!
_DSC4806.jpg
6 oktober 2019

ZZ Leiden haalt zijn gram

Door Menno Schraven

LEIDEN, 5 oktober 2019 - Drie weken terug ging Zorg en Zekerheid Leiden in Zwolle nog onderuit tegen Landstede Hammers. In Leiden was het vanavond anders. Zorg en Zekerheid Leiden speelde agressiever en scoorde geregeld uit Zwols balverlies. Zo won de Leidse ploeg met 82-73.

“De lat moet hoger”, zo ontvouwde voorzitter Marcel Verburg het thema voor Zorg en Zekerheid Leiden dit seizoen ten overstaan van de pers, voorafgaand aan de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Niet alleen op het veld moet het niveau omhoog, maar de ambitie geldt voor de gehele organisatie, refererend aan de groei die de andere Nederlandse topclubs Donar, Den Bosch én Zwolle doormaken. Ook coach Rolf Franke sprak vooraf kort over het lerend vermogen van zijn ploeg en de wijze waarop hij de Hammers wilde bestrijden. Doel was vooral om de snelheid van Jordan Johnson af te stoppen, om daarmee een belangrijke angel uit de Zwolse aanval te halen. Iets was in de wedstrijd redelijk goed lukte, ondanks de 22 punten waarmee Johnson zou eindigen.

De thuisclub, die kort voor aanvang Mohamed Kherrazi nog even in het zonnetje zette en bedankte voor bewezen diensten (samen met Worthy de Jong met acht jaar de langst actieve speler voor Leiden), begon voortvarend. Routinier Worthy de Jong opende met twee behendige scores op rij het bal, voordat Jordan Johnson iets terugdeed namens Landstede. Van 4-2 werd het 4-9 voor de bezoekers en 10-14 voor Landstede, tot het moment dat Leiden het initiatief naar zich toetrok. Jarvis Williams tekende met een driepunter voor 16-14 en de Jong scoorde al zijn elfde punt, goed voor 18-14.

Zorg en Zekerheid Leiden had op dat moment al vier rake driepunters, tegen slechts één voor Landstede van Martez Walker. Landstede kwam in het eerste kwart niet goed in het eigen aanvalsspel en miste node de creativiteit en atletisch vermogen van de nog geblesseerde Sherron Dorsey-Walker. Via rake vrije worpen van Marijn Ververs, na een ‘onsportieve’ fout van Kevin Bleeker, en ook van de verder betekenisloze Josh Cunningham, eindigde Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart op een toch wel verrassende 26-16 voorsprong.

Via Jordan Johnson en de vrij onzichtbaar spelende Noah Dahlman kwamen de Hammers meteen aan het begin van het tweede kwart terug tot 26-20. Zorg en Zekerheid Leiden stond voor rust liefst tien aanvallende rebounds toe en daar profiteerde Zwolle logischerwijs een aantal keren gretig van. Vanaf dat moment ging echter de Amerikaanse spelverdeler van Leiden, Tayler Persons, zich nadrukkelijker met de score bemoeien. Persons was in dit kwart goed voor twaalf Leidse punten en zou de wedstrijd eindigen als topscorer met 22 punten.

Tot 38-28 schommelde het verschil tussen beide teams rond de tien punten. Persons beantwoordde een drietje van Walker meteen, goed voor 41-28, en via een driepunter van Williams werd het zelfs 46-31 voor Leiden. Kevin Bleeker kwam met twee harde dunks over de baseline goed door voor Landstede en Mike Schilder verkleinde met een drietje de achterstand tot 48-37. Toch kon Landstede het slotakkoord voor de thuisclub, met een drietje van Persons goed voor een ruststand van 51-37, niet verhinderen. Landstede leed voor rust negen keer balverlies (in totaal 14 keer) en daarmee hielp de in de aanval zoekende ploeg van coach Herman van den Belt zichzelf niet.

Zorg en Zekerheid Leiden startte de derde periode niet sterk en gaf in één minuut tijd de kleine, maar watervlugge Johnson drie keer de kans om te scoren. Landstede Hammers verkleinde via Dahlman de score tot tien punten (58-48), maar weer was het Persons met een driepunter en vervolgens een assist voor een dunk van Williams, wat ervoor zorgde dat Landstede niet dichterbij kwam (63-48). De bezoekers ‘gooiden’ iets meer fysiek in hun spel, maar Leiden liet zich daardoor niet van de wijs brengen. Een niet al te slimme fout van Worthy de Jong betekende drie vrije worpen voor Walker, die de Zwollenaren iets dichterbij bracht: 65-57. In de laatste seconden leek Persons de bal tussen twee Zwolse verdedigers te verliezen, maar de bal belandde uiteindelijk toch bij Drago Pasalic die nog net op tijd in de buzzer wist te scoren voor 67-57.

Ook in het laatste kwart slaagde Landstede er ondanks verwoede pogingen niet in dichterbij te komen, zoals het vrijwel de gehele wedstrijd tegen een achterstand aan keek. Wie anders dan De Jong opende de score namens Leiden, door bij een out of bounce-situatie de bal slim op de rug van een Zwolse verdediger te mikken en vervolgens ‘getruct’ te scoren. Via nog twee vrije worpen en een veldscore van De Jong en Williams werd het 75-57 en zelfs 78-57, met 21 punten het grootste verschil in de wedstrijd.

Meest vermakelijke actie in die fase was de enorme alley-oop dunk van Braxton Huggins, op aangeven van zijn landgenoot Persons. Via toch weer Johnson, Walker en een score van Ralf de Pagter kwam Zwolle nog iets terug tot 78-69. Een driepunter van Martijn Ververs voor 81-69 maakte aan het laatste sprankje Zwolse hoop een eind. Persons en Walker kregen het in de eindfase nog even aan de stok met elkaar en werden beiden beloond met een technische fout. Met één rake vrije worp bracht de sterk spelende Williams de eindstand van 82-73 op het bord.

Met de overwinning op titelverdediger Landstede Hammers haalde Leiden zijn gram voor de verloren SuperCup finale in Zwolle. Bovendien deed de ploeg het broodnodige zelfvertrouwen op voor de belangrijke EuropeCupwedstrijd van aanstaande woensdag tegen het Bulgaarse Beroe.