den Helder Suns won verdiend met 91-75.

Het eerste kwart is voor de bezoekers uit Leiden. Hoewel de Den Helder Suns met een driepunter van Thibault Vanderhaegen bij 10-9 langszij komt, is de stand na de eerste tien minuten in het voordeel van de bezoekers: 16-20. Door het tweede kwart met 26-18 te beslechten lijkt het, dat het behalve voor Zorg en Zekerheid Leiden een zure avond wordt, dat de thuisblijvers vandaag hun ongelijk krijgen. Mede door twee driepunters van de met scherp schietende Josh Williams is het voordeel aan Helderse zijde bij de rust: 42-38.

Na de rust gaan beide teams op jacht naar de winst. Bij de thuisspelende ploeg lijkt opeens veel te lukken als Vanderhaegen een mooie assist levert aan Yarick Brussen. Leiden-speler en international Worthy de Jong (4 uit 15 gedurende de wedstrijd) heeft er eindelijk zijn eerste score inleggen (44-42). Driepunters van Boyd van der Vuurst de Vries en Vanderhaegen (50-42) dwingen coach Rolf Franke tot het nemen van een time-out. Zorg en Zekerheid Leiden weet hierna terug te komen tot 50-47. Toch kan Den Helder andermaal weglopen van Leiden, als Van der Vuurst de Vries de bal perfect op maat geeft aan K.J. Byers, voor een alley-oop: 61-53. Bij 65-57 gaan de Suns met acht punten voorsprong de laatste tien minuten in.

Nu is het Byers de de assist geeft op Van der Vuurst de Vries. De Suns zitten in een fase waarin alles lijkt te lukken. Zorg en Zekerheid Leiden kan geen stempel drukken op de wedstrijd en wordt steeds gefrustreerder als ze beseffen dat ze naar de slachtbank worden geleid. Jarvis Williams mag de kleedkamer opzoeken als hij tot tweemaal toe een technische fout krijgt. De Suns weten dat de overwinning niet meer uit hun handen kan glippen en spelen frivool de wedstrijd uit: 91-75.

Coach Peter van Noord: “We komen van ver. Er is veel gebeurd. Nino Gorissen is een vraagteken voor de rest van het seizoen. Er is een scheurtje in zijn meniscus geconstateerd. Ik ben blij dat we echt teamwerk hebben geleverd. We hadden 26 assists, dat is erg sterk. En dat geeft mij een goed gevoel. Nu op naar zaterdag, de tweede wedstrijd binnen 48 uur. Morgen herstellen, goed eten en wellicht een ijsbadje.”

Van der Vuurst de Vries is uiteraard tevreden met de overwinning: “Het leek even op gallery play terwijl er nog wel wat behoorlijk minuten te gaan waren. Maar we kwamen in ons momentum. K.J. gaf een vingertje en ik wist dat ik hem de bal kon geven voor de alley-oop. Dat geeft zelfvertrouwen, alles lukte. En nu op naar Weert, een belangrijke wedstrijd in het kader van de play-offs.”

De maand maart een hele belangrijke maand voor de Suns. Het team van hoofdcoach Peter van Noord staat momenteel zevende op de ranglijst en heeft nog uitzicht op een plek die recht geeft op deelname aan de play-offs. De winst op Zorg en Zekerheid Leiden heeft daar een goede bijdrage aan geleverd. Omdat concurrent BAL uit Weert vanavond verloor van Aris kan aanstaande zaterdag in de uitwedstrijd tegen BAL goede zaken worden gedaan door de Suns, die op gelijke hoogte kunnen komen met de Limburgers.