!
20200311 Persons vs Weijs.jpg
11 maart 2020

ZZ Leiden wint in Amsterdam

Door Bryant Abath

AMSTERDAM, 11 maart 2020 - Apollo Amsterdam maakte het Zorg en Zekerheid Leiden in het eerste kwart nog lastig: 22-24. In het tweede kwart kwam Worthy de Jong op stoom en werd een gat van 18 punten geslagen: 38-56. Na de pauze probeerden de Amsterdammers het nog een paar keer, maar echt spannend werd het niet meer. De laatste zeven punten van de wedstrijd waren voor Apollo, waardoor het verschil aan het einde niet al te groot was: 84-95.

Apollo start goed aan de wedstrijd. De verdediging zorgt ervoor dat Zorg en Zekerheid Leiden moeilijk op gang komt. Aanvallend is het vaak Berend Weijs die sterk is in de afronding. Na een 11-4 voorsprong is Leiden aan zet. Hierin zijn Sergio de Randamie en Worthy de Jong met een aantal driepunters goed voor een grote tussensprint namens de bezoekers. Vervolgens zet Tayler Persons met een driepunter Zorg en Zekerheid Leiden op een 12-19 voorsprong. Verder laat Apollo het niet komen. Xavier Cannefax zorgt voor meerdere drives voor een tegenaanval en zet later met een and-1 de stand op 22-24.

Zorg en Zekerheid Leiden gaat er in het tweede kwart al gauw vandoor. Voornamelijk Nuni Omot laat zich hierin zien. Even later wordt het verschil 20 punten als Persons en De Jong allebei hun driepunters erin gooien. Een groot verschil is bij rust dan al gemaakt: 38-56.

Na rust lijkt Apollo terug te komen. Naast Cannefax begint ook Mladen Vitkovic meerdere ballen te verzilveren. Steeds als Apollo wat terugkomt, doet Zorg en Zekerheid Leiden iets terug. Voornamelijk Jarvis Williams is daarin sterk onder het bord en zet de Leidse ploeg op een veilige 20 punten voorsprong. Zeker als ook Braxton Huggins beter in de wedstrijd komt met een aantal driepunters. Apollo zelf valt aanvallend niet stil aangezien de Amsterdammers het derde kwart 23 punten weten te maken. Verdedigend zijn ze vaak te laat bij de driepuntslijn, waardoor de Leidse schoten steeds doeltreffen.

Toch komt er in het laatste kwart een sterke tegenaanval van Apollo. Zorg en Zekerheid Leiden heeft via Huggins opnieuw een driepunter erin gegooid wat tot 61-83 leidt, maar op dat moment staat naast Cannefax ook Noam Hasson op. Hasson is reboundend en verdedigend goed voor meerdere steals en komt aanvallend ook door met zes snelle punten oprij. Via de driepunter van Hasson en onder het bord Jesse Markusse is het verschil nog maar 12 punten, waar het even daarvoor 23 punten waren: 74-86 met nog ruim vier minuten te gaan. Zorg en Zekerheid Leiden mag meerdere keren vrije worpen nemen die ze op veilige afstand houden. Toch zet Apollo via Onne de Moes, Ibrahima Drame en de driepunter van Kenyuoe Ondaan nog één keer aan, maar Zorg en Zekerheid Leiden is al veilig bij 84-95.