!
20210508 Yoast-Heroes Helfrich.jpg
8 mei 2021

Yoast United bekroont inhaalrace

Door Toon Hendriks

BEMMEL - Halverwege het derde kwart leek deze serie al gespeeld. Heroes Den Bosch genoot op dat moment een 48-68 voorsprong. Yoast United kwam echter heel sterk terug. Onder aanvoering van Austin Luke (43 punten) kroop de thuisploeg langzaam dichterbij. In de slotfase kwamen de Bemmelnaren zelfs voor te staan en dat wist Yoast United tot het einde toe vast te houden: 91-89. Heroes Den Bosch zal dinsdag flink aan de bak moeten om de ploeg van coach Matthew Otten van zich af te schudden.

Yoast United, dat vorige week een bitter verlies pakte in de bekerfinale tegen BAL, is vandaag van plan om tegen Den Bosch Heroes te laten zien dat hun winstpartijen tegen Zwolle en Groningen geen uitzonderingen waren. Heroes, dat op zijn beurt vroeg uit de beker werd geslagen, wil hier de toon zetten voor de rest van de play-offs. Twee teams die graag willen winnen dus, in wat belooft een spannende wedstrijd te worden

Beide teams beginnen in een rap tempo met een score. Maar daarna wil de bal niet door de ring, ondanks het snelle spel. Het is dankzij een afstandsschot van Boy van Vliet dat de Bossche ploeg een voorsprong pakt. Aan de Bemmelse kant lukt het scoren wat minder. Als Miha Lapornik er dan twee snelle driepunters in schiet om de voorsprong te vergroten naar negen punten grijpt Coach Matthew Otten in en vraagt een time-out aan. Jett Speelman heeft zijn coach gehoord en maakt direct een snelle score uit de time-out. Mede dankzij een sterk spelende Lapornik weet Den Bosch steeds meer uit te lopen. Waar de ballen bij de Bemmelnaren niet door het netje willen, is dat wel anders aan de kant van Den Bosch. Ondanks dat de Bossche mannen richting het einde van het kwart in de penalty komen, lukt het Yoast nog niet om terug in de wedstrijd te komen. Austin Luke is de enige die nog tegengeluid geeft aan de kant van Bemmel met een inside actie en een driepunter. Toch is dit niet genoeg en eindigt het kwart met 18-34.

Luke gaat direct verder waar hij gebleven is met twee afstandsbommen om de voorsprong in te korten naar tien. Het duurt even voordat er tegengeluid komt van de Bosschenaren. Als dit komt, is het in de vorm van een drietal sterke inside acties van Jonathon Williams. Als Luke dan door Alan Herndon geblockt wordt en Williams zijn achtste punt op rij mag noteren, vlucht de Bemmelse coach de time-out in om zijn spelers op scherp te zetten. Luke staat ook direct weer op scherp met een afstandsschot. Inside lijkt Yoast het alleen niet te houden en blijven ze scores om de oren krijgen. Toch lijkt Heroes het inside lastig te hebben om Andres Ibarguen van de rebounds af te houden, er worden hier meerdere malen fouten op hem gemaakt. Luke maakt er een ware one-man show van en is de enige in zijn team die de bal door het netje krijgt. Het is dan Speelman die uiteindelijk ook een score maakt, waarna de Bossche ploeg direct de time-out inspringt ondanks hun voorsprong van 14 punten (33-47). Dominic Gilbert die in de minuten die hij maakt uitstekende defense speelt op Luke, is als eerste aan de beurt uit de time-out. De ploegen gaan nu scores uitwisselen, waardoor Yoast toch wat dichterbij weet te komen dankzij een scherp schietende Luke. Zo gaan de Bemmelnaren met een achterstand van tien punten aan de thee: 43-53.

De Bossche ploeg begint meteen sterk aan de tweede helft van de wedstrijd met acties van Lapornik (25 punten 7-9 op driepunters) en DeMario Mayfield die beiden de ring gemakkelijk vinden. Als Mayfield dan ook de voorsprong vergroot naar 19, wil coach Otten zijn mannen spreken en vraagt een time-out aan. Uit de time-out spelen beide ploegen op een rap tempo en maakt de Gelderse ploeg gebruik van een zoneverdediging. Dit resulteert in de nodige fastbreaks, Vooral Kaleb Warner heeft hier baat bij en is er snel bij. Zo kan hij de nodige punten scoren voor Yoast en weet het team de voorsprong te verkleinen tot 12 punten. Ondertussen is Williams ook lekker door blijven scoren inside en is hij de enige reden dat Heroes nog op afstand blijft. Luke lijkt gebrand om de voorsprong toch nog in te korten en maakt een ankle breaker op Stefan Wessels en raakt vervolgens een afstandsbom om de voorsprong te verkleinen naar 7 richting het einde van het kwart (68-75).

Het laatste kwart begint met een uitwisseling van driepunters door JaCori Payne en Keime Helfrich. Beide ploegen willen snel spelen, maar de ballen willen nog niet goed door het netje. Dankzij Warner (16 punten) en Luke (43 punten) lukt het de Bemmelnaren dan toch om in te gaan lopen. Ze verkleinen de voorsprong van Heroes tot drie. Wederom worden er driepunters uitgewisseld, ditmaal door Helfrich en Gilbert. Als Williams (17 punten) dan toch weer de voorsprong naar vijf vergroot voor Heroes, wil Otten zijn mannen aansporen om de winst te gaan pakken. Opnieuw een time-out. Met resultaat: Ibarguen maakt meteen een sterke inside dunk, waar Mayfield ook antwoord op heeft. De ploegen wisselen het scoren af en het verschil blijft zo lang steken op vijf punten. Het is dan uiteindelijk Luke die de voorsprong pakt met een afstandsbommetje, waarop direct coach Jean-Marc Jaumin de time-out in vlucht (88-87). Luke gaat hierna gewoon door waar hij mee bezig was en vergroot de voorsprong door er nog een driepunter in te gooien. Als Herndon dan de voorsprong terugbrengt naar 2 met 16 seconden op de klok, wil Otten de mannen even toespreken. Hierna weten de Gelderse spelers het hoofd koel te houden en komt er geen score meer bij. Zo wint Yoast United zijn eerste play-off wedstrijd met 91-89.