!
20191207 Persons vs Weijs.jpg
7 december 2019

ZZ Leiden weerstaat comeback van Apollo

Door Bryant Abath

AMSTERDAM, 7 december 2019 - Zorg en Zekerheid Leiden leek halverwege op rozen te zitten met een 32-52 voorsprong. Apollo Amsterdam opende na rust met een 11-2 run en kwam een paar keer terug tot op acht punten. Zorg en Zekerheid Leiden liet zich echter niet verrassen en won het treffen uiteindelijk met 81-100.

De eerste paar minuten krijgen beide teams geen bal erin. Voorlopig is het enkel Jarvis Williams die namens Leiden de driepunter erin krijgt. Vervolgens komen de bezoekers beter in de wedstrijd wanneer Worthy de Jong en Tayler Persons sterk naar de ring gaan en Drago Pasalic met een driepunter de stand op 2-16 zetten. Apollo begint later beter in de wedstrijd te komen wanneer Xavier Cannefax met een driepunter wordt gevonden en Berend Weijs weet te bereiken die dan krachtig uithaalt met een dunk. Verder dan dat komt het voorlopig niet. Zorg en Zekerheid Leiden weet op haar beurt weer tegenaanvallen te verzilveren. De Jong en Sergio de Randamie zijn allebei trefzeker van afstand, en de nieuwe Leidse speler Nuni Omot zorgt voor een 11-28 stand na het eerste kwart voor Leiden.

De bezoekers gaan in het tweede kwart door, en lopen uit naar een verschil van meer dan 20 punten. Braxton Huggins is daarin goed voor meerdere driepunters. Apollo doet zelf nog wat terug namens Mladen Vitkovic en Dexter Hope, maar komt niet of nauwelijks dichterbij. Zorg en Zekerheid Leiden gaat onbedreigd verder en vindt bij rust een comfortabele voorsprong van 20 punten: 32-52.

De eerste score na rust is opnieuw voor Williams namens de bezoekers. Apollo weet echter een 180 graden ommekeer in de wedstrijd te maken. De bal gaat met beleid rond en de open man wordt daarin meerdere keren gevonden. Dexter Hope is met twee drives naar de basket en een driepunter goed voor de eerste zeven punten na rust, waarna de thuisploeg verdergaat. Zorg en Zekerheid Leiden doet wat terug via Persons, maar Apollo laat het verschil niet verder oplopen. Via meerdere passes wordt Weijs gevonden die het verschil op 11 zet. Zorg en Zekerheid Leiden laat het niet verder komen en vindt vanaf de driepuntslijn De Jong die Leiden weer op een veilige voorsprong zet. Een nieuwe aanval voor Apollo wordt uitgespeeld en via Vitkovic afgerond, driemaal: 59-67. Persons speelt namens Leiden een sterke wedstrijd en is van dichtbij de ring moeilijk af te stoppen. Zijn inbrengt zorgt dat de Leidse ploeg de voorsprong van meer dan 10 punten weet te behouden: 60-71.

Apollo begint ook sterk aan het laatste kwart. Vitkovic zet met opnieuw een driepunter het verschil weer op acht punten, waarna Cannefax ook via zijn inbrengt het verschil nog een keer op acht zet. Vanaf dat moment gaat Zorg en Zekerheid Leiden ook meerdere keren de scoreproductie opvoeren. Allereerst is het De Jong die via een nood-driepunter het verschil wat opkrikt. Marijn Ververs en De Randamie doen daar vervolgens aan mee, waardoor het verschil weer groter wordt. Beide teams weten de scoreproductie hoog te houden, waarna Persons en Willams (beiden goed voor 20 punten) de eindstand op 81-100 bepalen.