!BASKETBALLNEDERLANDBASKETBALLNEDERLAND
BAL WBL.jpg
16 oktober 2021

Women’s Basketball League in het seizoen 2022/2023 verrijkt met Basketball Academie Limburg

Door Ronald van Dam

Goed nieuws! De Women’s Basketball League krijgt er in het seizoen 2022/2023 waarschijnlijk een nieuw team bij. Basketball Academie Limburg (BAL) wil dan met een vrouwenteam toetreden tot het hoogste niveau in Nederland, om zo de eigen talenten de mogelijkheid te bieden topbasketball in Weert te spelen. Dat gebeurt met ondersteuning van het bedrijf AT-Automation dat voor een periode van vijf jaar hoofdsponsor wordt van de vrouwenkant van BAL, met een optie voor nog eens vijf jaar. BAL heeft vandaag de plannen voor de gang naar de WBL bekend gemaakt aan de buitenwacht. ‘Binnen vijf jaar willen we mee kunnen spelen voor de prijzen en een vaste waarde in de WBL zijn’.

Ard Triepels is de directeur AT-Automation, een bedrijf in automatiseringsoplossingen. Begonnen als eenmanszaak heef hij inmiddels 22 mensen onder zijn hoede in een bedrijfspand aan de Schoutlaan in Weert, niet ver van sporthal Boshoven, de thuishaven van BAL. “Begin dit jaar kregen we er een collega bij wiens dochter in de jeugd van BAL speelt”, antwoordt Triepels op de vraag hoe hij in het Weerter basketball terecht is gekomen. “In diezelfde periode waren de mannen van BAL in het nieuws, omdat ze de nationale beker wonnen. Voor mij reden om contact te zoeken met de club. Wat me in die eerste gesprekken meteen aansprak was de filosofie van de club met hun kernwaarden als toewijding, discipline en jonge basketballers opleiden, daarbij de studie niet uit het oog verliezend. Dat past ook heel erg bij wie wij als bedrijf zijn.”

Maar het viel Triepels ook meteen op dat ze bij BAL aan de vrouwenkant jonge speelsters met passie voor basketball aan het opleiden waren, zonder die talenten een podium op het hoogste niveau – de Women’s Basketball League – te kunnen bieden. “Dat vond ik vreemd. Toen ik dat ter sprake bracht, was de reactie: daar zijn we wel mee bezig, maar omdat op een goede manier te kunnen realiseren, hebben we financiële ondersteuning nodig, oftewel: een geldschieter. Ik kom uit een sportieve familie, heb zelf gevoetbald en mijn moeder is jarenlang scheidsrechter geweest op een aardig niveau, bij de mannen en de vrouwen. Thuis was er altijd aandacht voor het belang van sport, ook voor vrouwen. Alles bij elkaar heb ik toen besloten om BAL te gaan helpen.”

Bij BAL zijn ze daar heel blij mee. “Al heel snel bleek dat de belangstelling van Ard uitging naar het steunen van de vrouwen en niet naar de mannen”, vertelt voorzitter Jeroen van Veen. “Die kwam op het goede moment, want we liepen al langer rond met de plannen voor een vrouwenteam in de eredivisie. Uit het contact met de Nederlands Basketball Bond was al duidelijk dat er nog ruimte is voor een ploeg in de WBL, al moeten we natuurlijk nog wel formeel worden toegelaten. Toen zijn we snel aan de slag gegaan. Een aantal speelsters in onze U20 ploeg is het niveau aan het ontgroeien en het was zaak om hen in een vroegtijdig stadium te informeren. Er zijn nu al BAL-speelsters in de WBL actief in Den Helder, Utrecht en Barendrecht, en er zitten er twee bij de Orange Lions Academy. Vroeger stroomden die speelsters uit, nu kunnen we hen basketball op het hoogste niveau in Nederland bieden. Ze hoeven niet meer weg. En de ambities liggen zelfs iets hoger dan met onze mannen in de BNXT League. Binnen vijf jaar willen we mee kunnen spelen voor de prijzen en een vaste waarde in de WBL zijn. Wat dat betreft zijn we ook heel blij dat AT-Automatism de intentie heeft om dit tien jaar met ons te gaan oppakken. Het is een mooie aanvulling op wat we met BAL aan het doen zijn.”

Zelden was één plus één meer twee dan in Weert. De financiële steun van AT-Automation start per direct en BAL gebruikt het lopende seizoen om de gang naar de WBL voor te bereiden, waarbij Triepels met zijn bedrijf niet alleen maar ‘gever’ wil zijn. “Met deze samenwerking willen we ook gebruik maken van de kennis van BAL en de club als voorbeeldfunctie gebruiken. Bijvoorbeeld als het aankomt op het motiveren van jeugd, bij ons werken inmiddels ook veel jonge mensen. In onze eigen uitingen op social media zullen we ook steeds de koppeling met BAL benadrukken.”

BAL heeft het lopende seizoen hard nodig om in de jaargang 2022/2023 goed van start te kunnen gaan in de WBL. Van Veen: “Er komt natuurlijk veel bij kijken om dit sportief en organisatorisch goed voor te bereiden. Daarom hebben we ook gezegd tegen Ard: jullie steun hebben we nu al nodig. We hebben een zaal, maar die gaan we natuurlijk nog meer nodig hebben, als we het publiek in Weert wekelijks eredivisiebasketball gaan bieden. Met Jorrick Creyghton hebben we al een bevlogen coach in huis en de selectie zal worden gevormd door de kern van onze U20-ploeg. Maar we staan voor alles open. Voor Limburgse speelsters die terug willen keren, maar ook voor talenten van elders. En België, waar ook op aardig niveau wordt gespeeld, is hier ook niet ver weg voor ons. Al met al is dit een prachtig moment voor het basketball in Weert en het vrouwenbasketball in Nederland.”

Foto: Jeroen van Veen, Ard Triepels en Jorrick Creyghton (vlnr) bij de presentatie van de eredivisieplannen van BAL (foto Jos van Moorsel)