!
_A3H1102.jpg
15 december 2019

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord door het oog van de naald

Door Johan Span

LEEUWARDEN, 15 december 2019 - Als Aris Leeuwarden een kans had om van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord te winnen, dan was het zondagmiddag wel. De Friezen waren mede door een sterk derde kwart op een voorsprong van 12 punten gekjomen (60-48). In de laatste drie minuten maakten de Rotterdammers een achterstand van 9 punten goed. Kort voor het eindsignaal besliste Keyshawn Woods de wedstrijd in het voordeel van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord: 74-75.

Zonder Andy Mazurczak, Craig Osaikhwuwuomwan en Arunas Mikalauskas verloor Aris Leeuwarden de uitwedstrijd tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketbal met grote cijfers: 98-62. Zondagmiddag in het eigen Kalverdome met Mazurczak en Mikalauskas liet de brigade van coach Ferried Naciri in het laatste kwart de winst glippen. Aris verloor met 74-75.

Met nog ruim drie minuten spelen en met negen punten voorsprong (70-61) leek de brigade van Aris-coach Ferried Naciri de zege op Zeeuw & Zeeuw Feyenoord over de eindstreep te trekken. Een droge driepunter van Tijme van Dijk leek dodelijk voor de ploeg van Toon van Helfteren. Op dat moment stond Quentin Snider voor zijn ploeg op en knalde met twee bommetjes ongeveer vanaf de Coolsingel raak. Met twee benutte vrije worpen van Coen Stolk schoot hij zijn team (71-71) weer langszij. Omdat de thuisploeg het de laatste drie minuten moest doen zonder zijn twee centers Samuel Idowu (vijf fouten en 17 punten) en Reinder Brandsma (5 fouten en 10 punten) was de angel in de aanval binnen het team onder het bord verdwenen. Aris nam nog wel onder regie van Andy Mazurczak een 74-71 voorsprong, maar de foutenlast brak het thuisteam op. Vanaf de vrije worplijn velde Keyshawn Woods koelbloedig met vier rake treffers het vonnis over de Friezen. Een laatste poging van Aris-topschutter Arunas Mikalauskas werd verijdeld.

Coach Toon van Helfteren: “Weet je, ik sta net na de wedstrijd te praten met Tony van den Bosch en Sanders Jackson. Drie ouwe wijze mannen over basketbal. We stonden alle drie met onze hoofd te schudden en je gelooft eigenlijk niet wat je ziet: punt.” Na punt volgde nog een korte analyse over Feyenoord: “We zitten in een dip en spelen de laatste tijd niet goed. Ik denk dat daar redenen voor zijn en ben blij dat we nu de kerststop hebben. Dat we daarna weer teruggaan naar de periode oktober/november toen we flitsend basketbal lieten zien. Op het eind hadden we er een hard hoofd in, maar met name Quentin Snider nam de ploeg op sleeptouw en sleepte door zijn agressieve aanval de overwinning voor ons uit het vuur.”

Na de openingsscore van ‘man of the match’ Quentin Snider (29 punten) vuurde Sjoerd Koopmans een bommetje af. Nadat Samuel Idowu zijn team op 6-4 zette, antwoordden de Rotterdammers via Snider en Coen Stolk naar 6-10. De Friezen keken daarna even tegen tien punten achterstand aan, waarna Andy Mazurczak (3) en Arunas Mikalauskas deze terugbrachten naar 13-18 einde eerste kwart. Reinder Brandsma, vandaag gepresenteerd als ambassadeur Fries Jeugd-Fonds Sport & Cultuur, toonde ook zijn niet geringe waarde voor zijn team en opende voor de Friezen het tweede kwart. Torben Tönjann vuurde zijn eerste bommetje af, waarna Brandsma de aansluitende treffer op het bord zette. Cedric Dedecker (3) roerde zich, nadat Rotterdam weer even was weggelopen. Ras-schutter Mikalauskas (19 punten) vuurde zijn eerste bommetje af naar 32-32. Stolk liet de 32-34 ruststand optekenen.

Na rust zette het Friese supertrio Mikalauskas (11 punten) – Mazurczak (4 punten) – Idowu (3 punten) de eerste vijf minuten de gaskraan even open. Dedecker vuurde zijn tweede projectiel af en de 53-42 voorsprong was daar. Met nog een kwart te gaan leek de tweede seizoenoverwinning voor de thuisclub in de maak. Snider dacht daar echter even anders over en opende voor de Rotterdammers met een drietje en een score. Idowu beukte met vijf punten op rij de voorsprong weer naar acht punten. Maar het was andermaal Snider die een spaak in het Friese wiel stak. Met elf punten op rij bewerkstelligde hij in zijn uppie de aansluiting (70-69). Even was er nog hoop toen Mazurczak de Friezen weer op voorsprong zette. Met vier voltreffers vanaf de vrije worplijn in de laatste 30 seconden velde Woods het vonnis over de thuisploeg.

Aris-coach Naciri: “Ik denk dat wij gewoon de betere waren tijdens de gehele wedstrijd. Ik denk dat je drie goede kwarten speelt en creëert wat je wil creëren. In het begin derde kwart in plaats van 12 hadden wij 20 punten voor moeten staan. Omdat wij daar het verschil niet uitbuiten, geef je hen nog een kans terug te komen. Die twee fouten (5) van de centers kom je in een situatie dat je met een vier op de vijf gaat spelen. Dan kwamen wij in moeilijkheden. Dit is best wel zuur omdat je verdient om te winnen aan de ene kant, maar aan de andere kant ook niet omdat je het gewoon moet afmaken. Ja, dit is zuur.”

Donderdag 19 december speelt het team van Aris coach Ferried Naciri voor de beker een uitwedstrijd tegen promotiedivisieclub Locomotief in Rijswijk. Twee dagen later, zaterdag 21 december, volgt dan voor het kerstreces de noordelijke derby in MartiniPlaza tegen Donar Groningen. De competitie krijgt dan op 11 en 18 januari een vervolg met twee thuiswedstrijden tegen Den Helder Suns en Basketbal Academie Limburg.