!
21022020 TUE NED Thomas van der Mars dribbel.jpg
22 november 2020

Thomas van der Mars gaat naar Turkije en neemt mee: boeken, Netflix en strijdlust

Door Ronald van Dam

We tellen af. Nog vijf dagen en dan beginnen de Orange Lions aan hun tweede kwalificatiewindow voor EuroBasket 2022. Uit Nederland reizen zes spelers naar de bubbel in Turkije om het op vrijdag 27 november eerst op te nemen tegen Zweden en twee dagen later tegen het gastland. Één van die zes is Thomas van der Mars. De center van Heroes Den Bosch heeft al sinds half oktober geen wedstrijd meer gespeeld, maar gaat alles geven voor zijn land. “We zullen er staan en willen de duels gewoon winnen.”

We spreken Thomas van der Mars telefonisch een dag voor vertrek naar de bubbel in Istanbul. Zijn koffer is gepakt. Maandag meldt de net dertig geworden en 2.08 meter lange international zich op Schiphol om samen met vijf andere Lions en de staf naar Istanbul te vliegen.

Ben je er klaar voor, Thomas?
“Ja en nee. Ja, omdat we meer dan normaal de tijd hebben gehad om ons voor te bereiden en met een aantal jongens bij elkaar te komen om iets van wedstrijdritme te simuleren, met 5-5 scrimmages. Of ik er geestelijk klaar voor ben? Gedeeltelijk. Je mist toch het normale ritme van de wedstrijden waar je elke week naar toe werkt. Dat is er nu al twee maanden niet, maar ik denk toch dat we met die 5-5 trainingen de afgelopen weken goed hebben kunnen werken. Je gaat ervoor. Zo is het nu eenmaal. We zullen er staan en willen gewoon die duels winnen. Dat is waar je altijd als topsporter voor gaat.”

Hoe sta je er zelf voor?
“Zoals elke speler in de Dutch Basketball League ben ik toch wat gefrustreerd dat bij ons alles stil is gevallen ten opzichte van andere landen, waar de competities gewoon doorgaan. De rationaliteit achter sommige beslissingen is soms ver te zoeken. Maar goed, dat is nou eenmaal de situatie. Het is in elk geval mooi dat de clubs en de bond er samen voor hebben gezorgd dat we met de jongens in Nederland dit hebben kunnen doen, gelet op de blessurerisico’s, die er natuurlijk zijn. Verder gaat het persoonlijk goed met mij. Ik ben gezond. Mijn familie en vrienden ook en dat is het allerbelangrijkst.”

Wat staat je daar te wachten als je de bubbel ingaat?
“De afgelopen weken zijn we vaak getest. Je moet een aantal keer negatief hebben getest om af te mogen reizen. Bij de laatste test was gelukkig iedereen negatief, dus we kunnen allemaal naar Turkije. Wat ik nu weet is dat we daar voortdurend een mondkapje moeten dragen, zoveel mogelijk op onze kamers moeten blijven en bij de fysio mag maar één persoon tegelijk naar binnen. Het wordt een volledig isolement, op de wedstrijden en de meetings na. Als we daar zijn, zullen we ter plekke nog wel meer informatie van de FIBA krijgen.”

21022020 TUE NED Thomas van der Mars huddle.jpg

Wat zit er in je koffer om de eenzaamheid in de bubbel verdrijven?
“Een paar boeken. Eentje is een roman en het andere boek gaat over neuroplasticiteit. Ik doe naast het basketball een studie bèta wetenschappen. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan computer science. Dat is iets waar ik na mijn carrière als basketballer mee verder wil. Verder ga ik natuurlijk ongetwijfeld Netflix kijken, als zit ik nu wel in between series. The Queen’s Gambit, zeg je? Bedankt voor de tip.”

Wat weet van je van de twee tegenstanders, Zweden en Turkije?
“Zweden leek op voorhand het land waar van werd verwacht dat je die achter je moest laten om derde te worden in de groep. Maar goed, die hebben net als wij van Turkije gewonnen. De Turken staan nog met lege handen. Dat is een topland in Europa dat het aan zijn stand verplicht is om het EK te halen. Ik verwacht een getergd Turkije dat zich niet nog een tweede keer zal willen laten verrassen. Maar eerlijk gezegd ben ik vooral bezig met ons team. Je wilt in de korte tijd die je hebt vooral in jezelf en de ploeg investeren. Het is aan de staf om met een goed game plan te komen. We gaan daar doen wat je van ons mag verwachten: strijden voor Nederland.”

De wedstrijden van de Orange Lions zijn live te zien op Ziggo Sport.

Foto's fiba.com